Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Hírlevél Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
 
Ellátás európai színvonalon - Vasutasok is igénybe vehetik az ÁEK szolgáltatásait

Az Állami Egészségügy Központ (ÁEK) 2007. július 1-jével kezdte meg működését négy nagy múltú egészségügyi szolgáltató – a belügyi és rendvédelmi szervek, a honvédség kórházai és rehabilitációs intézményei, a két budapesti MÁV kórház, valamint az Országos Gyógyintézeti Központ – integrációja révén. Súlyponti kórházként ma az ország egyik legjelentősebb egészségügyi szolgáltató intézménye, amely a gyermekgyógyászat kivételével valamennyi orvos-szakmai területet magába foglal. Dr. Bazsó Péter idegsebész, orvos-igazgatóval – aki a korábbi évtizedekben a MÁV Kórházban praktizált – az ÁEK megalakulása óta eltelt közel két év működési tapasztalatait vette górcső alá a Vasutas Magazin legutolsó lapszámában.

Ma milyen feladatokat lát el az Állami Egészségügyi Központ?

Alapvető feladat az elődintézmények egészségügyi ellátásra jogosult körének – a honvédelmi, az igazságügyi és rendvédelmi, valamint a vasúti alkalmazottak, családtagjaik – fekvő- és járóbeteg szakellátása. Ehhez területi kötelezettség is járul. Nevezetesen a XIII. kerület teljes körű, valamint bizonyos szakmákban eltérő nagyságú területek, illetve az észak-pesti agglomeráció sürgősségi ellátása.

Ez nagyon nagy létszámot jelent. Az ÁEK-nek a fekvőbetegek gyógyítására hány kórházi ágy áll rendelkezésére?

A két budapesti telephelyen 1156 aktív, ezenkívül 220 krónikus, valamint 600 rehabilitációs ágyon 2900 rendkívül jól képzett szakember látja el a betegeket. Az aktív fekvőbeteg ágyak a volt Honvéd és a MÁV Kórház között oszlanak meg. Mindkét telephelyen van sürgősségi betegellátó, aneszteziológiai, intenzív terápiás, urológiai és sebészeti osztály. Az 1. telephelyen – volt Honvéd Kórház – kilenc ellátóhely és sürgősségi műtő is működik, a tetőn helikopter leszállóval. A 2. számú telephelyen – volt MÁV Kórház – található a szülészeti-nőgyógyászati osztály, a főváros egyik legnagyobb újszülött központjával. Egyébként a sürgősségi betegellátás hátterében minden akut állapot ellátására alkalmas orvosi szakma és technika rendelkezésre áll. A fekvő- és járóbeteg ellátást a legmodernebb diagnosztikus vizsgálatokra is képes képalkotó, medicina és laboratóriumi osztályok segítik. A manuális szakmák rendelkezésére álló, több mint húsz műtőből összetevődő csúcstechnikával felszerelt központi műtőblokk lehetőséget teremt a legbonyolultabb műtéti beavatkozásokra is. Az évi nagyműtétek száma ma már meghaladja a húszezret. A szívsebészet pedig – 2007 december óta – a napokban sikeresen végezte el az ezredik szívműtétet. Orvosaink a speciális beavatkozások egész sorát végzik, a kardiológia és szívsebészet területén az aortatív betegségek hibrid ellátását, az akut szívinfarktus invazív kardiológiai kezelését, invazív elektrofiziológiai ellátást is tudunk biztosítani.
 
Mit jelent ez a gyakorlatban?

Mondok egy példát. Az ÁEK megalakulása előtti években ha egy vasutast szívinfarktussal bevittek a MÁV Kórházba, ha akut infarktusa volt és helyben nem tudták ellátni, mentőt hívtak. A beteget tovább vitték az ügyeletes kardiológiai központba, például a Városmajor utcába, vagy Kőbányára. Így három-négy óra elteltével került csak sor az ellátására. Most, ha egy infarktusos beteget a mentő behoz a volt Honvéd Kórházba, amit ma ÁEK-nek hívunk, attól a perctől kezdve, hogy a sürgősségi osztály átvette, ötven perc alatt megnyitják az elzárt koszorús eret, és szerencsés esetben akár másnap hazamehet.

