Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Balneoterápia, nem csak kívül

Közeledik a nyár, egyre többen és többet indulnak fürdőhelyre. Viszont kevesen ismerik, a gyógyvizek belső hatását. A hévizek rendszeres használata, mind külsőleg, mind belsőleg valamennyi ősi kultúrnépnél jelen volt. Az ivókúra az emberiség egyik legősibb gyógyító eljárásai közé tartozik, amire az ókori leletek is utalnak. Magyarország Európa termálvizekben leggazdagabb országai közé tartozik. Jelentős érdeme ezeknek a vizeknek, hogy összetételük fürdőkúrákon kívül ivókúrára is alkalmassá teszi őket.

Sajnálatos módon az ivókúrák hazánkban teljesen háttérbe szorultak. A XX. század első évtizedeiben még virágkorát élte az ivókúra és az akkori tudományos felfogás és vizsgálatok arra következtettek, hogy a szervezetből hiányzó ásványi anyagokat megfelelő gyógyvíz elfogyasztásával pótolhatja az ember. A gyógyszeripar fejlődésével azonban ezen vizek hatékonysága már sok kérdést vetett fel, így bizonyos idő után biztonságosabbnak tűnt gyógyszerek bevétele gyógyvíz ivás helyett. A gyógyszerek hatalmas térnyerése úgy tűnik ismét visszairányítja figyelmünket a gyökerekre, azaz érdemes bizonyos betegségek kezelését gyógyvízivással is kiegészíteni. Az ivókúra elsősorban gasztroenterológiai és urológiai betegségek kiegészítő terápiájáként jöhet szóba.

Ivókúra hatásának létrejöttéhez több fontos tényező játszik szerepet:
  • A víz íze annak ásványi anyag összetételétől és hőmérsékletétől függ elsősorban. A szénsavas, jódos, kénes, vasas vizeknek van „tipikus” ízük.
  • 22-32ºC között a legalacsonyabb az íz érzés küszöbe, ez alatt és fölött emelkedik, azaz intenzívebben érezzük az ízeket.
  • A nyál ionösszetételének változása az ivókúra során szintén íz befolyásoló hatású.

A víz, - a benne oldott ionösszetételtől függetlenül, - a gyomor-bélrendszer működésében, a szervezet só- vízháztartásában és a vizelet kiválasztó szervekben okoz regulációs változást, és természetesen az elfogyasztott mennyiség sem közömbös.

Ivókúrák általános szabályai:
Ivókúra előtt érdemes belgyógyásszal, gastroenterológussal konzultálni, a kúra esetleges hatásairól és mellékhatásairól. A kúra általában 4-6 hétig tart és ez idő alatt napi 1-1,5 litert kell fogyasztani az adott gyógyvízből. A gyógyvizet kisebb kortyokban, étkezés előtt kell meginni, naponta 3 részre elosztva. Amennyiben csak kis mennyiséget fogyasztunk (napi 1-2 dl) egy bizonyos vízből (például székletlazító: Ferencz József), akkor ezt lehet folyamatosan és nem szükséges 6 hét után abbahagyni.

A gyógyvizekkel történő kúra alkalmával ugyanúgy kell számolni az ún. „fürdőreakcióval”, mint amikor fürdünk a gyógyvízben. Ez a fürdőreakció azt jelenti, hogy fáradékonyabbak vagyunk, esetleg hőemelkedés jelentkezhet, rossz közérzet, levertség társulhat a tünetekhez. Ezek rendszerint 2-3 nap alatt elmúlnak, ha mégsem, a kúrát abba kell hagyni

Tekintsük át hazánkban fellelhető palackozott gyógyvizeinket:
Csevice (Parádi gyógyvíz): hidrogén-karbonát-, szulfát-, szulfid- és lítium tartalmú szénsavas gyógyvíz. Ajánlott: savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségek kezelésére, puffadás megszüntetésére, légzőszervek idült gyulladásos megbetegedésiben, vesekőképződés megelőzésében.
Mira: (glaubersós ásványvíz) 70-80% glaubersót tartalmaz, mely világviszonylatban is egyedülállónak tekinthető. Gyógyhatása hasonló a Hunyadi János keserűvízéhez. Javasolt epe kiválasztási, epeürülési panaszok, székrekedés kezelésére és újabb vizsgálatok szerint előnyös fogyókúra segítésére és az emelkedett vérzsír (triglicerid) csökkentésére.
Ferencz József és Hunyadi János keserűvíz: A keserűvizek nátrium- és magnézium-szulfát tartalmuk miatt hashajtó hatásúak. Előnyös alkalmazhatók székrekedés, aranyér, epe- és májbetegségek kezelésére, fogyókúrák segítségére.
Salvus-víz: (alkáli hidrogén-karbonátos víz): összetétel: kálium, nátrium, hidrogén-karbonát, szulfát. Ajánlott gyomor- és nyombélfekély kezelésére, gyomorsav-túltengés, cukorbetegség kiegészítő kezelésére, reflux betegség (gyomorsav-túltengés) okozta panaszok enyhítésére és felső légúti megbetegedések kezelésére.
Jódaqua: összetétel: alkáli halogén, jodid, metabórsav, metakovasav és nátrium. Ajánlott jódhiányos területeken, golyva, illetve terhességi golyva megelőzésére.

Váljék kedves egészségükre! További információt a Vasútegészségügyi NKK Kft.  egészségügyi központjaiban a gasztroenterológus szakorvosoktól kaphatnak. Bővebben: www.vasuteu.hu .
 
Aradvári-Szabolcs Mariann
Dietetikus
Vasútegészségügyi Kft. Egészségügyi Központ
Hévíz
 Utolsó frissítés:  2013-06-12