Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Mágneses tér alkalmazása a gyógyászatban
 

A mágneses tér hatásai

A Föld mágneses mezejének erőssége, amelyet Teslában vagy Gaussban mérünk, nagyjából 50 mikrotesla, azaz 0,5 Gauss, amely helytől és napszaktól függően változik. A gyenge erősségű (milli Tesla, mikro Tesla) tartományba eső elektromágnes sugárzások jelenléte az egészséges élet feltétele. Az űrhajózás hívta fel a figyelmet arra, hogy a földi mágneses erő hiányában súlyos tünetekkel járó csontbontási folyamatok indulnak be.

A mágneses tér fájdalomcsillapító hatását évszázadok óta ismeri a gyógyítás, történelmi adatok bizonyítják a mágnesterápia alkalmazását az ókori Kínában és Egyiptomban. A mágneses mezők hatására az idegsejtek ingerület átviteli tulajdonsága megváltozik, pontosabban csökken az idegsejtek ingerelhetősége, vagyis a fájdalom érzékelése. A mágneses mező hatása függ: a frekvenciától /Hz/, az intenzitástól /Gauss/, a hullámok formájától /sinus, négyszög/. Orvosi kutatások kimutatták, hogy a fő szempont a hullámok formája és ismétlődési gyakorisága. A váltakozó jellegű elektromos mező hatása ingerlő, míg a statikus mágneses mezők nyugtató hatást fejtenek ki az emberi szervezetre.

Mágneses tér a gyógyászatban

A gyógyászatban a bioelektromos impulzus mágnesterápia terjedt el. Hatására sejtszintű változások történnek, így megnő a sejtfal áteresztő képessége, rajta keresztül ionvándorlás (Na, K, Ca) indul meg, a potenciálkülönbség kiegyenlítődik a normál értékre. Javul a szövetek anyagcseréje, oxigén ellátottsága, vérellátása, a perifériás idegek ingervezetése, csökken a harántcsíkolt izmok görcskészsége, a csont-, kollagén képzés fokozódik, gyulladásos folyamatok gátlódnak.
 
A mágnesterápia az alkalmazott térerő nagysága alapján lehet:

  • Elektromágneses tér kezelés, ekkor 100 mikroTesla, azaz 1 Gauss feletti térerőt alkalmaznak. Indikációi: mozgásszervi betegségek, perifériás ideg regeneráció, sclerosis multiplex, keringési zavarok, egyes belgyógyászati betegségek, baleseti sérülések.
  • Mágnesstimulációs kezelés, amelynél a föld mágneses tér erősségéhez közeli, 1 Gauss alatti térerőt használnak. Indikációi: elsősorban egészségmegőrzés, regenerációs folyamatok gyorsítása, Alzheimer, Parkinson kór motoros tünetei, mikrocirkulációs zavarok, fájdalomcsillapítás.

A vasútegészségügyi rendelőintézetekben mágnesterápiás kezelést leggyakrabban traumatológiai, ortopédiai, sebészeti elváltozások illetve sportsérülések esetében alkalmazunk. Jó eredménnyel kezeljük a belgyógyászat, nőgyógyászat, orr-fül-gége, geriátria, szemészet, fogászat, neurológia rendelésekről beutalt betegeket is.

Elektromágneses tér kezelés.

 

bemer1jo_160
Mágnesterápiás kezelések ellenjavallatai: Terhesség, pacemaker, vérzési állapotok, menstruációs vérzés, daganatok, szeptikus állapotok (vérmérgezés), lázas állapot, aktív TBC, gombás megbetegedések az alkalmazás helyén, rohammal járó idegbetegségek, epilepszia, pajzsmirigy túlműködés, ismeretlen eredetű fájdalom, nem tisztázott kórkép.

A BEMER kezelésről

Wolf A. Kafka fizikus kutatása a mágneses tér kapilláris keringésre kifejtett hatására irányult. Video felvételekkel szemléltette, ahogy az alacsony térerő mellett a mikrocirkulációs zavarok megszűnnek. A speciálisan kifejlesztett és világszerte szabadalmaztatott BEMER jelalak felfedezése az ő nevéhez fűződik.

