Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Fogyasztó szer vagy korszerű antidiabetikum?

Szinte közhely, hogy az elhízás és a cukorbetegség (diabetes) népbetegség. A terápia során a laikusokban számos kezelési lehetőséggel, gyógyszerrel találkozhatnak, és a fenti kérdés is igen gyakran felszínre kerül. Napjainkban ennek annál is inkább nagy a jelentősége, mert a médiában és az interneten sorban jelennek meg vélemények a jövő új csodaszeréiről. A cukorbetegeket, és főleg a laikusokat félrevezethetik ezek a leírások, ezért szükségesnek tartjuk az alábbi tájékoztatást az érintetteknek.

Az elmúlt évek egyik legígéretesebb gyógyszercsoportja az úgynevezett inkretin hatáson alapuló antidiabetikumok családja, amelyek 2-es típusú cukorbetegeknek adhatók, olyan esetekben, amikor már a hagyományos készítményeket, a metformint, vagy egy szulfonilureát, vagy a kettő kombinációját maximális dózisában adva, sem sikerül elérni a megfelelő anyagcsere helyzetet. Hatásának lényege, hogy a táplálék által kiváltott vércukorszint emelkedésétől függően, fiziológiásan serkenti az inzulin szekrécióját.  

Az inkretin elven alapuló hatás

Számos gyógyszer felfedezése egy véletlen tapasztalaton múlik, - ilyen volt a penicillin is, - és ez ebben az esetben is hasonló mondható el. Dél Amerikában él egy óriás gyík, és ennek az állatnak a harapása után a sérült egyéneknél vércukoresést tapasztaltak. Ezt követően indultak el a kísérletek, hogy a gyík nyála vajon milyen anyagot tartalmaz? Kivontak belőle egy vegyületet, amit laboratóriumi körülmények között szintetikusan is előállítottak, ez volt az első készítmény. Több évtizeden át folytak vizsgálatok ezzel a szerrel, mire gyógyszer lett belőle. Egy másik gyógyszergyártó ezen a vegyületen két aminosavat megváltoztatott, de a hatása ugyanaz maradt.
Kiderült, hogy az inzulint termelő béta sejtek több receptorstruktúrán keresztül stimulálhatók. Az eddigi ismertek mellett, évtizedek óta tanulmányozták az úgynevezett glukagon szerű fehérje receptor szerkezetét. Már régóta felismerték ugyanis azt a tényt, hogy a szájon keresztül bevitt glukóz nagyobb inzulinszekréciót vált ki, mint az intravénásan adott szőlőcukor. Ezért a figyelem a bél nyálkahártyáján termelődő hormonszerű anyagok felé terelődött, melyeknek hatására megindul a béta sejtek inzulin kiválasztása, és következményesen a vércukor csökkenése. Ezek az inkretinek, melyeknek  termelődése a táplálékbevitel esetén indul meg. Két fő képviselőjük ismert , egyik a bélhuzam alsó részén a vastagbél sejtjeiben, a másik a vékonybél sejtjeiben termelődik. A gyík nyálából kivont, majd szintetizált vegyületek, mint az exenatid és az analógja is hasonló módon hatnak. Élettani körülmények között ezek a hormonok rendkívül gyorsan lebomlanak egy enzim segítségével, mely számos szervünkben termelődik, így közel 2 perc alatt az inkretinek elvesztik hatásukat. Cukorbetegeknél ez a folyamat még gyorsabb. A további kutatások megpróbáltak egy olyan vegyületet kifejleszteni, ami meggátolja ennek az enzimnek a működését, és így hosszabb ideig maradhatnak az inkretin hormonok a keringésben. Ezen enzim-gátláson alapulnak a szájon keresztül bevehető és az injekció formájában is elérhető gyógyszerek.

Hogyan hatnak az inkretinek, és az ezen az elven alapuló fenti gyógyszerek?

•    Fiziológiás módon, a szájon keresztül bevitt táplálék következtében emelkedő vércukorszintet csökkentik, a hasnyálmirigy béta sejtek inzulin termelésének fokozásával. Természetesen a hatásukat csak működő béta sejtek esetében fejtik ki. Mind az étkezés utáni, mind az éhgyomri vércukor is csökken. A HbA1c szint közel 0,5-1,6 %-kal csökken (ezt számos klinikai tanulmány igazolta).
•    Jelentős előny az inzulinnal szemben, hogy nem jelentkezik a hypoglikémia (vércukoresés) veszélye.
•    Abban az esetben fokozza csak az inzulin termelődését, ha a vércukor emelkedik, ezért fiziológiás a hatása.
•    Dózis titrálására nincs szükség.
•    Az eddig használt szájon keresztül adható egyéb hatású szerekkel jól kombinálhatóak.
•    Fontos körülmény, hogy érdemi mellékhatás nélkül, jól tolerálható gyógyszerek.
•    Előnyösen befolyásolják az érfal funkcióját, valamint a zsíranyagcserét, és a magas vérnyomást.
•    Lassítják a gyomor ürülését, fokozzák a teltségérzetet.
•    Állatkísérleteken  azt tapasztalták, hogy gátolja a béta sejtek pusztulását, és regenerációjukat is elősegíti.

