Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
A prosztata megbetegedések szűrésének fontosságáról

Az egyes fő egészségkockázatok bemutatása során az urológiai megbetegedésekhez érkeztünk. Nagyon fontos kiemelni, hogy az urológiai rendszer megbetegedései szűrhetők, részben megelőzhetők, ezért elsőrendű fontosságú a szűrővizsgálatok elvégzése. Az alábbi összefoglaló ennek felismeréséhez ad segítséget.

Az urológiai a vizeletkiválasztási és nemi szervrendszer megbetegedéseivel foglalkozó orvostudományi szakág, mely magába foglalja a vese, a húgyvezetékek a húgyhólyag megbetegedéseinek diagnosztikáját és kezelését. Ezek a megbetegedések lehetnek:
 • fejlődési rendellenességek
 • vesekövek
 • ciszták
 • a vizelet továbbításának akadályai
 • a vizelet távozásának zavarai
 • gyulladások
 • a ritka jóindulatú elváltozások
 • a fenti szervek rosszindulatú megbetegedései.
Jelen összefoglaló a férfiak vizeletürítésében szerepet játszó szervek-ezen belül is a prosztata megbetegedéseit tárgyalja részletesebben. E szervre irányuló figyelmünket betegségei gyakorisága indokolja. A három leggyakoribb prosztata megbetegedés:
 • a prosztata gyulladásos megbetegedései
 • a prosztata jóindulatú megnagyobbodása
 • a prosztata rosszindulatú elváltozásai.
A prosztata gyulladásos megbetegedései a fiatalabb férfi korosztályt, a jó és rosszindulatú daganatos elváltozásai főleg az idősebb korosztályt érintik.
Általában az eddigi vizelési szokásainkban bekövetkező változás - éjszakai felkelés, a vizeletsugár erősségének változása - hívja fel figyelmünket a problémára. Mivel mindhárom megbetegedés tünet együttese hasonló, elengedhetetlenül szükséges az urológiai szakrendelés felkeresése.

A kezelőorvos a vizeletvizsgálatot követően végbélbe betapintva végzi a prosztata fájdalmatlan vizsgálatát. Normál körülmények között a prosztata (dülmirigy) gesztenye alakú és nagyságú, tömör, izomtapintatú mirigyes szerv, mely a húgyhólyag alatt és a végbél előtt helyezkedik el férfiaknál. A prosztatán halad át a húgycső felső szakasza is, amely szakaszba szájadzanak be az ondó vezetékek. A prosztata gazdag mirigyhálózatokban, mely a prosztata váladékot termeli. A váladéknak két feladata van:
 • hígítja az ondóváladékot
 • elősegíti a spermiumok mozgását, és ezáltal biztosítja a férfiak termékenységét.
A végbélen keresztüli prosztata vizsgálat mellett, a pontos diagnózis miatt szükséges a vizelet áramlásának számítógépes ellenőrzése és hasi ultrahang vizsgálat, egyes esetekben végbélen keresztüli ultrahang vizsgálat is. A prosztata vizsgálatot követően a prosztata gyulladásos megbetegedéseinek kizárása céljából ismételt vizeletvizsgálatra is sor kerül. A végbélen keresztül történő betapintás után 40 év felett minden esetben, vagy fiatalabb életkorban, ha a prosztata vizsgálatának eredménye eltérést mutat (nem izomtapintatú, nem mirigyes, nem sima felszínű, hanem igen tömött vagy kemény, vagy göbös felszínű), vérvizsgálat javallt.
Ezen vizsgálati eredmények alapján kezdődik meg a prosztata megbetegedés kezelése:
Gyulladásnál: gyulladás elleni szerekkel, tüneti terápiával.
Prosztata jóindulatú megbetegedéseinél:
 • természetes növényi hatóanyagú készítményekkel
 • gyógyszerekkel (vérnyomást is kismértékben csökkentik)
 • előrehaladott esetekben húgycsőn, hólyagon és gáton keresztül elvégzett prosztata állomány eltávolítás, műtéttel.
 • egyéb alternatív kezelési eljárásokkal.
Az esetek egy kis részében azonban a prosztata rosszindulatú elváltozása előfordulhat. Mivel a Magyarországi férfiak daganatos elhalálozásában a harmadik helyen áll, kiemelt jelentőséggel bír ezen a helyen is felhívni a figyelmet a prosztata évenkénti vizsgálatára 40 év feletti panaszmentes férfi betegeinknél is.
 
