Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
A légúti allergiáról

Allergiának nevezzük az immunrendszer megváltozott válaszát környezetünkben előforduló anyagokra, melyekre a beteg túlérzékenységet mutat. Ezeket allergéneknek hívjuk. Ha ezek az allergének a légutakban fejtik ki a hatásukat, szénanáthát, asztmát okozhatnak. A leggyakoribb allergének a házi por atka, toll, állati szőrök, virágporok (pollenek), gomba spórák. Igazi népbetegségről beszélhetünk, hiszen hazánkban körülbelül minden harmadik-negyedik ember szenved valamilyen allergiás betegségben.

A betegség okai szerteágazóak:
  • genetikai tényezők
  • környezeti hatások
  • életmód.
A fentiek együttesen járulnak hozzá, hogy a betegség kialakuljon. Bármelyik élet szakaszban megjelenhetnek a tünetek, kicsi gyermekkortól egészen idős korig. Ennek pontos mechanizmusa még nem ismert. A hosszan tartó allergiás állapot nyomán egy olyan gyulladás alakul ki a légutakban, mely tartós, súlyosabb esetben végleges károsodáshoz és funkcióromláshoz vezet.

A betegség megjelenési formái

Szénanátha
A felsőlégutak (orr, arcüreg, homloküreg, garat), valamint a szem kötőhártyáját érintő tünetek esetén beszélünk szénanátháról.
Leggyakoribb tünetei: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem, torok, fülviszketés. Amennyiben a panaszok egész éven keresztül tartanak, akkor leggyakoribb kiváltó ok az atkák, állati szőrök, toll, gomba spórák. Szezonális panaszok esetén csaknem mindig pollenérzékenység mutatható ki, jellemző rá, hogy szinte mindig az év azonos szakaszában (többnyire tavasztó-őszig) jelentkeznek.

Asztma
A szénanátha gyakran társul az alsó légutak betegségével, ilyenkor asztmáról beszélünk. Főbb tünetek: nehézlégzés, mely jellemzően az esti, éjszakai, vagy hajnali órákban, illetve fizikai terhelés hatására jelentkezik, mellkasi sípolás, zihálás kíséretében. Vigyázat! Nem szabad összetéveszteni a normális fizikai terhelés okozta szaporább légzéssel. Gyakran jelentkezik köhögés, valamint mellkasi nyomás, szorító érzés. A betegség súlyossága igen széles skálán mozog, a legenyhébb tünetektől, a súlyos, életet veszélyeztető állapotig. Szerencsére a betegek mindössze 5 %-a tartozik a súlyos esetek közé.

Mit tehetünk?

Első lépés a megfelelő diagnózis felállítása. Ehhez allergológiában és légzésvizsgálatokban jártas szakemberhez tanácsos fordulni, akik elvégzik a szükséges vizsgálatokat: bőrteszt, légzésfunkciós vizsgálatok, laboratóriumi vizsgálatok, stb.. Miután megtörtént a betegség megállapítása, sor kerülhet a megfelelő kezelés beállítására.
Mind a szénanáthás, mind pedig az asztmás betegek részére igen sok kiváló készítmény áll rendelkezésünkre. A gyógyszeres kezelés beállítása személyre szólóan történik, mely során figyelembe vesszük a súlyosságot, egyéb betegségeket, életkort, munkavégzést, hobbikat, stb.
A kezelések célja, hogy betegeink részére jó életminőséget, lehetőség szerint tünet- és panaszmentességet biztosítsunk. Az allergiás betegségeket ma még nem tudjuk meggyógyítani, de igen eredményesen kezeljük. A helyileg alkalmazható gyógyszereket részben a tünetek kialakulás esetén, részben rendszeresen és folyamatosan kell alkalmazni, belégzés, illetve orrspray-k formájában. Fő hatásuk a légutak nyálkahártyáján zajló gyulladás megszüntetése, valamint a légutak átjárhatóságának biztosítása. Az asztmások általában többfajta inhalációs készítményt használnak, a gyógyszerek kiválasztása mindig az adott beteg állapotának figyelembe vételével történik. Az állapot felméréséhez szükséges a beteg kikérdezése, megvizsgálása, valamint időnként légzésfunkciós vizsgálat elvégzése. Nagyon fontos annak ismerete, hogy a beteg hogyan értékeli saját állapotát. Ma már nagyon jól alkalmazható szakmai irányelvek állnak rendelkezésünkre, melyek alapján eldönthető, hogy milyen kezelés a legalkalmasabb az adott beteg számára.
Az allergiás náthában szenvedőknél különbséget kell tenni az egész évben panaszos, illetve a szezonális tünetek mutató betegek között. Atka, toll állati szőr érzékenység esetén a kezelés folyamatos. Akinek „csak” virágpor allergiája van, annak a virágzás ideje alatt kell gyógyszereket használni. Általában kombinált kezelést alkalmazunk, mely allergia elleni tablettát, helyileg ható, gyulladás gátló orrspray-t és szemcseppet jelent. A szénanátha helyes kezelésével csökkenthető az asztma kialakulásának kockázata.

Meg kell említeni azokat a készítményeket, melyek segítségével hozzászoktatjuk a betegeket ahhoz az anyaghoz, amire allergiásak. Ezt immunkezelésnek hívjuk, több évig kell alkalmazni, igen szigorú szabályok és rendszeres ellenőrzés mellett. Régebben injekciós formát használtunk, jelenleg a nyelv alá csöpögtethető készítményeket alkalmazzuk. Sajnos nem mindenkinél használható ez a kezelési mód, mert csak azoknál igazán hatásos, akik legfeljebb 1-2 allergénnel szemben túlérzékenyek. Tovább korlátozza az alkalmazhatóságot a magas ár, illetve a TB támogatás hiánya.

A legújabb gyógyszeres kezelés az un. biológiai terápia, ami olyan speciális ellenanyag szervezetbe juttatását jelenti, mely képes megkötni az allergiás betegség miatt a vérben keringő kóros fehérjéket. Csak nagyon ritka esetekben, igen súlyos asztmában használható azoknál a betegeknél, akiknél egyéb kezelések nem vezettek eredményre. Injekciós formában adjuk, éveken keresztül, általában havi két alkalommal.

Fontos és szükséges betegeink folyamatos ellenőrzése, állapotuk követése, mert igen változékony betegséggel állunk szembe, többször előfordulhat, hogy a kezelésen módosítani kell. A ma elfogadott irányelvek szerint az asztmásokat 3 havonta kontrolláljuk, szénanáthások esetében évente legalább egy alkalommal szükséges orvosi vizsgálat.
A légúti allergiás betegségek prognózisa, megfelelő, a szakmai irányelveket követő kezelés esetén jó, a kezeletlen asztmások állapota fokozatosan romlik, mely állapotromlás a későbbiek során már nem korrigálható teljes mértékben.

A Vasútegészségügyi Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. járóbeteg szakellátási divíziói (Budapest, Debrecen, Miskolc Pécs, Szeged, Szombathely) rendelkezésre állnak mind felnőtt, mind gyermek betegeink részére a kivizsgálás és az ellátás során. A leginkább komplex ellátást a társaság Budapesti Központjának Pulmonológiai részlege nyújtja, ahol tüdőgyógyász, immunológus-allergológus szakemberek mellett a légzésfunkciós kivizsgálás és a nappali kórház szintű kezelés is rendelkezésre áll a légúti allergiás betegségek gyors megállapításához és eredményes kezeléséhez. További információk a www.vasuteu.hu honlapon találhatók.
 Utolsó frissítés:  2011-05-20