Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Impotenciáról, merevedési zavarokról általában
A legalább 3 hónapja fennálló közösülési képtelenség esetén beszélünk impotenciáról. A közösülési képtelenség leggyakoribb oka a merevedési zavar, melyről akkor beszélünk, ha a kapcsolat során a férfi képtelen a kielégítő szexuális tevékenységhez szükséges merevedés létrehozására illetve fenntartására.

Továbbiakban a merevedési zavarokról (orvosi nomenklatúra szerint erektilis diszfunkcióról), mint betegségről olvashatnak.

Az utóbbi 20 év forradalmi változást hozott a merevedési zavarok eredetének, kezelésének a fogalmában. Több eddig igaznak tartott vélemény, mint például: ”ha a párkapcsolat lelkileg és testileg is harmonikus teherbíró, a merevedési problémák megszűnnek (webbeteg)” árnyaltabbá vált. Kezelésük a lélekgyógyászattól nagyrészt átkerült az urológiai szakellátás körébe, és az eddig problematikus gyógyítási arány 90-95%-ban sikeressé vált, ha a megfelelő akarat, odafigyelés,  anyagi háttér rendelkezésre áll.

A gyógyítás jelentőségét támasztja alá az a tény , hogy a merevedési zavarnak nevezett rendellenesség az összes férfinépesség 10-15%-t érinti, és a probléma gyakorisága az életkorral együtt növekszik. Becslések szerint Magyarországon 500-700 ezer férfinek van valamilyen fokú merevedési zavara, míg a fiatalok körében is egyre gyakrabban előfordul, hogy ők, vagy partnerük elégedetlen a merevedés mértékével.

Ahhoz, hogy a gyógyítás lehetőségét megértsük, tisztában kell lennünk a hímvessző merevedési mechanizmusával

A merevedés mechanizmusa
A nemi izgalom során a hímvessző ereinek sima izomzata elernyed, megnő a hímvessző barlangos testbe beáramló vérmennyisége, és a vénás vér elvezetésének útja elzáródik. A merevedést akadályozza:
•    Keringési rendellenességek (iszkémiás szívbetegség agyvérzés, magas vérnyomás, magas koleszterinszint)
•    Cukorbetegség
•    Idegrendszeri megbetegedések
•    Egyes gyógyszerek mellékhatásai
•    Alacsonyszintű férfihormon termelődés
•    Férfi klimax
•    Anatómiai rendellenesség

A merevedési zavar kialakulásának életmódi rizikófaktorai

•    Túlzott alkoholfogyasztás
•    Mozgásszegény életmód
•    Túlsúly
•    Dohányzás

A merevedési zavar pszichés rizikófaktorai

•    Stressz félelmek szorongás
•    Teljesítménykényszer
•    Depresszió
•    Párkapcsolati problémák

A szervi elváltozások 35-40 év felettieknél, a pszichés elváltozások az ez alatti életkorban gyakoriak .A pszichés tényezők hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyre gyakrabban találkozunk fiatal betegekkel. A túlhajszoltság okozta stressz sokszor szexuális kudarchoz vezetnek melyek következtében azok a fiatalok, akik ma nem tesznek semmit e zavarok orvoslása érdekében az ismert statisztikák szerint 50 éves korukra felhagynak az aktív szexuális élettel.

A merevedési zavar kezelése
A fentiekben már említettem, hogy a merevedési zavarokkal küszködő betegnek az urológiai szakrendelésen a helye, a kezelést az urológus irányítja. A terápia lényege, a hímvessző merevségének (megfelelő vérellátásának helyreállítása)

Az urológiai és laboratóriumi vizsgálat után a gyógyítási lehetőségeink a következők:

