Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Az időskori nagyothallásról

Korunk rohanó világában a halláskárosodás valamilyen formájában szenvedő betegek kifejezetten hátrányos helyzetbe kerülnek az egészséges embertársaikkal szemben.

Elmondhatjuk, hogy a halláskárosodás civilizált korunk „népbetegsége” lett. Ezt az állítást az alábbi megdöbbentő adatokkal tudom alátámasztani. A civilizált világ 10,7%-a szenved idegi halláscsökkenésben, 1,15% a teljes süketségben. A halláskárosodott betegek száma a statisztikai adatok alapján progresszíven növekszik. 1000 újszülöttből 1 gyermek halláskárosodással születik. 18 év alatti gyerekek közül 1000-ből 17, a 65 év feletti korosztályból már 34 beteget érint a halláscsökkenés.

Az időskori nagyothallás romlása miatt a 75 év feletti népesség 50%-ánál kell halláskárosodással számolni. A gazdaságilag fejlett országokban a lakosság 2,3%-a visel hallókészüléket, becslések szerint pedig további 5,8%nak lenne szüksége hallókészülékre.

Halláskárosodás bármely életkorban kialakulhat. A halláscsökkenésben nemi különbségek is kimutathatóak, férfiaknál általában súlyosabban jelentkeznek a problémák. Alapvetően két részre oszthatjuk, vezetéses és idegi halláscsökkenésre. A vezetékes halláscsökkenést okozhatja pl. fülzsírdugó, fülkürt hurut, megnagyobbodott orrmandula, heveny vagy idült középfülgyulladás, a hallócsontok elmeszesedése. Ezeket a betegségeket gyógyszeresen vagy műtéti úton tudjuk gyógyítani.
Az idegi halláscsökkenést a hallópálya egészén előforduló betegségek okozhatják; veleszületett öröklődő betegségek, méhen belüli, szülés alatti keringési zavarok, vírusfertőzések, egyéb vérellátási zavarok ( érelmeszesedés) gyógyszerek, vegyszerek károsító hatása, hosszantartó zajártalom, dörejártalom, daganatok, fejet ért traumák.

A hallás károsodása bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban az időskori nagyothallással találkozunk. Ez az elváltozás a fülünk belső részében található Corti – szerv szőrsejtjeinek, a hallás receptorainak fokozatos romlásával jár. Ez a folyamat egyénenként változó, van akinél már az 50-es évek elején jelentkezik, míg másoknál még 80 éves korban is elhanyagolható halláscsökkenést mérünk. Az érzékelő sejtek számának csökkenése, a hallásélesség hanyatlása már 18 éves kortól elkezdődik, de mérhető, érzékelhető romlás csak a későbbiekben, kb. 60 év körül jelentkezik. A folyamat előrehaladását mind a hallásérzékenység, mind a beszédértés terén bekövetkező romlás jellemzi.
A hallásérzékenységben bekövetkezett romlás általában kétoldali, idegi jellegű és folyamatos romlást mutathat. Általában a magas hangok frekvencia tartományában jelentkeznek a panaszok, majd ráterjednek az alacsonyabb frekvenciákra is. Fokozatosan, egy ideig szinte észrevétlenül alakul ki, ellentétben a látásromlással, a hallásromlás nem érzékelhető azonnal, akár évekig is észrevétlen maradhat.

Milyen tünetek utalhatnak időskori halláscsökkenésre?
  • Beszélgetés alkalmával többször vissza kell kérdezni, kérik hogy 1-1 mondatot ismételjenek meg, különösen, erős háttérzaj esetén. A beteg majd a környezete is egy idő után azt veszi észre, hogy csak rábólint a mondottakra, de érezzük, a beszédet nem értették meg. Romlik a beszéd tisztasága, még akkor is, ha a beszéd elég hangos. „ Hallom amit mondanak, de nem értem.”
  • A rádiót és TV-t a magszokottnál hangosabbra állítják, ami a környezetet esetleg már zavarja is.
  • Sokszor nem hallja az ajtó-csengő hangját.
  • Elvesznek a zajok, nem hallja az óra ketyegését, a madarak csicsergését, az autók zaját.
Idegi halláscsökkenés, időskori halláscsökkenés esetén a panaszok rehabilitációjára hallókészülék viselése javasolt. A hallókészülék segít a hallás „visszaszerzésében”, de a készülék viseléséhez hozzá kell szoknunk. Különösen vonatkozik ez azokra, akik hosszabb ideje szenvednek halláscsökkenésben, küszöb veszteségük nagyobb. Ezeknél a betegeknél az egészséges társaikkal szemben a természetes zajok is óriási hangzavart jelentenek. A hangokat, zajokat ismét meg kell szokniuk, „meg kell tanulniuk hallani a hallókészülékkel”, és ennek időtartama egyénenként változó.

Intézetünkben, a Vasútegészségügyi Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központjában, az audiológiai szakrendelésen - az ország egyik legszebb rendelőjében- a korrekt hallásvizsgálathoz szükséges lehetőségek, küszöb audiológiai-, beszédértési-, kellemetlenségi küszöb-, szabad hangtér vizsgálat mind rendelkezésre állnak. Rendelőnkben tapasztalt szakorvosok és audiológus, elektrofiziológus szakasszisztensek dolgoznak. Rendelőnkben minden korszerű, modern hallókészülék és azok tartozékai megtalálhatók, kipróbálhatók és próbahordásra elvihetők.

A hallás és beszédmegértés alapvető emberi szükségletünk. A hallásproblémák, illetve azok társadalmi következményei kihívást jelentenek az audiológusok számára. Napjainkban a korlátozott hallással rendelkező emberek fejlett technikájú hallókészülékekkel már korlátok nélkül kommunikálhatnak.

dr. Mácsai Márta
Vasútegészségügyi NKK Kft.
Egészségügyi Központ, Budapest
 Utolsó frissítés:  2012-01-14