Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
A cukorbetegség biztonságos kezelése

A cukorbetegség, elsősorban a 2-es típusú diabetes mellitus, járványszerűen terjed világszerte, így hazánkban is. Napjainkban Magyarországon az ismert cukorbetegek száma meghaladja a 700 ezer főt.

Kezelésük alapja a megfelelő diéta és életmód, vagyis a kor, testsúly és fizikai aktivitás függvényében meghatározott szénhidrát tartalmú étrend, valamint a rendszeres egyénre szabott fizikai aktivitás. Ha ez nem elegendő, a betegek legnagyobb részénél gyógyszeres kezelést alkalmazunk, majd szükség esetén inzulin terápiát. Az orális antidiabetikumok, vagyis szájon át szedhető vércukor csökkentők tárháza az elmúlt években jelentősen bővült, új hatóanyag csoportok és készítmények jelentek meg, sőt így van ez az inzulinkezelésnél is.
A terápia egyénre szabott kell, hogy legyen, hiszen minden beteg más és más. Beállításánál figyelembe kell venni az életkort, a diabetes típusát és fennállásának tartamát, a testsúlyt, az életmódot, a társbetegségeket és esetleges szövődményeket. Ma célértékek helyett céltartományról beszélünk. A szénhidrát anyagcserét jellemző triász az éhomi és étkezés utáni vércukor, valamint a HbA1c érték. Utóbbi a vörösvértestekben található fehérje, a hemoglobin cukor molekulával összekapcsolódott része, mely a megelőző két hónap vércukor szintjével arányosan emelkedik. Az átlagos cukorbetegnél a betartott diétával, közel normál glükóz szintekkel törekszünk ami 7% alatti HbA1c eredményt elérni. Fiatalabb beteg, rövid betegségtartam, hiányzó szövődmények és társbetegségek esetén ennél szigorúbb, idős beteg, hosszú ideje fennálló diabetes, idegrendszeri, szívérrendszeri kórképek vagy komplikációk esetén megelégszünk lazább anyagcsere kontrollal.
A gyógyszerek vagy az inzulin érzékenységet fokozzák, vagy az inzulin elválasztást serkentik, vagy a szénhidrát emésztést gátolják. Elsőként választandó szerünk a metformin, mely vércukor csökkentő hatásán túl segíti a testsúly leadást és a szívérrendszeri szövődmények megelőzését. A kezelés következő lépéseiben a második, esetleg harmadik szer kiválasztásánál mérlegelünk a hatékonyság és biztonság, mellékhatás profil alapján. Számos érv szól 2-es típusú cukorbetegeknél is az inzulin terápia mellett: a legerőteljesebb glükóz csökkentő, hosszú távon is hatékony, segít a hasnyálmirigy működésének megőrzésében, ráadásul a beteg számára a legolcsóbb. Ennek ellenére a legtöbb félelmet és tiltakozást itt tapasztaljuk.
A cukorbetegség kezelésében az elmúlt években kapott bizonyítékok alapján felértékelődött a biztonság kérdése. Bármely módszert alkalmazunk, ahogy az orvoslás más területein, mérlegeljük a haszon és kockázat arányát.
A biztonság természetesen vonatkozik a diétára (nem hiányos, egyoldalú, de rostban és vitaminban gazdag, korlátozott szénhidrát és zsírtartalmú) is. A mozgás fokozatos, aerob, rendszeres (heti 3-5 óra), állapotfelmérés birtokában, vércukor ellenőrzéssel. Sok páciens fizikai tevékenységhez emeli a szénhidrát adagját vagy csökkenti az inzulin dózist.
A kezelés leggyakoribb és legfontosabb mellékhatása a hipoglikémia, az alacsony vércukor miatti rosszullét. 3 mM/l vércukorszint esetén beszélünk hipoglikémiáról, a tünetek jelentkezése azonban egyéni. Van olyan páciens, akinek normál vércukor szint esetén hipoglikémiára utaló panaszai vannak, amit erős, gyors glükóz szint csökkenéssel hozunk összefüggésbe. Az alacsony vércukor oka lehet elégtelen szénhidrát bevitel, testmozgás, a kelleténél több gyógyszer vagy inzulin. Tünetei: izzadás, remegés, gyengeség, éhség, hányinger, ingerlékenység, látászavar, szédülés, fejfájás, ha nem történik szénhidrát bevitel, idegrendszeri, keringési következmények az agyi cukorhiány miatt.
