Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Lássunk tisztán! A szemek hályogos betegségeiről

Érzékszerveink közül a szemünkkel gyűjtjük a legtöbb információt környezetünkről. Érthető, ha a látást veszélyeztető, rontó betegségek mindenkit érdekelnek. Az alábbi rövid ismertetőben a sokszor hallható, de gyakran összekevert hályogbetegségekről esik szó. A félreértések oka elsősorban az, hogy három, teljesen eltérő szemészeti betegséget sorolunk ide: zöldhályog (glaukóma), szürkehályog (katarakta) és kúszóhályog (pterigium).

Zöldhályog betegségben a jó látáshoz elengedhetetlen látóideg-rostok (axonok) folyamatos pusztulása zajlik. Ez a folyamat sokszor igen lassan és érzékelhető panaszok nélkül halad előre, és amikor a beteg már látásromlást tapasztal, addigra a glaukóma már súlyos, előrehaladott stádiumba kerülhet. Az emelkedett, illetve jelentősen ingadozó szemnyomás az egyik legfontosabb (de nem az egyetlen) tényező a zöldhályog esetében. Fiataloknál ritka, a kor előrehaladtával azonban egyre gyakrabban – 40 év felett mintegy 2%-ban – fordul elő. A vizsgálatok kimutatták, hogy a betegség kialakulásában a vérkeringésnek, illetve ez utóbbi   szemünk belsejében való szabályozásának szintén nagy jelentősége van. Nagyobb a kockázat, ha a családban előfordult már zöldhályog, illetve rövidlátóknál, bizonyos gyógyszerek (szteroidok) szedésekor, stb.
Szemészeti ellenőrzéssel a glaukóma felismerhető. Ennek érdekében a szakrendelőben szemnyomás-mérés történik. A szemészorvos szemfenék-vizsgálattal a szem belsejébe tekintve zöldhályogra utaló jeleket keres. A látótér vizsgálat elvégzésével kimutatható a betegségre jellemző látótér kiesés, érzékenység csökkenés.
A terápia alapja a szemnyomás megfelelő szintre csökkentése. Leggyakrabban gyógyszeresen történik a beállítás; naponta 1-szer vagy 2-szer kell glaukóma-ellenes szemcseppet használnia a betegnek. Ritkábban alkalmazott, de bizonyos esetekben szükséges a zöldhályog elleni lézerkezelés vagy műtét.
Az időben felismert zöldhályog tehát kezelhető, szinten tartható betegség, melyben az időben kezdett, megfelelő terápiának és a rendszeres ellenőrzésnek van döntő szerepe.

A szürkehályog (katarakta) esetében egészen más ok vezet a látásélesség fokozatos megromlásához. A szemünkben található, átlátszó lencse a külvilág képét az ideghártyára vetíti, így látunk élesen. Ha a szemlencse átlátszósága csökken, és homályok jelennek meg benne, akkor a látás is homályossá válik.
Idősebb korban gyakori betegség, de fiatalabb korban is felléphet, sőt, létezik veleszületett formája is. Kialakulhat gyógyszerek, gyulladáscsökkentő szteroidok tartós, nagyobb dózisú alkalmazása, vagy a szemet érintő súlyos sérülések, gyulladások következtében. Ezen kívül még sok egyéb kórképben jelentkezhet szürkehályog, de a környezeti hatások közül a nap UV-sugárzása mindenképp megemlítendő az okok között.
A kezelés műtéti: lényegében az elhomályosodott szemlencsét távolítják el ultrahang segítségével, egy igen apró seben keresztül, majd műlencsét ültetnek be a helyére, így a látásélesség helyreáll. A műtét általában helyi érzéstelenítésben történik, és nem igényel  kórházi bennfekvést.

Ritkábban említett hályog a kúszóhályog (pterigium). Ekkor valóban, - nevének megfelelően, - a kötőhártya a szem felszínén vékony, homályos rétegként nő rá az átlátszó szaruhártyára, kezdetben a szélére, majd később egyre beljebb „kúszva”. Mindvégig csak a szem elülső felszínén növekszik, de amikor eltakarja a látásban résztvevő területet, akkor a látás is homályossá válik.
Kialakulásának oka nem teljesen tisztázott, de megfigyelték, hogy gyakrabban fordul elő olyanoknál, akik - akár munkájukból kifolyólag - nagyon sokat tartózkodnak szabadban (por, erős napsütés, irritáció).
Gyógyítása műtéti eltávolításból áll. Ezt még akkor kell elvégezni, amikor jó a látás, mert később végzett műtét esetén az eredmény gyengébb lehet.

Elmondhatjuk tehát, hogy a látást rontó különböző hályogok - ezen belül is leginkább a zöldhályog - kellő időben történő felismerése azért fontos, mert csak így indítható el a megfelelő kezelés, illetve szürke,- és kúszóhályog esetén műtét javasolható. A Vasútegészségügyi Kiemelten Közhasznú Kft. minden divíziójában, így a Budapesti Központban is (1062 Budapest, Podmaniczky u. 109.) szűrővizsgálatokkal várjuk azokat, akik szeretnék ellenőriztetni szemüket, látásukat, és szeretnék megelőzni ezeket a betegségeket. A rendelőintézetben telefonos bejelentkezésre van lehetőség, érdeklődésüket, időpontkérésüket a 88-10-104-es telefonszámon várjuk, további információkat a www.vasuteu.hu honlapon szerezhetnek.
 

                                Dr. Borbély Imre
                                szemész szakorvos
 Utolsó frissítés:  2011-10-12