Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Az emlősebészet ma

A nők leggyakoribb rosszindulatú daganata az emlőrák, ezt minden hetedik nő megtapasztalja. 

A 2002-ben elindult Nemzeti Szűrőprogram alapján évi kb. 7000 új megbetegedést regisztrálnak, és ez megadja az alapot emlőtumorok korszerű sebészetéhez. A szűrés egyenlő a másodlagos prevencióval.

Jelen tájékoztatóban az alábbi témákkal foglalkozunk:
I. Emlőmegtartásos műtétek.
II. Sentinel (őrszem) nyirokcsomó vizsgálata.
III. Nem tapintható tumorok eltávolítása.
IV. Az emlő plasztikai helyreállítása.


I. Emlőmegtartásos műtétek:

Az emlőrák sebészetében 100 éven keresztül a radikális koncepció érvényesült. Ennek során az emlő eltávolítása mellett kis és nagy mellizom, valamint az hónalji nyirokcsomó blokk is eltávolításra került. A változást, fejlődést a korábbi radikalitással szemben napjainkban a szükséges minimum elvének érvényesítése jelenti. B. Fisher és U. Veronesi munkássága alapján 20 éve szemléletváltozás állt be, mely a sebészi radikalitás csökkenését jelentette: emlőeltávolítás a hónalji nyirokcsomók eltávolításával, illetve megfelelő kritériumok alapján az emlőmegtartó műtétek.
 
Az emlőmegtartás kritériumai áttétet adó ráktípusoknál:
1. Kis daganat méret (kezdetben 2cm-ig, jelenleg 3cm-ig)
2. Az emlő és a daganat volumen aránya a döntő! Több gócú elhelyezkedés kizáró (mammográfiával vizsgálandó!)
3. A tumor az I-II stádiumában legyen.
4. Szövettan (műtét előtti citológia, biopszia, illetve műtét közbeni hisztológiai lelet) alapján a döntés meghozható.
5. A beteg vállalja a műtétet, és a hisztológiai lelettől függően a szükséges kombinált onkológiai kezelést.
 
Nem lehet emlőmegtartó műtétet végezni:
1. Az emlő különböző negyedeiben elhelyezkedő, úgynevezett multicentricus elsődleges tumor esetén.
2. Diffúz rosszindulatú kalciumlerakódás a tumorban
3. Többszörös sebészi beavatkozás ellenére tumorsejteket mutató metszéshatár.
4. Korábbi nagydózisú, jelentős térfogatra leadott besugárzás.
5. Terhesség. de: 3. trimeszterben emlőmegtartó műtét lehetséges, majd szülés után besugárzás.

Lényeg: gyanítottan vagy biztosan malignus tumorok eltávolítása a lehető legkisebb torzulás árán.

II.    SENTINEL (őrszem) nyirokcsomó vizsgálata
Az emlőmegtartás konzervativizmusát nem követte a hónalji nyirokcsomók megkímélése. Napjainkban a magyarországi gyakorlat még sok helyen szükségesnek tartja az hónalji nyirokcsomók eltávolítását, hiszen a stádium megállapítás alapját képezi és az egyik legjelentősebb prognosztikai faktor. A hónalji nyirokcsomók megkímélésének megoldását a korai (I-II stádium) karcinomáknál elvégzendő őrszem nyirokcsomó (SLN sentinel lymph node) kimutatás jelentheti. A nevét onnan kapta, hogyha nem tartalmaz daganatos sejtet, akkor vélhetően a nyirokutakon keresztül a kórfolyamat nem terjedt tovább. A sentinel nyirokcsomó eltávolítása után a műtét során szövettani vizsgálat történik.

