Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Cukorbetegség - Világjárvány?

A cukorbetegség (diabetes mellitus) nem új keletű betegség. Régóta ismerjük, sok mindent tudunk róla. Miért is érdemes hát ismét foglalkoznunk vele?

A cukorbetegség előfordulása világszerte rohamos mértékben emelkedik. Az ezredforduló óta a cukorbetegek száma a világ népessége körében megkétszereződött. A 2007. évi adatok alapján 246 millióra tehető a cukorbetegek száma, de 2025-re 380 millió cukorbeteggel kell számolnunk.
A cukorbetegség mindegyik formája fokozott szív-érrendszeri kockázattal jár. Évente 3 millióan halnak meg a cukorbetegség szövődményei miatt. A cukorbetegek háromnegyede szív-érrendszeri betegség, agyi érkatasztrófa következtében hal meg, s nem megfelelő kezelés esetén a kórkép a várható élettartamot 7-8 évvel rövidíti meg. A világon a cukorbetegséggel összefüggő szövődmény miatt közel 1 millió amputáció történik évente. A vakság 5%-a, a krónikus művese kezelés 40%-a áll összefüggésben a cukorbetegséggel. A fent leírtak alapján egyértelmű, miért is kiemelt jelentőségű a cukorbetegség időben történő felismerése és a kórkép hatékony kezelése.
 
A cukorbetegség típusai
 
A cukorbetegség 2 alap típusát különböztetjük meg:
 • Az 1-es típusú cukorbetegek teszik ki a cukorbetegek kb. 5%-át. Mivel esetükben a hasnyálmirigy nem vagy csak alig termel inzulint, ők feltétlenül inzulinkezelésre szorulnak. Az inzulinkezelés az életben maradásukhoz elengedhetetlen. A betegség kialakulásának tünetei alarmírozóak, így általában nem késik a diagnózis.
 • A cukorbetegek kb. 95%-a a 2-es típusba tartozik.  Az inzulin termelés károsodása és az inzulin hatásának csökkenése együttesen játszik szerepet a betegség létrejöttében. Az ebbe a csoportba tartozó betegek általában túlsúlyosak vagy kövérek, gyakran magas a vérnyomásuk és magasak a vérzsír (lipid) értékeik is. Ők azok, akik leginkább veszélyeztetettek a nagyérbetegségek szempontjából. Esetükben tehát nemcsak a vércukor értékek normalizálására kell törekedni, hanem komplex kezelésre van szükségük, mely magában foglalja a testsúly csökkentését, a vérnyomás és a kóros vérzsír értékek normalizálását.  A 2-es típusú cukorbetegség általában tünetszegényen kezdődik, emiatt felismerése gyakran késik, s kórismézésekor nem ritkán már előrehaladott szövődmények vannak jelen. A korai – ideális esetben már a betegség előállapotaiban történő- felismerés kulcsfontosságú a kezelés időben történő megkezdése szempontjából. Csak ez nyújt ugyanis esélyt az érszövődmények megelőzésére vagy legalább késleltetésére.A korai felismerés a panaszok fokozatos, észrevétlen megjelenése miatt csak szűrővizsgálatokkal lehetséges. Ennek leghatékonyabb formája a fokozott kockázatú személyek körében végzett laboratóriumi vércukor meghatározás.

Kik a cukorbetegség szempontjából fokozott kockázattal rendelkező személyek?

 • 45 év feletti életkorúak
 • Akiknek a családjában cukorbeteg van
 • Elhízottak
 • Magas vérzsír értékkel bírók
 • Magas vérnyomásban szenvedők
 • Nagy súlyú (> 4 kg) magzatot szülő nők
 • Akiknek terhességi cukorbetegségük volt
 • Akiknek kórelőzményében szív-, érrendszeri betegség szerepel

A laboratóriumi eredmények értelmezése: Milyen vércukor értékek esetén beszélhetünk cukorbetegségről?