A prosztatarák által okozott panaszok:
Korai stádiumban a prosztatarák tünetmentes. Előrehaladott stádiumban minden olyan tünet (éjszakai vizelés, gyakori vizelés, vizeletsugár erősségének csökkenése, vérvizelés, fájdalmas vizeletürítés) jelen lehet, melyeket jóindulatú prosztata megnagyobbodás is okozhat. Előrehaladott stádiumban a csontfájdalmak is jelentkezhetnek. Hangsúlyozni kell, hogy a prosztatarák tünetei nem különíthető el a prosztata egyéb megbetegedéseitől!
A végbélen keresztül ujjal elvégzett vizsgálat után szükséges egy laboratóriumi vizsgálat a prosztata specifikus antigén (PSA) értékének meghatározására, mely alapján megállapítható, hogy a panaszok rosszindulatú daganat jelenlétére utalnak-e. Ennek a vizsgálatnak köszönhetően a rostatarák már a kezdeti stádiumban diagnosztizálható.
Ennek különös fontosságát alátámasztja az is, hogy a prosztatarák kialakulásának pontos körülményei ismeretlenek annak ellenére, hogy
 • az életkor
 • az étkezési szokások
 • a faji előfordulás (az afroamerikai népességben gyakrabban fordul elő)
 • a földrajzi elhelyezkedés bizonyos százalékban befolyásolja a prosztata rák keletkezését.
Külön vizsgálat tárgyát képezik a genetikai kockázati tényezők.
A fent említett urológiai vizsgálatok alapján felmerült prosztata rák gyanúját a kötelezően elvégzett szövettani vizsgálatok tudják csak alátámasztani. Ezek fontosságát hangsúlyozni kell, mert a PSA emelkedése nem csak a prosztata rák előfordulásánál figyelhető meg.
A szövettani vizsgálat alapján a prosztata rák 4 stádiumra osztható:
 • véletlenül észlelt, csak szövettani vizsgálattal kimutatott rákos sejtek a prosztatában
 • a prosztata tokján belüli állományában elhelyezkedő daganat
 • a prosztata tokját áttörő daganat, mely a környező szervekre is ráterjedhet (lokálisan előrehaladott daganat)
 • távoli áttéteket adó daganat (előrehaladott forma).
A pontos stádium besorolás miatt csontvizsgálat, és sok esetben a daganat terjedésének megítélése céljából kiegészítő vizsgálatok elvégzése is szükséges.

A prosztata rák az egyik legjobban kezelhető daganat, az első két stádium esetén. Mindkét esetben 70 év alatt a prosztata teljes eltávolításával a betegség gyógyítható. Amennyiben a műtét valamilyen ok miatt nem végezhető el, a műtét helyett a prosztata besugárzását végezzük, amely szintén hosszú távú tünetmentességet biztosít. 70 év felett az első két stádiumú prosztata rák kezelésében általában nem a műtét az elsődleges, hanem a prosztata sugárterápiája. A lokálisan előrehaladott és az előrehaladott stádiumú prosztata rákok kezelésében olyan gyógyszereket alkalmazunk, amelyek kiiktatják a férfi nemi hormonok hatását. Ezért a kezelés férfi nemi hormonok blokkolására irányul, ezáltal a daganatsejtek növekedését hosszú időre gátolni lehet. A gátolás mikéntje a szakorvos döntési körébe tartozik. Ezáltal a betegség hosszú ideig még előrehaladott stádiumban is tünetmentes lehet, a betegek életminősége közelíthető a kezelést megelőző állapothoz.
A műtéti beavatkozásoknak, a hormonkezelésnek és a besugárzásnak a mellékhatásai (impotencia, esetleges vizelet visszatartási nehézségek) ma már az orvostudomány fejlődésének eredményeképpen szintén megfelelően kezelhetőek.
A fentiekből megállapítható, hogy a prosztatarák kezdeti stádiumban jól gyógyítható.
 
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos 40 év felett megjelenni az urológiai vizsgálaton, az időnként szervezett szűréseken. A vizsgálat és az ezt követő vérvétel esetünkben az életet mentheti meg.
Szűrésre időpontot kérhetnek a Vasútegészségügyi Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft rendelőiben, azok betegfelvételi irodáin, vagy interneten.
A rendelők elérhetősége a www.vasuteu.hu honlapon található.
 Utolsó frissítés:  2011-01-14