Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Aki időt nyer, életet nyer

A szűrővizsgálat egészséges, vagy magukat egészségesnek gondoló személyek vizsgálatát jelenti. Az előnye, hogy egyszerűen elvégezhető. Célja, hogy a vizsgált személy számára esetleg csak kisebb kellemetlenséget okozó módszer segítségével kimutassák a rejtett, tüneteket és panaszokat még nem okozó betegségeket. Ha a szűrővizsgálat eredménye negatív, a vizsgált személy megnyugodhat.

Ha az eredmény pozitív, a szűrővizsgálat időben előbbre hozza a diagnózist és a kezelést. Az időnyerés nagyobb esélyt ad a súlyosabb következmények elkerülésére, vagy a teljes gyógyulásra, mintha a beteg a tünetek és panaszok megjelenése miatt fordult volna orvoshoz.
 
Szív és érrendszeri betegségek szűrése

A halálozások több mint fele a keringési betegségeknek tulajdonítható. Fiatal korban a megbetegedéseket a szív, a koszorúserek fejlődési rendellenességei, illetve bizonyos öröklődő szívbetegségek, ritmuszavarok okozzák. 30 - 40 éves kortól a fő ok a koszorúér betegségben keresendő.
A szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő kockázati tényezője a magas koleszterinszint. Ma Magyarországon majd minden második embernek magas a koleszterinszintje. Ennek ismeretében elgondolkodtató, hogy mégis a felnőttek háromnegyede soha nem méreti a koleszterinszintjét és nem tudja, hogy mi tekinthető egészséges, normál értéknek. Ahhoz, hogy megfelelő értéken tudjuk tartani a szervezetünkben lévő koleszterin szintjét, elengedhetetlenül fontos, hogy tisztában legyünk az elfogyasztott ételekben található koleszterin mennyiségével. Hiszen a feleslegesen lerakódott koleszterin nem csak megvastagítja és rugalmatlanná teszi az érfalakat, hanem azokat elzárva, érelmeszesedést és trombózist is okoz.
A sejtek működéséhez energiára van szükség, melyet szervezetünk a szőlőcukor "elégetéséből" fedez. Táplálkozás után megemelkedik a vércukorszint, és ez a hasnyálmirigyet fokozott inzulin elválasztásra serkenti. A termelődő inzulin segíti a sejtek szőlőcukor-felvételét és raktározását, normalizálva ezzel a vércukorszintet. A cukorbetegség a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. Akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtek nem reagálnak rá megfelelően, ezáltal magas vércukorszint alakul ki. Tünete lehet a cukor vizelettel való fokozott kiválasztása és a megemelkedett vizeletmennyiség.
A magas koleszterinszint és a cukorbetegség szűrése rutin laboratóriumi vizsgálattal megoldható

A magas vérnyomás betegségről akkor beszélünk, ha az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. A magas vérnyomás általában nem okoz panaszokat, de jelei lehetnek a szédülés, fejfájás, fáradtságérzet, nehézlégzés, látászavarok, mellkasi fájdalom, idegesség. Legtöbbször már a hipertónia szövődményeként károsodott szervek (szív) okoznak különböző tüneteket. Hipertónia esetén a legfontosabb diagnosztikai eljárás a vérnyomás mérése. Otthoni körülmények között végzett vérnyomásmérésre alkalmas a digitális vérnyomásmérő. Ajánlatos ötpercnyi pihenés után mérni a vérnyomást.

Daganatos betegségek szűrése

A rosszindulatú daganatos betegségek okozta halálozás évtizedek óta rendkívül magas, ebben hazánk vezető helyet foglal el európai régióban, a halálozások 24,7 százalékát okozza. Évente mintegy 65.000 új rosszindulatú daganatos betegséget diagnosztizálnak.
A tüdőszűrést Magyarországon nem a tüdőrák kivédésére vezették be, hanem a TBC felismerésére és visszaszorítására. A rutinszerű vizsgálatok mellékeredménye, hogy sok tüdőrákos esetet is még panaszmentes stádiumban felfedeztek. Ezért bír nagy jelentőséggel egy elkészült mellkas röntgenfelvétel, mert így gyakran az egészségesnek tűnő egyénnél is felfedezhető a tüdőbetegség korai jeleit, mivel az esetek többségében a kezdődő tüdőrák tünetmentes vagy nagyon tünetszegény. Teljes gyógyulásra csak a korai stádiumokban elvégezhető, a daganatot teljes mértékben eltávolító műtéttel van esély. Tüdőszűréssel nem lehet megelőzni a tüdőrákot. Ha valaki minél nagyobb eséllyel el akarja kerülni a súlyos és gyakran gyógyíthatatlan betegséget, füstmentes környezetben kell élnie, ugyan is a tüdőrákos esetek mintegy 80 százalékáért egyedül a dohányzás felelős!
 
