Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
A fogászati szűrések fontosságáról

Sajnálatos tény, hogy hazánk első helyen áll a szájüregi daganatok kialakulásában, amelyek nagy része megelőzhető lenne szűréssel, életforma váltással és időben történt kezeléssel.

Sokan úgy gondolják, hogy megfelelő szájápolás elegendő ennek megelőzésére. Akkor fordulnak fogorvoshoz, ha fájdalom lép fel. Szájüregi daganatok fájdalom nélkül alakulnak ki, legtöbbször dohányzó és alkoholt fogyasztó pácienseknél. Amikor panasz lép fel, már sokszor menthetetlen állapotban van a beteg, áttétek jelennek meg az arcüregben, nyirokcsomókban, csontozatban. A daganat elpusztítja a beteg arcát. Lehetetlenné teszi életét, beszédét, étkezését. Ez mind megelőzhető évenkénti szűrővizsgálattal.
Téves az a nézet, hogy a fogorvos csak a fogakat tekinti meg kezeléskor. Nem ismert tény, hogy a szájüreg a beteg általános állapotáról is tükörképet ad. Számtalanszor így derült fény belgyógyászati kórképekre: cukorbetegségre, vérképzőszervi elváltozásra, emésztőszervi, autoimmun elváltozásra stb.. Tehát a fogászati szűrés nem csak a daganatos elváltozások, hanem a beteg rejtett belgyógyászati megbetegedéseinek feltárását szolgálja.
Természetesen a vizsgálat során a fogakat is ellenőrizzük. Beteg javaslatot kap a kezelésre. Sokan nem tudják, hogy egy rossz fog gócként szerepel. A fogászati góc pedig szív, vese, szem, arcüreg, bőr stb., megbetegedést okoz. Vannak olyan folyamatok, amelyek vissza nem fordíthatók, így az elveszített látás, vese vissza nem adható.
A mai világban, amikor többet foglalkozunk a külcsínnel, mint a lényegesebb belső tartalommal, arra hívom fel a figyelmet, hogy az időben végzett fogászati szűrés életet, életminőséget menthet.
Jeligénk: Jobb előbb találkozni, mint későn vagy soha. Amennyiben fogászati szűrést szeretne kérni, jelentkezzen a Vasútegészségügyi NKK Kft. Egészségügyi Központjaiban vagy a www.vasuteu.hu honlapon. Országszerte 35 fogorvossal állunk rendelkezésükre.

Dr. Soltész Mária
Vasútegészségügyi N. K. K. Kft
Budapesti Igazgatóságának Fogászati főorvosa
 Utolsó frissítés:  2012-03-12
 
Letöltés


A fogászati szűrések fontosságárólAdobe Acrobat program letöltés