A betegeket ismételten oktatjuk felismerésére és korrigálására. Az inzulin elválasztást serkentő gyógyszerek mellett egy-egy enyhe, vagyis külső segítséget nem igénylő hipoglikémia előfordulhat. Fontos az időben történő szénhidrát bevitel: gyorsan felszívódó szőlőcukor vagy cukros folyadék és lassú rost, gyümölcs, illetve egyéb, fokozatosan emésztődő szénhidrát bevitele.
Különösen fontos a hipoglikémia elkerülése a fogékonyabb gyermek- és idős korban, valamint idegrendszeri, érrendszeri betegeknél, mivel gyakoribb és veszélyesebb.
Valamennyi gyógyszer a májon és/vagy a vesén keresztül bomlik le és választódik ki a szervezetből. Ennek megfelelően e szerveinket terhelhetik változó mértékben. Ha máj- vagy gyakrabban a veseműködés eleve csökkent, szükség lehet a gyógyszer adag csökkentésére, egyes szerek elhagyására, súlyos máj- vagy veseelégtelenség esetén az inzulinra váltásra. Fontos a megfelelő folyadékbevitel a vese ébren tartásához. A gyógyszerek szedése során készítménytől függően a vese- és májműködést rendszeresen ellenőrizzük. Minden metformint szedő betegnek érdemes tudni, hogy jódtartalmú kontrasztanyaggal végzett röntgen-, CT-vizsgálatok előtt két nappal a metformint fel kell függeszteni, szintén a vese kímélése érdekében.
A gyógyszerek hatékonyságának vizsgálata mellett leggyakrabban szívérrendszeri hatásukat és biztonságukat tanulmányozzák. A korszerű antidiabetikumoktól a vércukor csökkentésen kívül elvárjuk a keringési biztonságot (ne növelje a szívinfarktus, szívelégtelenség, agyi keringészavarok kockázatát). Sőt a kezelés egyik egyértelmű célja az említett komplikációk megelőzése.
Napjaink igen intenzíven kutatott orvosi területe a daganatok előfordulása, kialakulása, felismerése, kezelése. Az antidiabetikumok közül ismert a metformin tumor megelőző hatása. A többi vércukor csökkentő bevezetésénél, használatánál alapvető szempont, hogy ne növelje a malignomák esélyét. Minden cukorbetegnél nagyon fontosak a szűrővizsgálatok, hiszen a daganatok időben felismerve döntő többségükben gyógyíthatók.
Az eredményes diabetes kezelés nem állhat meg a vércukor értékek rendezésénél. A 2-es típusú cukorbetegek nagy részének magas vérnyomása, zsír anyagcsere zavara is van. A szem, a vese, az erek, az idegrendszer védelméhez ezeket is rendeznünk kell.
A néhány évtizedes múltra visszatekintő vércukor önellenőrzés inzulinos betegeknél alapvető, tablettás kezelés esetén hasznos információ. Segíti a vércukor beállítást, az elégtelen kontroll felismerését, a terápia módosítását, követését. Biztonságot ad, hiszen korán felismerhető a hipo- és hiperglikémia, időben korrigálhatunk.
A diabetes mellitus kezelésének elengedhetetlen része a felismeréstől élethossziglan tartó betegoktatás. Hogyan alakul ki a cukorbetegség, melyek a tünetei, szövődményei, a terápia lehetőségei, a diéta, a szűrővizsgálatok, gyógyszerek és inzulinok. Az eredményes terápiához egyetértés, együttműködés, bizalom, terápiahűség és felelősség szükséges, melyeket jól edukált páciens és képzett szakápoló, dietetikus és orvos tud megvalósítani.
Ha segítségre van szükségük, forduljanak a Vasutegészségügyi Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. alapellátó és diabetológus, esetleg belgyógyász szakorvos munkatársaihoz, asszisztenseinkhez. Időpontot a www.vasuteu.hu honlapon keresztül, vagy a honlapon található diszpécser telefonszámokon keresztül kérhet.
A képpekkel illusztrált, nyomtatható cikk itt letölthető.
Dr. Domboróczki Zsolt
diabetológus szakorvos
Vasútegészségügyi NKK Kft
Miskolci Egészségügyi Központ
 Utolsó frissítés:  2012-11-19