Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Napozzunk? Ne napozzunk?

Különösen nyáron számtalan cikk, riport, reklám jelenik meg a napozás káros hatásairól. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg az élet számára nélkülözhetetlen anyagról, a D vitaminról, mely nem elsősorban a táplálékkal jut a szervezetben, hanem a növényi és állati eredetű provitaminokból képződik a napsugarak hatására. Gyermekkorban segíti a csontképzést, felnőtteknél késlelteti a csontritkulás kialakulását, fokozza a vérképzőszervek működését.

A napfény előnyös hatását láthatjuk egyes bőrbetegségek esetén is. A pikkelysömör a lakosság 2%-át érintő, nem gyógyítható, krónikus, gyakran recidiváló, fokozott szarusodással járó megbetegedés. Kezelésében elsősorban a hámlasztó (keratolitikus) szerek jönnek szóba, de régóta ismerjük a fény jótékony hatását, melyet kiegészítő terápiaként használunk. Ezt még fokozhatjuk különböző külsőleg vagy belsőleg adott fényérzékenyítő szerekkel. Így a Vasútegészségügyi Kft Budapesti Rendelőintézetében heti 4 alkalommal összesen 20 PUVA kezelést végzünk 1-1 kúra során, kiváló effektussal.

Ugyancsak ajánlott a fényterápia az ekcéma kezelésében, mely napjainkban a leggyakoribb bőrprobléma, öröklött hajlamon alapuló krónikus betegség. Főleg a hajlatokra lokalizálódó száraz, viszkető terület látható, időnként fellángoló bőrpír kíséri. Nyáron a napfény hatására sokan tünetmentessé válnak, télen a száraz levegő, a sok réteg ruha fellángolást okoz.

E kedvező, jótékony hatások mellett nézzük a mérleg másik oldalát, a káros, sokszor visszafordíthatatlan elváltozásokat. Az UV sugárzás a nap legnagyobb energiájú sugártartománya. Az UVA és UVB sugarak 70-80%-a áthatol a bőrön. Az UVB sugarak felelősek a barnító hatásért, de évek múlva  megjelennek a káros elváltozások. A rugalmas rostok elpusztulnak, az elasztikus rostok degenerálódnak, emiatt a bőr elvékonyodik, ráncos lesz, számos értágulat jelenhet meg.  Az UVB sugarak hatására alakul ki a napégés, a bőr vörösödése és ezek a sugarak felelősek a rákkeltő hatásért. Hosszú távon az ismételt napégések helyén megjelennek az óriásszeplők, melyek maradandóak, leggyakrabban a kézfejeken és a háton. Az egyenetlen festéktermelés miatt barna és fehér foltok váltakoznak. Az éveken át tartó rendszeres szolárium kezelés hasonló elváltozásokat idéz elő.

A festékes anyajegyek hosszú távú sugárbehatása következtében alakulhat ki az egyik legagresszívebb rosszindulatú tumor, a melanóma, mely az utóbbi 10 évben igen gyakori betegséggé vált.  Szerencsére a felvilágosítási reklámok következtében egyre több páciens jelentkezik nálunk is szűrésre, s ennek óriási jelentősége van az időben elkezdett terápia szempontjából.

A melanómán kívül egyéb bőrdaganatok is megjelenhetnek elsősorban a fénynek kitett helyeken, nevezetesen a basalsejtes karcinoma. a leggyakoribb bőrrákos megbetegedés, amit sajnos ma már nem csak idős embereken látjuk, 30 éves kor körül is előfordulnak.

Az UV sugarak nem csak a bőrben okoznak károsodást, hanem az egész szervezetet megterhelik, ilyenkor a rejtett lappangó fertőzések, gyulladások is fellobbannak. Nem véletlen, hogy erős napégés után gyakori az ajak herpeszek megjelenése, hiszen a legyengült immunrendszer nem tud kellő védelmet biztosítani a vírusok ellen. A herpeszes megbetegedéseknek igen hatékony terápiája a szoftlézer kezelés, amelyet szintén évek óta alkalmazunk a rendelőben.  A szoftlézert biostimulatív hatása miatt fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés és hámosítás elősegítésére használjuk, kiváló effektussal. A gyógyulás idejét 15-16 nap helyett 2-4 napra lecsökkenti, ugyanakkor a már kezelt területeken a kiújulás veszélye is csökken.

Fentieket áttekintve láthatjuk, hogy mind az egészséges, mind a beteg bőrnek szüksége van a fényre. Ugyanakkor meg kell találni az „arany középutat”, hiszen láthatjuk, nem éri meg túlterhelni fénnyel a szervezetet.  A szélsőségek kerülése, a megfelelő fényvédők használata hosszú távon kifizetődik, hiszen a békés, gondtalan közép- és öregkort fiatalon alapozzuk meg.

Várjuk Önöket is szűrővizsgálatokon a Vasútegészségügyi Kft bőrgyógyászati szakrendelésein, amelyet egészségpénztári térítéssel is igénybe vehetnek, rövid várakozási idővel, előjegyzés alapján. Betegfelvételi Irodáink elérhetőségéit a www.vasuteu.hu honlapon találják meg.

Budapest, 2011. július 8.

Dr. Hüttler Mária
Főorvos, bőrgyógyász szakorvos
 Utolsó frissítés:  2011-07-12