Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Gondolatok a pszichoszomatikus mozgásszervi betegségekről

Szakrendelőinkben a reumatológiai, ideggyógyászati, belgyógyászati ellátások kapcsán nem kis számban találkozunk olyan betegekkel, akiknek munkaképtelenséget okozó mozgásszervi panaszai, fájdalmai vannak.

Ha fizikálisan megvizsgáljuk őket, majd megnézzük a labor eredményeiket, eltérést nem találunk. Ha ezek a panaszok a gerinc valamelyik régiójára lokalizálódnak elküldjük a röntgenbe, és egyéb képalkotó eljárásokra, így CT, MRI , ultrahang, DEXA-vizsgálatokra. Szerencsés esetben a radiológus kolléga talál nála spondilósist esetleg diszkopátiát és a diagnózisunk megállapítottnak tekintjük, ezután el is kezdjük a kezelést. Megkapja a beteg a fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt, izomlazítót, fizikoterápiát, ha nem javul, kliegészítjük egy kis nyugtatóval a kezelést, elküldjük konzíliumba, ott is javasolnak valamilyan gyógyszert és vizsgálatot. Ezt követően, ha már több doboz gyógyszert beszedett és elmaradt a kívánt eredmény, a beteg elindul és bejárja az egészségügy zeg-zugát, hogy valakinél a problémájára megoldást találjon. Az ilyen betegeknek az ellátása, gondozása, nem a szakma sikertörténete, ennek okát a materiális szemléletben lehet felfedezni: az orvos csak a megfogható, látható elváltozásban hisz. A nyugati orvoslásban - így nálunk is - a dominánsan szomatikus szemléletű egészségügyben a beteget szinte megbélyegzik, a neurotikus jelzővel. Nem így volt ez az elmúlt évezredekben. A Hippokratészi iskola a lelki történéseknek mindig elsődleges, előzményi szerepet tulajdonított a szervi megbetegedések kialakulásában.

Nézzük milyen panaszokkal jelentkeznek a betegek?

Mindene fáj, a fájdalom több testrészt érint, izületeit duzzadtnak érzi, gyakran fáj a feje, szídobogásérzése van, nehézlégzése van, nem tud aludni, időnként görcsöl a hasa, érzékeny az időjárásváltozásra, fáradt, apatikus vagy hangulata ingadozó.

A pszihoszomatikus mozgásszervi betegségeknek két fő megjelenése van:
 
 
Fibromyalgia syndroma
 Pszihogén reumatizmus
időponthoz köthető, legalább 3 hónapja fennáló fájdalomkórismenem reprodukálható, bizarr, részletesen leíró
meghatározott anatómiai régióa fájdalom lokalizációjaváltozékony, kiszámíthatatlan
zavart alvásnapszaki változásritka
időjárás, stressz
befolyásoló tényező
hangulat ingadozás
gyakran hatástalan
fájdalomcsillapító
gyakran hatástalan
gyakran hatástalanfizikoterápiagyakran hatástalan
nyomásérzékenység meghatározott pontokonfizikális vizsgálatfokozott reakciókészség, fájdalomjelző grimaszolás
 
Korábbi vizsgálataim kapcsán tíz esetből 10 esetben, az alábbi lelki problémákkal küszködtek a betegek:
Tízből párkapcsolati probléma 8, első házasság amit nem megfelelőnek tart 4, gyermekkorban érzelmilag elhanyagolták 8, női szerep bizonytalanság 10, szexualitással kapcsolatos problémák 7, erős függőség igény 9, szorongás bűntudat 10, labilis érzelmi élet 6, érzelmi elsivárosodás 5, merev sablonos viselkedés 7, túl szigorú lelkiismeret 6, alkalmazkodási nehézség 8, alacsony stressz tűrés 9, kisebbrendűségi érzések 5, munkáját megerőltetőnek, magát nem megfelelőnek érzi 10, fokozott betegségtudat 8 esetben.

A művészetekből a fibromyalgia syndromára példaként Da Vinci Mona Lisáját említeném.
A pszihogén reumatizmusban szenvedőre a legjobb példa, a mindenki által gyermekkori meséből jól ismert borsószem hercegkisasszony esete.

Az orvostudományban a pszichoszomatikus szemlélet megjelenését 1801-től Bichattól számítjuk, Freud-Pavlov-Adler-Bálint-Ammonon át napjainkig, ma még mindig nem kellő számú követőkkel.
A szakrendeléseinken mozgásszervi panaszokkal hozzánk forduló betegeinknél legfontosabb teendő a szervi elváltozás okozta megbetegedés kizárása. Fontos azonban, hogy az orvos-beteg találkozások alkalmával fény derüljön minden olyan, a paciens életét befolyásoló körülményre, amely az adott állapot kialakulásához vezethetett. Ehhez ma már rendelkezésre állnak a Vasútegészségügyi ellátó rendszerben, minden szakterület jól képzett a szakorvosok illetve szakpszichológusok.
 
Nem csak a kórisme felállításában, hanem a gyógyítás megkezdésében is, holisztikus szemlélettel, tehát a test és a lélek egységének figyelembe vételével kell a betegek gyógyítására törekedni. Rendelőinkben és a balneoterápiás hévízi illetve harkányi intézeteinkben, komplex balneoterápiát, fizikoterápiát, gyógytornát masszázst kaphatnak a betegek, autogén tréninggel kiegészítve. Ha szükséges, akkor pszichiátereink és pszichológusaink vezetésével, egyéni és csoportterápiás kezelési technikákkal segíteni lehet betegeinknek a panaszmentes állapot elérésében.
A végső gyógyulásban a rendelőink és gyógyházaink munkacsoportján kívül nagy szerepe van a társadalomnak, családnak, barátoknak, munkahelynek és nem utolsósorban magának a páciensnek, aki a gyógyulásának aktív résztvevője kell, hogy legyen.

Dr Berecz Zsuzsanna
reumatológus főorvos
Egészségügyi menedzser
Vasútegészségügyi Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft
Szeged 6726, Csanádi utca 34/a
 
információ:www.vasuteu.hu
 Utolsó frissítés:  2011-06-22