Az idejében felfedezett béldaganat csaknem mindig meggyógyítható! Ráadásul a daganat korai, még jóindulatú formája, a bél polip eltávolítása általában még műtétet sem igényelne. Ezzel szemben Magyarországon évente 9000 új bélrák megbetegedést diagnosztizálnak, és 5000-en halnak meg ebben a betegségben. A béldaganatot azért nehéz időben észrevenni, mert a korai stádiumban nem okoz tünetet. Ez a tünetmentes állapot általában több éven keresztül áll fenn, tehát sok idő lenne arra, hogy felfedezzük. A tünetmentes béldaganat szűrhető székletből történő vér kimutatással, enzimes béldaganat szűréssel és vastagbéltükrözéssel. A daganattal szembeni biztonság a vizsgálatok évenkénti ismétlésével növelhető, hiszen a daganat kifejlődése több év alatt megy végbe.
 
A prosztatarák a férfiak második leggyakrabban diagnosztizált daganatos megbetegedése az 50. életév felett. Lassan növő, alattomos, hosszú ideig panaszt még nem okozó betegségről van szó. A lassú növekedés időt hagy a korai, még panaszt nem okozó daganat felismerésére, s ebben a stádiumban teljes gyógyulás, hosszú túlélés biztosítható a mai kezelési módokkal. A prosztataszűrés két egymást kiegészítő vizsgálatból áll, melyek segítségével gyorsan, igen nagy biztonsággal állapítható meg a tumor alapos gyanúja. Az egyik vizsgálat a prosztata végbélen keresztüli tapintása, amely igen pontos, közvetlen információkat ad, így még napjainkban sem nélkülözhető. A másik egy laboratóriumi eljárás, melynek során vérből meg lehet állapítani, hogy egy, a prosztata által termelt fehérje, az un. prosztata specifikus antigén (PSA) nem emelkedett-e kórosan.
 
Az emlőrák a hölgyek között a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés, a rákos betegségek okozta halálozásban vezető halálok. Egyedül csak a tüdőrák előzi meg. Magyarországon több mint 3000 nyilvántartott beteg van, és évente több mint 200-an halnak meg emlőrákban. A rendszeresen végzett szűrővizsgálat az egyetlen hatékony megelőzés. A szűrővizsgálat egyrészt az emlő fizikális, tapintásos vizsgálatát, másrészt radiológiai vizsgálatát jelenti. A fizikális vizsgálat során a vizsgálóorvos - aki lehet nőgyógyász, vagy radiológus szakorvos - alaposan áttapintja az emlőket és azok környezetét. Radiológiai vizsgálatok keretében 40 éves kor alatt az emlők ultrahang vizsgálata, 40 éves kor felett mammográfiás vizsgálata történik. Nagyon fontos mind a fizikális, mind a radiológiai vizsgálat, mivel a korai emlőrákok 40%-át csak a radiológiai, további 40%-át pedig csak az alapos fizikális vizsgálat mutatja ki.
 
A méhnyak rák-szűrés hagyományos gyakorlat szerint – a 25-65 év közötti nőlakosság egyszeri negatív szűrővizsgálata után háromévenként elvégzendő teljes nőgyógyászati vizsgálatát jelenti. A vizsgálat elengedhetetlen része a citológiai vizsgálat is. Mivel a nőknek jelentős része nem vesz részt ezeken az ingyenes szűrővizsgálatokon, ezért Magyarországon jóval több a súlyos szövődményekkel járó, s halálhoz vezető méhnyak rákos megbetegedés. A méhnyak szűrésen a nőgyógyász a hüvely felől megtekinti a méhszájat, s kenetet vesz a méhnyak nyálkahártyájáról, amit megfestenek, majd mikroszkóppal megvizsgálnak. Az eljárás nemcsak a daganatsejtek kimutatására, hanem más betegségek – gyulladás vagy fertőzés –észlelésére is alkalmas.
 
