Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
A szűrővizsgálatok fontosságáról

Az a régi közmondás, hogy „csak egészség legyen, a többit majd megvesszük” akkor született, amikor a betegségek megelőzésére, illetve befolyásolására csak igen kevés eszközünk volt. Ma már lehet, hogy kissé árnyalni kellene a szólást: az egészséget, illetve annak az esélyét is meg lehet venni, nem feltétlenül csak pénzen, hanem fáradsággal, magunkra való odafigyeléssel, szervezéssel.

Ha betegek leszünk, a gyógyulás útja elsősorban orvos-szakmai kérdés, természetesen a beteg és orvosa közötti szoros együttműködéssel. Utóbbinak még nagyobb szerepe van a betegségek megelőzésében, illetve a már fennálló, tünetmentes betegségek korai szakban való fölismerésében: egyrészt a helyes életvitel és táplálkozás kialakításával, másrészt pedig szűrővizsgálatok igénybevételével.
 
Az EU tagállamokhoz viszonyítva Magyarországon közel kétszeres a rosszindulatú daganatok által okozott halálesetek száma, háromszoros ez a szorzó a szív koszorúér betegségek és négyszeres az agyér betegségek esetén. Következmény: évente egy közepes méretű városnyi lakossággal, kb. 50.000 fővel többen halnak meg nálunk, mint Nyugat-Európa országaiban. Ennek fő oka a szűrések elhanyagolása és az önpusztító életmód.
 
Két fajtája van: az univerzális szűrések során egy bizonyos kategóriába tartozó (pl. minden gyermek egy bizonyos életkorban, vagy az életkorhoz kötött felnőtt szűrővizsgálatok pl. emlőszűrés) a teljes lakosság vizsgálatára sor kerül.
Az egyes kórképek irányában történő szűrés viszont a betegek egy kisebb csoportjában történik, azokban, akikben bizonyos kockázati tényezők állnak fenn (pl. egy családtagjukról kiderül, hogy örökletes vagy fertőző betegségben szenved, foglalkozásuk, környezetük miatt veszélyeztetettek stb.).
 
A szűrővizsgálatok általános alkalmazásának vannak bizonyos követelményei:
1.    A célzott betegség legyen olyan gyakori a populációban, hogy a tömeges szűrés módot adjon elfogadható számú egyén kiemelésére,
2.    a szűrési módszer legyen viszonylag egyszerű, lehetőleg fájdalmatlan és nem elfogadhatatlanul költséges,
3.    a megcélzott betegség legyen gyógyítható, vagy legalábbis kedvező irányban befolyásolható.
A megfelelő szűrővizsgálat megválasztása szakmai kérdés, mely a fenti követelmények alapján történik, figyelembe véve az illető vizsgálat érzékenységét (szenzitivitás), fajlagosságát (specificitás). Az előbbi szempont arra utal, hogy milyen biztonsággal képes a betegeket kiemelni az adott módszer, a második pedig arra, a későbbi, esetleg megterhelő, költséges és aggodalommal kísért vizsgálat során a kiszűrtek milyen arányáról derül ki, hogy valójában nem is begek. Ez a két mutató csak egymás rovására változtatható: a szenzitivitás növelése több beteg téves kiemeléséhez („álpozitív esetek”) vezet, akikről a későbbi, esetleg megterhelő, költséges és aggodalommal kísért vizsgálat során kiderül, hogy valójában nem betegek.
 
A specificitás növelésével kevesebb lesz a tévesen, „fölöslegesen” kiszűrt betegünk, viszont félő, hogy több lesz a valóban betegségben szenvedők között, aki átsiklik a szűrőnkön. Ezek között a szempontok között rendet teremteni és az optimális szűrő programot kialakítani az egészségügyi hatóságok és orvos-szakmai egyesületek feladata, a programok megfelelő alkalmazásáért pedig a kezelőorvosok a felelősek. A legnagyobb felelősség azonban a betegé, aki távolmaradásával, ellenállásával a maga számára semmivé teheti a program egészét.
 
A leggyakoribb betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség) szűrése annyira egyszerű, hogy lebonyolításának módja nem igényel további fejtegetést. Jelentőségük annál inkább nagy, mert a magas vérnyomás és a cukorbetegség - és persze a dohányzás, valamint az elhízás – az előszobája a leggyakrabban előforduló szív és érrendszeri betegségeknek.
 
Bizonyos szűrések kötelezők: ilyen pl. a terhesek vizsgálata, továbbá az újszülöttek vizsgálata pajzsmirigy alulműködés, illetve egyes veleszületett anyagcsere betegségek, enzimhiányok irányában. (Ez utóbbi betegségekre az a jellemző, hogy ha nem történik meg korai fölfedezésük, a csecsemőben végleges, visszafordíthatatlan károsodások alakulnak ki).
 
A régen kötelező, újabban – a „tüdővész” (tuberculosis) visszaszorulásával a lakosság által egyre inkább elhanyagolt - tüdőszűrés a TBC elszaporodásával ismét egyre nagyobb jelentőségű (lenne), ezen kívül a mellkas röntgen vizsgálat módot nyújt(ana) egyéb tüdőbetegségek, pl. daganatok, valamint bizonyos szívbetegségek korai felismerésére is.
 
Fiatal, egészségesnek vélt sportolók hirtelen, váratlan halála nemcsak közvetlen családtagjaikat, hanem környezetüket és a hírolvasó nagyközönséget is sokkolja. A versenysport élesedésével egyre gyakoribbá váló ilyen, tragikus esetek tették szükségessé a fiatal sportolók szűrési programját.
 
Legfontosabb az egészség, a többit majd megvesszük?
 
Vegyük meg az egészséget is, idő ráfordítással, szűrőprogramok követésével, ha kell, pénzzel és valamelyes szenvedéssel!!
 
Kezelőorvosunk ebben minden bizonnyal segítséget nyújt.
 Utolsó frissítés:  2010-09-16