Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
A néma gyilkos I.

Mit is kell tudni a magas vérnyomás betegségről?

A magas vérnyomás betegséget az orvosi elnevezése szerint hipertóniának nevezzük.
A vér áramlása közben ugyanis nyomást gyakorol az erek falára, ez a nyomóerő a vérnyomás.  A szív naponta kb. 100.000-szer húzódik össze és ernyed el, így továbbítja pumpaként az erekbe a vért. A  szív összehúzódása közben legnagyobb a vérnyomás, ezt nevezzük a szisztolés nyomásnak, a szív elernyedésekor pedig a legalacsonyabb, ez a diasztolés érték, vagy „per érték”.
Ha a vérnyomás tartósan magas, akkor magas vérnyomás betegségről (hipertóniáról) beszélünk.

A 140/90 Hgmm feletti vérnyomás minden életkorban magas vérnyomásnak tekintendő.

A magas vérnyomás betegséget néma gyilkosnak nevezzük. Néma, mert – főleg a betegség elején, – semmilyen panaszt nem okoz, ezért csak a rendszeres vérnyomásmérésekkel deríthető ki. Gyilkos, mert az általa okozott szövődmény sokszor az életet veszélyeztető betegségként jelentkezik ( pl. szívroham, szívizom gyengeség, agyvérzés).

Mitől lesz magas a vérnyomás?

Két olyan tényező van, amit jelenleg biztosan nem tudunk befolyásolni: az öröklődés és az életkor. Bár a közvetlen pontos okot nem ismerjük, de majdnem minden esetben (95%-ban) örökletes tényezők játszanak szerepet a hipertónia kialakulásában.
 • így legfontosabb hajlamosító tényező az öröklődés, vagyis ha a családban a szülők, nagyszülők magas vérnyomásban szenvednek
 • az életkorral növekszik a betegség valószínűsége, a felnőttek 15-20 %-nak van hipertóniája, a 60 év fölöttiek közül viszont már akár minden második embernek magas a vérnyomása.
Vannak további hajlamosító tényezők, amiket viszont már jó irányban tudunk befolyásolni, ezzel csökkenthetjük a magas vérnyomás kialakulásának a veszélyét:
 • stressz: szorongást, dühöt, depressziót okozhat. Szervezetünk ilyenkor olyan anyagokat szabadít föl, amelyek átmenetileg gyorsítják a szívműködést, emelik a vérnyomást
 • túlzott sóbevitel: hatására az erekben megnő a keringő vér mennyisége, ami emeli a vérnyomást
 • minél több cigarettát szívunk el naponta, annál jobban nőhet a vérnyomásunk, annál nagyobb az esélyünk szívrohamra, vagy agyvérzésre
 • akár az egyszeri, akár a rendszeres alkoholfogyasztás emeli a vérnyomást. Nem igaz az, hogy pl. a vörös bor, és a fehér pálinka ellentétes irányban változtatja a vérnyomást, mindkettő emeli
 • a kevés mozgás, az elhízás, a táplálkozási szokásaink (nagy zsírtartalmú, koleszterinben bőséges étkezés) mind hajlamosíthatnak a vérnyomás emelkedésére.
A magas vérnyomás nem okoz szövődményt, ha folyamatosan ellenőrzik, kezelik, azaz gyógyszerekkel vagy más úton alacsonyan tartják. Kezelés nélkül a vérnyomás még magasabb lesz, és komoly következményekhez, betegségekhez vezethet. Ezek közül legsúlyosabb a szívroham és az agyvérzés, melyek miatt a beteg tartósan ágyban fekvővé válhat, gondozásra szorulhat.