Technikai eljárás:
24 órával a tervezett műtét előtt jelölt kolloidot juttatunk a daganat köré, és felvételeket készítünk elülső és oldal irányból. A műtét idején a tumor környékén vagy a mellbimbó környékén patentkék festéket fecskendezünk be. 10 perces várakozás után felkeressük a kékre festődött nyirokereket és nyirokcsomót. Ezt gamma detektorral is vizsgáljuk. Az eltávolított őrszem nyirokcsomót patológiai vizsgálatra küldjük.


III. Nem tapintható tumorok eltávolítása
A nem tapintható emlő tumorok kezelésében a 2002-es év jelentett fordulópontot: A Nemzeti Emlőrák Szűrés 2002-es év  megkezdésével, az  Emlőszűrő Centrumok vizsgálatai, jelölései alapján végezzük a műtéteket. A szűrő vizsgálaton kiemelt betegeknél kétirányú mammográfiás felvétel, ultrahang vizsgálat és tűbiopsziás sejt mintavétel történik.

A nem tapintható tumorok esetén a műtétre kerülő betegek dróthurkos jelölése a műtét reggelén a Szűrő Centrumban történik, UH és/vagy radiológiai kontroll mellett. Az általános érzéstelenítésben végzett műtétek alatt, úgynevezett specimen mammográfia történik minden esetben, melynek alapján radiológus véleményezi a kimetszés értékét. Dróthurkos jelölés mellett radioizotópos jelölés – ROLL is szóba jön.  A szövettani vizsgálat alapján a malignus esetekben kerülhet sor második „ülésben” a definitív műtét elvégzésére.


IV. Az emlő plasztikai helyreállítása

Kívánatos, a Sebészeti Szakmai Kollégium állásfoglalása alapján is, hogy az emlősebészetet végző osztályokon plasztikai sebészetben jártas szakember álljon rendelkezésre. Ez jelentheti már az emlő redukciós műtéteknél a plasztika helyreállítást, illetve az emlő pótlások variációit is.

Az emlő elsődleges, azonnali plasztikai helyreállítása csak jó prognózisú kiújulásra nem hajlamos esetekben alkalmazható, így erre a daganat eltávolításával egy időben, részletes szövettan híján ritkán kerül sor. Az elsődleges halasztott helyreállítás a szövettani lelet értékelése és műtét utáni kezelést követően, illetve egy-két évvel kiújulás mentes esetben végezhető.

Összefoglalás:


• Magyarországon a diagnosztikus feltételek javulásával, valamint az emlőszűrő, vizsgáló centrumok fejlődésével az emlőmegtartó műtétek az elmúlt évtizedben általánossá váltak (országos átlag 46%).
• A felesleges hónalji nyirokcsomó eltávolítások aránya 60-75%, emellett szövődményekkel (lymphoedema, érsérülés, seroma stb.) járhatnak.
• Az őrszem nyirokcsomó megtalálásáoz törekedni kell a kettős módszer (kékfesték + izotóp) együttes alkalmazására. Így valamennyi sentinel nyirokcsomót meghatározó vizsgáló osztály számára ajánlott a műtét közben elvégzett intraoperatív gamma detektor biztosítása (Szakmai Kollégium ajánlása!)
•  A nyirokcsomók teljes eltávolításának elhagyása 100 meghatározás (ún. tanulókör) után jön szóba, ha a trend érvényesül (negatív SN – negatív axilla, illetve pozitív SN – pozitív axilla).
• A korszerű daganatsebészet költségigényes, jelentős ráfordítást igényel mind a szűrés, mind a sebészi beavatkozások – és a műszerezettség szempontjából.

Ha további információra lenne szüksége, jelentkezzen a Vasútegészségügyi Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft sebészeti, és képalkotó rendelésein (www.vasuteu.hu). Komplex mammográfiás vizsgálattal a központi, Budapesti Egészségügyi Központunkban állunk az érdeklődők rendelkezésére.

                            Dr. Varga Lajos sebész főorvos

                            Vasútegészségügyi NKK Kft. Miskolci Egészségügyi Központ

 Utolsó frissítés:  2013-09-12