Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Kardiológiai rehabilitáció

Magyarország halálozási statisztikáiban továbbra is vezető szerepet játszanak a szív és érrendszerei betegségek – annak ellenére, hogy jelentős eredmények születtek e betegségek gyógyítása terén. Az elmúlt évtizedben ugyanis mind a gyógyszeripari fejlesztéseknek, mind az úgynevezett katéteres eljárásoknak köszönhetően csökkent a szív és érrendszerei halálozások, megbetegedések száma. A legnagyobb javulás az akut infarktus ellátásának eredményeiben látható, de a műtéti technika fejlődésével a szívműtétek szövődményei is jelentősen lecsökkentek.

 
A szívbetegségek kezelése nem pillanatnyi történet: életfogytig tartó gyógyszerszedést, orvosi kontrollt jelent. Nem véletlen, hogy jelentősen javítja a betegek túlélését az, ha szervezett keretek között, szakmailag értő csapat felügyelete mellett töltenek el időnként néhány hetet. Ezt jelenti a kardiológiai rehabilitáció. A rehabilitáció jelszava a csapatmunka. A csapat része a kardiológus szakorvos, a szakápoló, a diétás nővér, az életmód tanácsadó, a pszichológus, a gyógytornász, a fizioterapeuta, a gyógymasszőr, a szociális munkás és legfőképpen maga a beteg.

Hagyományosan a szívműtétet és szívinfarktust elszenvedett betegek vettek részt először rehabilitációban, operációjukat követő 2.-5. héten. A kör azonban fokozatosan bővült előbb a katéteres beavatkozást elszenvedőkkel, majd a ritmusszabályzóval élő betegekkel. Az elmúlt 2-3 évtizedben már a krónikus szívbetegek (szívelégtelenség, magas vérnyomás, billentyű betegség, ritmuszavar stb.), sőt legújabban a magas szív és érrendszeri rizikóval bíró betegek (dohányzás, kóros vérzsír értékek, cukorbetegek, elhízottak stb.) részére is nyitva áll a rehabilitáció képzeletbeli kapuja.

A kardiológiai rehabilitáció 3 hetes program. Ennek keretében a fentebb részletezett csapat tagok a kardiológus szakorvos vezetésével, de a beteg tevékeny részvételével tárják fel azokat az eltéréseket, amelyek javításával a beteg életminősége, élethossza is javítható. Rendszeres orvosi vizitek, szív ultrahang, terheléses és nyugalmi EKG, 24 órás EKG monitor, vérnyomás monitor vizsgálatok, vérvizsgálatok segítségével kerül meghatározásra az optimális gyógyszerelés. Rendszeres gyógytorna segítségével javítják a beteg fizikai teherbíró képességét. Életmód és diétás tanácsadás keretében olyan tanácsokat adnak a betegeknek, amelyeket később gyakorlatban is tudnak hasznosítani a megfelelő életmód kialakítása során. Amennyiben szükséges külön programpont a dohányzásról történő leszokás segítése és a pszichológiai tanácsadás. Az elvégzett munka eredményeit a zárójelentés foglalja össze, mely tartalmazza az eredményeket, a javasolt gyógyszerelést és az életmód jellegű javaslatokat is. Fontos eredménynek tartjuk még azt a szemléletváltást, amelyen átesnek betegeink, és amelyet haza is visznek.
 
A Vasútegészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú KFT Balatonfüredi Rehabilitációs Intézete mindezekkel a lehetőségekkel rendelkezik. 64 ágyon történik a szívbetegek rehabilitációja az ismertetett módon, térítés mentesen, OEP szerződés alapján. A rehabilitációs csapat minden tagjával rendelkezünk. 2 ágyas, zuhanyzós, WC-el ellátott szobákban helyezzük el betegeinket.

Sajátos profilt ad munkánknak, hogy évek óta meghirdetjük egészségmegőrző, úgynevezett prevenciós programunkat MÁV dolgozók részére. Ennek szakmai alapját az a fentebb részletezett igény adja meg, miszerint a rehabilitáció ma már kiterjed a nagy szív és érrendszeri rizikójú, de szív-érrendszeri eseményt (infarktus, műtét, katéteres beavatkozás) még el nem szenvedett munkavállalókra is, – itt tehát elsősorban megelőzésről van szó. Általában hetente 10 munkavállalót tudunk fogadni erre a programra. Az egy hét alatt fizikális vizsgálat, laborvizsgálat, EKG, szív ultrahang, terheléses EKG, szükség esetén kiegészítő vizsgálatok történnek. A dolgozó összefoglaló véleményt, javaslatot kap, amit a későbbiekben kezelőorvosával is tud egyeztetni otthonában.
Kiemelendő, hogy igény szerint, emelt szintű (TV-vel, hűtőszekrénnyel ellátott) szobát is tudunk biztosítani térítési díj fejében. Ezek a szobák Intézetünk 4. emeletén, balatoni panorámával bírnak. Szintén plusz térítési díj mellett lehetőség van kísérő egyidejű, egy szobában történő elhelyezésére is.
 
Ma már az egészségügyi intézmények munkáját is alapvetően befolyásolja a betegek visszajelzése: ez minősíti munkánkat, illetve megmutatja, merre kell továbbfejlődni. A Vasútegészségügyi Nonprofit Kiemelkedően közhasznú Kft divízióiban – így a Balatonfüredi Központban is – minden évben történik betegelégedettségi vizsgálat. Az ezek alapján kapott visszajelzések intézetünkben minden évben egyértelműen pozitívak, különösen az orvos szakmai ellátás területén. Szintén pozitív visszajelzésként értékelendő, hogy a betegek évek óta visszajárnak hozzánk – mind a régiek, mind a szívműtétük után első alkalommal kezeltek. A 2010-es év kórháza választáson az országos 23. helyezést értük el a betegek visszajelzései alapján.
 
Az Intézeti felvétel alapvető feltétele érvényes belgyógyászati, kardiológiai beutaló. A várakozási idő jelenleg 10-12 hónap. Természetesen sürgős esetekben (állapotrosszabbodás, műtét, beavatkozás utáni állapot) ez néhány napra rövidül le. Korábbi és jelenlegi MÁV dolgozóknak, hozzátartozóiknak, Pénztár tagoknak igyekszünk időkedvezményt biztosítani. A fizetős ellátásokra vonatkozó részletekről, aktuális árakról akciókról a Vasútegészségügyi Nonprofit Kiemelkedően közhasznú Kft honlapján (www.vasuteu.hu) tájékozódhatnak.
 
Dr. Kiliti Róbert
orvosigazgató,
kardiológus és rehabilitációs szakorvos
 
 Utolsó frissítés:  2011-09-12