A vérnyomásmérés

A vérnyomás mérésének két módja van:

1. A hipertónia kezelésének az alapja a rendszeres és pontos vérnyomásmérés. Legcélszerűbb, ha a betegnek saját vérnyomásmérője van. Ha úgy gondolkodunk, hogy egy kialakult hipertónia az embert az élete végéig elkíséri, akkor egy valóban nem olcsó vérnyomásmérő beszerzése mégiscsak egy célszerű, és hasznos beruházás.
Néhány fontos gyakorlati dolog a vérnyomás megbízható ellenőrzéséhez:
 • a vérnyomást legalább 5 perc nyugalom után mérjük
 • cigarettázás és kávézás után legalább fél óra teljen el a vérnyomás méréséig
 • a kar a szív magasságában legyen
 • a vérnyomásmérő mandzsettája érje át a kar legalább 80%-át
 • mindkét oldalon mérjük meg a vérnyomásunkat, és a kezelést ahhoz az oldalhoz kell igazítani, ahol a magasabb értéket mértük
 • nagy segítség az orvosnak, ha a mért értékeket rendszeresen felírjuk egy füzetbe.

2. Van egy viszonylag új, de elérhető vizsgálati forma: a 24 órás vérnyomásmérés (angol rövidítése: ABPM). Ilyenkor a beteg egy kis műszert kap, mely készülék otthoni körülmények között nappal általában 15 percenként, éjszaka 30 percenként méri a vérnyomást. Másnap a kezelőorvossal az eredmények kiértékelhetőek.
Ez a vizsgálat általában nehezen beálló, nehezen kezelhető vérnyomás kezelésének a megtervezésében nyújt segítséget, illetve a hipertónia kezelés hatásosságának a mérésében segít.

A magas vérnyomás betegség tünetei
 • Nincs jellemző tünete a magas vérnyomásnak. Vagyis nincs olyan jellemző tünet, aminek a jelentkezésekor egyből gondolhatnánk arra, hogy magas a vérnyomásunk!
 • Sok esetben, legalábbis a betegség kezdetén, a hipertónia nem is okoz egyáltalán semmilyen tünetet, semmilyen panaszt sem. Ilyenkor csak a véletlenszerűen, vagy szűrővizsgálatként végzett vérnyomásmérés derítheti ki a bajt!!
 • Sajnos sokszor már csak a végleges rokkantságot okozó szívinfarktus vagy agyvérzés, féloldali bénulás mutatja meg, hogy a vérnyomása magas volt a betegnek.
Mégis van néhány figyelemfelhívó tünet, panasz. Ezek jelentkezésekor feltétlenül érdemes ellenőriztetni a vérnyomásunkat. Mik lehetnek ezek a jelek?
 • Szédülés, arcpír
 • Fejfájás, fáradékonyság
 • Megromlott látás
 • Gyors szívdobogásérzés, izzadékonyság
 • Lábdagadás, fulladás, mellkasi fájdalom
Az orrvérzés a közhiedelemmel ellentétben nem jellemző a magas vérnyomásra.

Mindezek alapján van azért néhány alkalom, amikor egy már meglévő hipertónia betegség felismerésre kerülhet. Mik lehetnek ezek az alkalmak?
 • Az általános orvosi vizsgálat során végzett vérnyomásmérés
 • Gyanúkeltő panaszok esetén (fáradékonyság, fejfájás, szédülés, látászavar, mellkasi fájdalom, fulladás) végzett vérnyomásmérés
 • Szűrővizsgálat során végzett vérnyomásmérés
 • Társbetegségekben (cukorbetegség, általános érelmeszesedés, szívkoszorúér-betegség, féloldali bénulás, magas vérzsírok fennállása esetén)  kötelezően végzett vérnyomásmérés

Ajánlhatjuk tehát mindenkinek, aki az egészségével törődik, hogy szűrővizsgálat keretében keresse fel orvosát.
Jó alkalom lehet a Vasútegészségügyi Kft. járóbeteg központjainak menedzserszűrési programja, amely során a szakorvosok által összeválogatott, a legfontosabb kockázati tényezők felderítése nyomán kialakított, személyre szabott szűrőprogramnak is része ez a vizsgálat. Igény esetén forduljanak bizalommal a vasútegészségügyi rendelőintézetek betegfogadási irodáihoz. A szűrővizsgálatok jelentőségét korábbi ismertetőnkben már részletesen tárgyaltuk.

Összefoglalónkat következő havi összeállításunkban folytatjuk.
 Utolsó frissítés:  2010-10-14