Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Mikor, hogyan és mire alkalmazható a Kinesio Taping?

Az utóbbi években Magyarországon is nagy teret hódított a Kinesio Taping. Azok, akik mozgással foglalkoznak, sportolnak, már találkozhattak a színes tapaszokkal, amelyek a mozgáshoz és fájdalomcsökkentéshez, de akár a megelőzéshez is nagy segítséget nyújthatnak.

 
A mozgásterápia kiegészítőjeként számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy annak hatékonyságát tovább fokozzuk. A funkcionális elasztikus taping technika egy önmagában és kiegészítésként egyaránt alkalmazható terápia, mely az adott terület, vagy érintett izom támogatását, működésének helyreállítását segíti.
 
A Kinesio Tape technika sikeresen alkalmazható a következő elváltozásoknál:
  • keringési probléma okozta duzzanat esetén
  • gyengült izom esetén
  • fájdalom csökkentés céljából
  • ízületi mozgásterjedelem növelés céljából
  • sérült idegek kezelése során
  • instabilitás támasztásához
  • nyirokkeringési problémáknál.

Alkalmazható továbbá akut fájdalomra, hegkezelésre, nagyobb fizikai megterhelés esetén megelőző stabilizálásra, vagy sportversenyek előtt és közben (ha az adott sportágban engedélyezett) a sérülések elkerülésére.

A technika egy speciális tapaszt használ, melynek egyik felülete ragasztóanyaggal ellátott, a másik oldala pedig speciális szálelrendezésű szövet. A szalag nyújtható, elasztikus, ami nagyon fontos, mert ezáltal képes dinamikusan, aktívan támasztani az adott testrészt. A tapasz nem tartalmaz gyógyszer hatóanyagot! A technika alapját az adja, hogy a bőrön keresztül a mechanoreceptorok folyamatos, több napon át tartó ingerlésével a szervezet aktivizáló, öngyógyító folyamatát erősítik. Hatására az agy specifikus ingert kap, az érintett terület pedig gyorsabban regenerálódik a fokozottabb és gyorsabb válaszreakciók folytán.

Hatása tehát önmagában is érvényesülhet, mégis rendkívüli hatékonyságát más terápiás eljárásokkal (gyógytorna, masszázs, manuálterápia) együtt alkalmazva fejti ki. A módszer alkalmazásával megőrizhetők a lágyrészekben a terápia során elért változások. A Kinesio Taping alkalmazásával funkcionálisan meg lehet tartani, illetve stabilizálni lehet a gyógytorna során kezelt diszfunkciókat. Ez sokkal gyorsabb gyógyulást eredményez.

A kezelést a következő módon végezzük:
  • betegvizsgálat
  • kezelés a diagnózis szerint: gyógytorna, masszázs, manuálterápia, egyéb módszerek
  • Kinesio Tape felhelyezése.
 
tapping1_400
 
tapping2_200
 
 
A felhelyezés előtt a pácienst a mozgás közben, az ízületi mozgáspálya teljes szakaszán vizsgáljuk, majd az érintett izomzat közép-, vagy enyhén nyújtott helyzetében felhelyezzük a Kinesio Tape-et. A tapasz általában 5-7 napig marad fenn, és a felhelyezése addig ismételhető, amíg a probléma fennáll. Ez az adott esettől függ, aszerint hogy mely terület és milyen súlyosan érintett. A Kinesio Tape kizárólag a tanfolyamot elvégzett szakember által tehető fel! A rosszul, nem kellő szakértelemmel felhelyezett tapasz az izmok akadályozását, fájdalmas működését, vagy az adott probléma fokozódását okozhatja.

A technika hatékony, célirányos, és dinamikus. Megfelelő felhelyezés mellett segíti a páciens és a gyógytornász közös munkáját, valamint a gyógytorna hatékonyságát. A tape nagy előnye, hogy ezeket a változásokat nem mereven, hanem funkcionálisan tartja meg, hiszen a páciens a kezelés után hazamegy, mozog, végzi a dolgát, esetleg sportol is. A tape ezekben a mozgásokban nem zavarja, nem akadályozza, inkább segíti, hiszen fájdalomcsökkentő hatása révén könnyebbé teszi a mozgást.

További információkért forduljon a Vasútegészségügyi NK Kft eegészségügyi központjaiban található gyógytornászokhoz (www.vasuteu.hu)
 
Gellai Nándor gyógytornász, fizioterapeuta MSc.
 
Vasútegészségügyi NK Kft. Szegedi Egészségügyi Központ
Egyéb források:  http://napidoktor.hu, http://www.egeszsegkalauz.hu, http://physiotrade.hu
 
 Utolsó frissítés:  2016-06-08