Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Az idült obstruktív hörgőbetegség (COPD)

A COPD egy angol elnevezés (Chronic Obstructive Pulmonary Disease - idült hörgőszűkülettel járó tüdőbetegség) rövidítése.

Olyan krónikus tüdőbetegség, melyben két elváltozás, az idült hörghurut (krónikus bronchitisz) és a tüdőtágulás (emfizéma) kombinációja áll fenn.
A betegség lényege, hogy a kilégzés a tüdőből a légutak szűkülete, részleges elzáródása miatt nehézzé válik, a kilégzés végén a normálisnál több levegő marad benn, a tüdők felfújt állapotba kerülnek és az elmerevedő mellkasfal miatt a belégzés is egyre nehezebbé válik.
A légutak idült gyulladása és irritációja következtében a szükségesnél több és sűrűbb hörgőváladék termelődik, ami köhögést, köpetürítést vált ki. A tüdőtágulás során az apró léghólyagokból nagy légterek képződnek, amelyek összenyomják a kisebb légutakat, ezért a levegő egy része bent reked, csapdába kerül, csökken a légzőfelület, ez nehézlégzéshez vezet.  
A betegség következtében csökken az élettartam, romlik az életminőség.

A WHO adatai alapján a COPD előfordulási gyakorisága világszerte nő, 2020-ra az 5. leggyakoribb betegséggé válik és a jelenlegi tendenciák mellett 2030-ra várhatóan a 3. leggyakoribb halálok lesz. Magyarországon a COPD-s betegek becsült száma fél millió körül van és évről évre növekszik.

A betegség kialakulásában legfontosabb szerepe a dohányzásnak van. Minden 5-6. dohányos lehet COPD-s. Emellett a levegőszennyezés, a környezeti porártalmak, az ismételt légúti fertőzések, a hiányos táplálkozás, az öröklött (genetikai) hajlam, a koraszülöttség, a légúti allergia lehet oki tényező.
A tünetek a köhögés, köpetürítés, fulladás, nehézlégzés, kilégzésnél időnként hallható sípoló hang, fáradékonyság, fizikai terhelhetőség csökkenés lassan alakulnak ki, ezért a betegek gyakran későn fordulnak orvoshoz.

A jól felszerelt tüdőgyógyászati szakrendeléseken rendelkezésre állnak a korai diagnózishoz és a korszerű kezeléshez szükséges eszközök.
A betegség felismeréséhez szükséges légzésfunkciós vizsgálatok (spirometria, body-plethysmographia, diffusiós kapacitásmérés), a digitális mellkas röntgen vizsgálat, EKG, vérgáz vizsgálat, pulzoxymetria, bronchológiai vizsgálat egyaránt elvégezhető. Fontosak a szűrővizsgálatok, amelyek segítségével a COPD korai stádiumában diagnosztizálható és kezelése eredményesebb lehet.
A COPD egy folyamatosan fennálló gyulladásos betegség. Meggyógyítani, vagyis a gyulladásos folyamatot megszüntetni ma még nem tudjuk. A kezelés célja a légúti funkcióvesztés mérséklése, a betegség tüneteinek csökkentése, az életminőség javítása, a súlyos, kórházi kezelést igénylő, gyorsan kialakuló állapotrosszabbodások, a légzési elégtelenség kialakulásának megelőzése, az élettartam növelése lehet.
A mai napig a leghatékonyabb eljárás a funkcióromlás lassítására a dohányzás elhagyása.
A gyógyszeres kezelés alapját az inhalációs eszközökkel bevitt hörgőtágítók, légúti gyulladáscsökkentők, légúti váladékoldók adják. Légúti fertőzések által kiváltott akut állapotromlásban indokolt az antibiotikumok, szükség szerint kortikoszteroidok adása. Sok súlyos, kórházi kezelést igénylő rohamszerű fulladás előzhető meg és kezelhető – bizonyos határok között – a szakrendelésen adott ambuláns infúziós terápiával, amit oxigén és gépi inhalációs kezeléssel egészíthetünk ki, amelyet a beteg otthonában folytathat.
 
A Vasútegészségügyi NKK Kft. Budapesti Egészségügyi Központjának Tüdőgyógyászati szakrendelésén ezeket a vizsgálatokat és kezeléseket évek óta végezzük, COPD-s betegeink életminőségének jelentős javulásával. Amennyiben a betegségre gyanús hozzátartozója van, vagy maga szenved ezektől a tünetektől, forduljon/forduljanak hozzánk bizalommal.                                                                                                Dr Szelényi István
 Utolsó frissítés:  2011-12-15