•    Ajzószerek, a szexuális vágy és a libidó csökkenése esetén (legtöbbször sikertelen)
•    Hormonkezelés, amikor a merevedési zavar oka hormonális probléma
•    Gyógyszeres kezelés: 70-75 %-ban sikeres. Abban az esetben is alkalmazható, ha fiatalkorban a lelki problémák felelősek a sikertelen közösülésért. Az önbecsülés visszaállítása a reflexkör szabizilálása miatt.
•    Injekciós terápia - röviddel a szexuális együttlétet megelőzően az érintett férfi -közvetlenül a hímvesszőbe fecskendezett speciális szer segítségével éri el a merevedést- azokban az esetekben ha a gyógyszeres kezelés sikertelen
•    Intrauretrális terápia: húgycsőbe helyezett szer növeli meg a péniszbe áramló vér mennyiségét
•    Vákuumos terápia : vákuum pumpa segítségével vér áramlik a hímvesszőbe , és a hímvessző tövére húzott gumigyűrű segítségével 15-20 percig biztosított a merevedés - idős, gyógyszert nem szedhető betegeknél
•    Péniszprotézis implantáció - azoknak a férfiaknak ajánlott, akiknél a többi kezelési módszer nem volt sikeres. Ilyenkor a hímvessző barlangos testébe szilikon implantátum kerül beültetésre. Megjegyzendő, hogy ez utóbbi műtéti terápia egyre gyakoribbá válik a prosztatarák miatt végzett prosztata eltávolítását követően kialakult közösülési képtelenség esetén is. Ez az eljárás ilyen esetekben is végleges gyógyulást biztosít
•    Kiegészítő terápiaként a szexuális tanácsadás említésre méltó, néhány speciális technika elsajátításával, konzultációval oldják fel a teljesítménykényszerből eredő szorongást, és javíthatják fiatalkorban a szexuális élet minőségét
 
Mivel a merevedési zavar leggyakoribb százalékában az erek állapotának következménye, külön felhívom a figyelmet a következő tényre:
A potenciazavar akár évekkel is megelőzheti olyan betegségek  kialakulását, mint az infarktus vagy az agyvérzés, ugyanis az érelmeszesedés a szűk pénisz artériáknál merevedési zavarként jelentkezik már azelőtt,  hogy más ereknél (szív, agy) tünetet okoznak .Tehát az erekciós probléma későbbiekben megjelenő súlyos szív és érrendszeri megbetegedés tünete lehet, ezért érdemes lehető leghamarabb orvoshoz fordulni.
De ugyanez fordítva is igaz. Akinek valamilyen szív és érrendszeri megbetegedése van, az nagy eséllyel észlelhet magán kisebb vagy nagyobb fokú merevedési zavart.
Összefoglalva megállapítható, hogy a merevedési zavarok gyógyíthatók. Ennek jelentősége felmérhetetlen az egyén, a család, a kapcsolatok, a társadalom számára, hiszen a merevedési zavarból eredő problémák gyakran párkapcsolati gondokhoz vezetnek. A frusztrációt, elkeseredettséget okozó állapot kedvezőtlenül hat  az emberi kapcsolatokra, a férfi önbecsülésre , és az életminőségre is, aminek a partner is szenvedő alanya. Ezzel bővül az érintettek köre, hiszen a nőt is megviselheti a férfi vívódása, sokszor előfordulhat hogy más okokat sejt a férfi  passzivitásának  hátterében, ez további konfliktusokat szülhet.
A potenciazavar jelentkezésekor a további kezelés sikerét segítheti, ha a férfiak a partnerükkel is megosztják gondjukat, mert így elkerülhetők a szexuális élet megromlásából, az esetleges  elhidegülésből eredő párkapcsolati  problémák és félreértések. A kommunikációra nyitottság és a partner támogató hozzáállása nagyban hozzájárulhat a férfi sikeres gyógyulásához.
Amennyiben e témában problémái jelentkeznek, kérjen vizsgálatra, tanácsadásra és szűrésre időpontot a Vasútegészségügyi Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft rendelőiben, azok betegfelvételi irodáin, vagy interneten. További információk a www.vasuteu.hu honlapon.

            Dr Nagy Zoltán urológus szakorvos, Pécs
 Utolsó frissítés:  2011-04-15