Cukorbetegséget igazol, ha:

 • éhgyomri vércukor ≥ 7 mmol/l
 • étkezés után bármely időpontban ≥ 11,1 mmol/l
 • vércukor terhelésnél a 120 perces érték ≥ 11,1 mmol/l

(Amennyiben az egyénnek cukorbetegségre utaló klasszikus tünetei vannak, úgy elegendő 1 alkalommal  laboratóriumi vércukor meghatározás. Amennyiben tünetei nincsenek, legalább két alkalommal szükséges vércukrot meghatározni.)

Melyek a cukorbetegség klasszikus tünetei?

 • állandó szomjúságérzés, emiatt fokozott folyadékfelvétel
 • a vizelet mennyiségének növekedése
 • egyéb okkal nem magyarázható fogyás
 • előfordulhat még: fáradtság, homályos látás, nőkön szeméremtáji viszketés, férfiaknál fitymatájon gyulladás.
A cukorbetegség előállapotai
 
Olyan kórállapotok, ahol a vércukor értékek magasabbak a normálisnál, de a cukorbetegség diagnosztikus kritériumát nem érik el:
1.    Károsodott éhgyomri vércukor:
Éhgyomri vércukor értéke 6,1-6,9 mmol/l
2.    Csökkent glükóz tolerancia:
Normális éhgyomri vércukor érték mellett a cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8-11,0 mmol/l
 
Fentiek a szénhidrát anyagcsere enyhébb zavarára utalnak. Gyógyszeres kezelést még nem igényelnek, azonban életmódváltás javasolt: túlsúly esetén testsúlycsökkentés, fizikai aktivitás fokozása, egészséges táplálkozás. (Egy amerikai tanulmány azt mutatta, hogy a testsúly 7%-os csökkentése és heti legalább 150 perc fizikai aktivitás a cukorbetegség kialakulásának kockázatát 58%-kal csökkentette.)
 
Mit tehetünk a cukorbetegség megelőzése érdekében?
 
Az IDF 2007-ben a cukorbetegség megelőzésére tett ajánlása szerint az egész népesség számára javasolt: legalább napi 30 perces fizikai aktivitás, túlsúly esetén a normális testsúly elérése és megtartása.
 
Összefoglalásként
 
A betegség tünetszegény kialakulása miatt egyrészt nem hangsúlyozható eléggé a szűrővizsgálat jelentősége, különösen a cukorbetegség szempontjából fokozott kockázattal rendelkező személyek esetében: másrészt ugyanilyen fontos a túlsúly leküzdésének fontossága. Ez utóbbi célból működik a Vasútegészségügyi NKK Kft. Budapesti Egészségügyi Központjában a cukorbeteg szakrendelésen belül több mint tíz éve egy diétás oktató konyha, ahol a dietetikus segítségével, akár a gyakorlatban is meg lehet tanulni az egészséges étkezés csínját-bínját. Különböző oktató segédanyagok segítségével játékosan gyakorolni lehet az egészséges étrend összeállítását.

Általában a Vasútegészségügyi Szakrendelők cukorbeteg szakrendelésein a diétás oktatásra nagy súlyt fektetünk, a szakrendelésekkel párhuzamosan a dietetikus is elérhető, segítséget nyújt az aktuális problémákkal, kérdésekkel kapcsolatban. Minden újonnan gondozásba vett betegünknek részt kell vennie egy rövid diétás oktatáson. Ismét tervezzük az inzulinnal kezelt betegek részére a három napos tanfolyamok szervezését, a Vasutas Cukorbetegek Egyesülete klubdélutánjain és havi kirándulásain szintén fontos ismeretekre tehetnek szert betegeink.

Amennyiben további kérdések merülnek fel, ezekre szívesen válaszolnak szakorvosaink Egészségügyi  Központjainkban. Ha Ön a cukorbetegség szempontjából fokozott kockázattal bírók csoportjába tartozik, kérje háziorvosától az egyszerű szűrővizsgálatot, a laboratóriumi vércukor meghatározást, vagy jelentkezzen a Vasútegészségügyi NKK Kft egészségügyi központjaiban! Időpontot a www.vasuteu.hu honlapon kérhet vagy itt megtekinthetők egyéb elérhetőségeink, illetve Budapesten a 06/1/88.10.104-es telefonszámon tudunk időpontot biztosítani.
 
 
Vasútegészségügyi NKK Kft. 
 
 Utolsó frissítés:  2012-02-13