A BEMER jelalak  

Az eddig alkalmazott mágnesterápiák jelalakjaival (szinusz, fűrész, trapéz, négyszög, stb.) szemben 2000-szer több szinuszos frekvenciát tartalmaz. A gyakorlatban a sejtek szintjén ez azt jelenti, hogy 2000-szer több sejtre hat. A terápia különleges hatékonyságát a természetes Föld mágnesesség nagyságához közeli térerőnek is köszönheti, amelyhez testünk hozzá van szokva.

 

 

bemer2jo_300
 
A mikrokeringés

A mikrokeringés az emberi vérkeringés funkcionálisan legfontosabb része, amely a véredények legkisebb, rendkívül szerteágazó hálózatában megy végbe. Létfontosságú szállítási feladatokat lát el: gondoskodik a szöveteknek és a szerveknek oxigénnel és tápanyagokkal való ellátásáról, az anyagcsere-végtermékek elszállításáról és az immunrendszer aktivizálásáról. Egy korlátozott vagy zavart mikrokeringés következtében a sejtek gyorsabban öregszenek el, ami a rossz közérzet (hangulati zavar) és betegség oka lehet.
A BEMER készülék matracán a mágneses térerő pulzáló - ez biztosítja, hogy nem csak a véráramban mozgó sejtek számára elérhető. 2 perces BEMER terápiát követően a mikrokeringés 24%-kal javul!
Rendelőintézeteinkben BEMER 3000 Plus mágnesterápiás készüléket használunk, kiegészítve kis intenzív kezelőfej és a párna applikátor alkalmazásával. A programválasztást tapasztalt egészségügyi szakdolgozóink végzik.
A terápia hatásosságát fokozza a kényelmes testhelyzet és ruházat, kellemes körülmények, megfelelő hőmérséklet.

 

 

bemer3jo_160

Figyelni kell az elegendő folyadékbevitelre, kb. napi 2 liter tiszta, lehetőleg szénsavmentes víz. A kezelő helyiségben vízautomata biztosítja betegeink számára a folyadékpótlást. Kollégáink tájékoztatják  a betegeket, hogy BEMER kezelés előtt két órán belül ne fogyasszanak koffein tartalmú italt, valamint közvetlenül a BEMER kezelés után tartózkodni kell a dohányzástól. A BEMER terápiában abszolút ellenjavallat nem ismert! Pacemakerrel, fémbeültetéssel, várandósság idején, illetve tumoros betegek is használhatják.

Ellenjavallat: Idegen szerv vagy idegen szövet beültetés esetén, amíg immunszupresszív kezelést kap a beteg.

Relatív ellenjavallat (orvosi felügyelet mellett a terápia alkalmazható):
Ismeretlen eredetű lázas állapot
Súlyos szívritmus zavar
Nem kompenzált görcsös rohamok.
Elektromos, mágneses implantátumoknál (pacemaker, inzulinpumpa, agyi shunt) általában alkalmazhatók, de biztonsági okokból mindig ki kell kérni az implantátum gyártójának a véleményét.
Sincumár-t szedő betegeknél az INR szint fokozott ellenőrzése szükséges!

A BEMER terápia sikeresen alkalmazható:
Különböző eredetű fájdalmak: reuma, arthrosis, arthritis, csont- és sebgyógyítás. Vérnyomás
problémák, fülzúgás, szédülés, fejfájás, migrén. Lábszárfekély. Asztma, allergia. Depresszió.
Csontritkulás. Hiperaktivitás. Potencia zavar. Általános regeneráció. Menstruációs zavarok. Alvási zavarok, stressz. Immunrendszer erősítése. Sportsérülések rehabilitációja, fizikai és szellemi teljesítménynövelés. Vérellátási zavarok és trombózis megelőzése, anyagcserezavar, zsíranyagcsere szabályozás.

Érdeklődjön a vasútegészségügyi rendelőintézetekben a mágnesterápia lehetőségeiről!

                            Jánosiné Canjevac Judit
                            Gyógytornász, Szeged

 

 Utolsó frissítés:  2012-05-11