Úgy tudom, hogy az 1. számú, Róbert Károly körúti telephelyen speciális feladatokat is ellátnak.

Igen. Az intézmény speciális jellegének egyik erőssége a teljes körű traumatológiai, neurotraumatológiai és égési sérülések ellátása, ami kiemelt fontosságú a honvédelmi és a katasztrófa ellátásban. A sürgősségi ellátás részeként a fővárosi rendszeren belül akut infarktus ügyeletet, az agyérkatasztrófák minden fajtájára kiterjedő ellátást nyújtunk az 1. számú telephelyünkön.  A mozgásszervi betegségek teljes körű ellátása, a reumatológiától kezdve az innovatív ortopédiai és gerinc-sebészeti ellátáson keresztül a rehabilitációig is megoldott az intézményben.
    
Az ÁEK-nek hol vannak rehabilitációs ellátást és krónikus utókezelést végző intézményei?

Rehabilitációs ellátás négy telephelyen, Budapesten, a volt Budai MÁV Kórházban, Balatonfüreden, a volt honvédségi kardiológiai intézményben, Hévízen két helyen, a korábbi honvédségi és a BM mozgásszervi intézményben történik. Krónikus utókezelés Budakeszin és a Dunakanyarban, Verőcén van. Ezekben az intézményekben az ÁEK megalakulása óta 13 ezer kezelésre jogosult beteg részesült ellátásban.

Vasutas berkekben az a hír terjedt el, hogy az ÁEK volt honvédségi egészségügyi intézményeit csak külön erre a célra kiadott jogosító kártyával lehet igénybe venni. A vasutasok ilyen kártyával miért nem rendelkeznek?

Azért, mert nincs is rá szükségük. Az aktív és a nyugdíjas vasutasok, valamint családtagjaik arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, és ha korábban is ellátottak voltak, jogosultak az ÁEK-hez tartozó valamennyi egészségügyi intézmény igénybevételére. A vasutas betegek azzal, hogy a két budapesti MÁV kórház az Állami Egészségügyi Központba integrálódott, nem kerültek hátrányos helyzetbe. Ellenkezőleg. Számukra bővült a paletta, a korábbi éveknél jóval több, színvonalas szolgáltatást vehetnek igénybe. A vasutas járóbeteg és rehabilitációs intézmények ugyanis megmaradtak. Itt, a központban pedig még a MÁV kórházi kezelőorvosaikkal is találkozhatnak. A kórházból ugyanis mintegy 600 orvos, szakápoló és asszisztens dolgozik tovább az ÁEK-ben. Alig van az országban még egy olyan egészségügyi intézmény, kórház, amelynek minden osztálya akkreditált az orvos és szakorvos képzésben.

Mit jelent ez a gyakorlatban?    

Azt jelenti, hogy az Állami Egészségügyi Központban több mint száz tudományos minősített, húsz akadémiai minősítéssel rendelkező és huszonhét egyetemi tanár dolgozik. Közülük sokan országos vezetőtestületek tagjai, szakkollégiumok vezetői. Az ÁEK munkájának minőségét szavatolja a másfél év alatt kiépített és bevezetett minőségirányítási rendszer is. Az ÁEK komplexum éves szinten közel fele akkora költségvetéssel – 40 milliárd helyett 21,5 milliárd forinttal – látja el a volumenében és a szolgáltatások minőségi színvonalában egyaránt megnövekedett feladatokat. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt közel másfél millió járóbeteg és 60 ezer fekvőbeteg fordul meg intézményünkben.

Visi Ferenc
Vasutas Magazin
 Utolsó frissítés:  2009-04-30