Közismert tény, hogy a bőrdaganatok gyakorisága az elmúlt években rohamosan növekszik. Ebben számos tényező játszik szerepet. A fokozott UV sugárzás és a megváltozott környezeti hatások mellett az életmód, a szabadidő eltöltésének, az utazási, nyaralási szokások megváltozásának minden bizonnyal jelentős szerepe van.
Gyakorisága a fehér bőrű népesség körében drámaian növekszik, az összes emberi daganat típus közül a leggyorsabban. A melanoma kialakulhat régóta meglevő anyajegyből, de jelentős részben olyan bőrterületen keletkezik, ahol korábban nem volt anyajegy. Fontos az, hogy odafigyeljük a figyelmeztető jelekre, különösképpen az anyajegyekre, azok esetleges változásaira. Rossz jel az is, ha bőrünkön olyan növedék, alakul ki, ami fokozatosan, vagy hirtelen növekedésnek indul, felszínén többször leváló pörk képződik, az elváltozás kisebesedik. A tünetek észlelésekor feltétlenül és halogatás nélkül bőrgyógyászhoz kell fordulni. Az anyajegyek szűrővizsgálatával és rendszeres önvizsgálatával a melanoma korai felismerésének esélye lényegesen megnő, így az időben elvégzett műtéti eltávolítással a betegség gyógyulási esélyei lényegesen javulnak.
 
A szájüregi rákok miatti halálozás az egyik legmegdöbbentőbb daganatos halálok, hiszen a szájban lévő tumorok és daganatmegelőző állapotok hamar felismerhetőek, ennek ellenére a páciensek jelentős része már előrehaladott stádiumban kerül orvoshoz, amikor a daganat már rendszerint kifejezett panaszokat okoz. Ennek az egyik alapvető oka összefüggésben van a fogak általános rossz állapotával is, a társadalom tagjainak jelentős része ugyanis csak fájdalom esetén fordul fogorvoshoz. A rendszeres fogászati kezelések alkalmával fény derülne az esetleges gyanús, kivizsgálást indokoló elváltozásokra is. Az elváltozások elsődleges észleléséhez még szakemberre sincs szükség, csak arra, hogy odafigyeljünk magunkra, hiszen egy tükör előtt a szájüreget magunk is átvizsgálhatjuk. A kockázatot a rossz szociális és társadalmi helyzet, az ebből következő egészségtelen táplálkozás és az elhanyagolt fogazat növeli. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy szervezetünkbe a legtöbb méreganyag (nikotin és az alkohol) is a szájon keresztül kerül be.

A szem daganata nem annyira gyakori, mint az emlő, vagy a tüdő daganata, de akinél ez fennáll, és időben felfedezik, nemcsak a szemét, hanem az életét is meg lehet menteni. A szemészeti szűrések jelentőségét mégsem elsősorban a daganatok felismerése adja. A civilizáció következményeként az emberek nagy része sokat tartózkodik mesterséges fénnyel bevilágított helyiségekben, sokat ül számítógép vagy televízió előtt. Egyre kevesebbeknek tökéletes a látásuk. A probléma az, hogy sokan normálisnak tartják, ha estére homályosan látnak távolra, vagy állandóan fáj a fejük. A látás korrigálása azonban nagyon fontos feladat, nemcsak közérzet és az egészség, hanem a testi épség miatt is. A rendszeresen vezetők legalább 35 százalékának kifogásolható a látása, sok gyalogos pedig szemüveg nélkül még a közlekedési lámpát sem látja. A szemészeti szűrő vizsgálatoknak, mint egyéb szűrővizsgálatoknak is, a legfőbb előnye a megelőzésben van. Elsősorban a megfelelő látásélességet kell biztosítanunk a mindennapi munkánkhoz, mind távolra, mind közelre. Az alkalmazkodás akár közelre, akár távolra a szem számára tartós izomgörcsöt vált ki, mely szem- és fejfájáshoz vezet ezért sok szempanaszt és fejfájást lehet szemüveggel megszüntetni. A szemfenék tükrözésével lehet esetenként a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, valamint az érszűkületet felfedezni, illetve annak fennállásakor a betegség súlyosságát megállapítani.

Magyarországon a vezető halálokok a keringési rendszer betegségei, a daganatos megbetegedések és a balesetek. A teljesség igénye nélkül készült e rövid összefoglaló amely reményeink szerint rávilágít arra, hogy milyen egyszerű az egészségünket megőrizni, és hogyan segítenek ebben a szűrővizsgálatok.
 
A fent említett vizsgálatok a Vasútegészségügyi NKK Kft. Egészségügyi Központjaiban elvégezhetőek, csak egy kevés időt és energiát kell befektetni a megnyerhető életévekért.

Ez a befektetés egészen biztosan megtérül, mert általa egészséget szerzünk. Az egészséggel időt nyerünk, aki időt nyer, életet és életminőséget nyer.
 
 Utolsó frissítés:  2011-11-14