A címben feltett kérdésre az a válasz, hogy igen, az inkretinek egy újabb korszerű kezelési lehetőséget jelentenek a 2- típusú cukorbetegeknél.

Miként lehet, hogy a sajtóban egy új fogyasztószerként jelent meg az egyik inkretin molekula?


Kedvező mellékhatásként megfigyelték a klinikai vizsgálatok során, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknél kedvezően alakult a testsúlyuk. Köztudott, hogy a fenti cukorbetegek nagy része túlsúlyos, életmódi és táplálkozási szokásait csak nehezen lehet megváltoztatni.
Az étkezés egy örömforrás, ősidők óta az ember legfontosabb cselekedeteinek az egyike. Azt, hogy milyen a testsúlyunk, számos tényező befolyásolja, leginkább a bevitt táplálék mennyiségétől és a mozgástól függ. Rendkívül bonyolult idegi és hormonális tényezők befolyásolják az étkezésünket, ezt az utóbbi évtized kutatásai bizonyították. A táplálék felvétel szabályozásának a központja az agyban, a hypothalamuszban található, ez irányítja és koordinálja az idegi és hormonális működéseket. Ha szemünkkel meglátjuk, orrunkkal érzékeljük, szájunkban ízleljük a jobbnál jobb falatokat, a gyomor falában, a bél nyálkahártyáján és a zsírszövetben különböző hormonok termelődnek, valamint a hasnyálmirigyben az ismert inzulin. Ezeknek a hatására jelzés érkezik a hypothalamuszba, az un. jóllakottsági központba azzal, hogy a táplálék elegendő, ideje abbahagyni az evést, tehát csökkentik az étvágyat. Ilyen hormonszerű anyagok magában az agyban is termelődnek, és a különböző agyideg magvakhoz szállítanak információt, melyre lecsökken az étvágy, és az éhségérzet. Az inkretinek erősen gátolják az agyideg magvakban, a fenti bonyolult hormon működéseken keresztül az éhségérzetet és az étvágyat.

A kezelés folyamán fél év alatt akár 5-10 kg-t is fogytak a cukorbetegek, ami egy nagyon kedvező mellékhatása a gyógyszernek. Több száz nem cukorbetegen is kipróbálták ennek a szernek a fogyasztó hatását, jelenleg is 5000 túlsúlyos, nem cukorbeteg egyéneken folynak a klinikai vizsgálatok, és 2013- ra fejezik be a tapasztalatok gyűjtését. Ígéretesnek bizonyultak az eddigi eredmények mind a testsúly csökkenése esetében, valamint a cukorbetegséget megelőző állapot elkerülése terén. Ezen túlsúlyos, cukorbetegségre hajlamos egyéneknek a kezelés során rendeződött a szénhidrát anyagcseréjük is.

Lehetséges, hogy a közeljövőben egy antidiabetikumnak kifejlesztett gyógyszert, még fogyasztószernek is forgalmazhatják a gyógyszercégek, azonban jelenleg nem mondható csodaszernek, amely erőfeszítés nélkül segít leadni a plusz kilókból. Az étel dömping, a mozgásszegény életmód az, ami hizlal, ez ellen nincs semmiféle csodaszer vagy hormon, ami ezt szabályozná.
 
A fogyás semmilyen „csodaszer” mellett nem lehetséges, ha nem ismerjük azt, hogy milyen diétát szükséges tartani.
 
Ennek a céljából működik a Vasútegészségügyi NKK Kft. Budapesti Egészségügyi Központjában a cukorbeteg szakrendelésen belül több mint tíz éve egy diétás oktató konyha, ahol a dietetikus segítségével, akár a gyakorlatban is meg lehet tanulni az egészséges étkezés csínját-bínját. Kéthetente „főzőcske délelőttöt” szervezünk, ahol nyersen, és utána megfőzve és lemérve a magas szénhidráttartalmú ételeket, mindenki megtanulja megbecsülni a mindennapok rohanó világában is, hogy mennyi ételt (szénhidrátot) fogyaszthat. Különböző oktató segédanyagok segítségével játékosan gyakorolni lehet az egészséges étrend összeállítását.

Általában a Vasútegészségügyi Szakrendelők cukorbeteg szakrendelésein a diétás oktatásra nagy súlyt fektetünk, a szakrendelésekkel párhuzamosan a dietetikus is elérhető, segítséget nyújt az aktuális problémákkal, kérdésekkel kapcsolatban. Minden újonnan gondozásba vett betegünknek részt kell vennie egy rövid diétás oktatáson. Ismét tervezzük az inzulinnal kezelt betegek részére a három napos tanfolyamok szervezését, a Vasutas Cukorbetegek Egyesülete klubdélutánjain és havi kirándulásain szintén fontos ismeretekre tehetnek szert betegeink.

Vasútegészségügyi NKK Kft. Egészségügyi Központjai diabetológiai szakrendelésein igyekszünk mindent megtenni a betegek érdekében, de ehhez a beteg együttműködése, akaratereje és kitartása is elengedhetetlenül szükséges. Amennyiben a fentiekben leírt gyógyszerekről és a bonyolult hormonműködésekről kérdések merülnek fel, ezekre szívesen válaszolnak szakorvosaink Egészségügyi Központjainkban.

 Utolsó frissítés:  2011-03-14