Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Az öregedő szem

Az emberi szem, ellentétben más szerveinkkel, már viszonylag korai életszakaszban kezd öregedni. Mindez az alkalmazkodás gyengülésével kezdődik, szinte törvényszerűen mindenkinél negyven éves korban. Az ember a közelre látás képességét veszíti el fokozatosan. Ez a “betegség” azonban olvasószemüveggel jól orvosolható mindaddig, míg a távoli látás csaknem teljes vagy szemüveggel azzá tehető. Sajnos az öregedési folyamatok a távoli látást is negatívan befolyásolják. Romlik a sötéthez való alkalmazkodási képesség is.

A szem külső védőszerveinek öregedéssel járó változásai a külső szemlélő számára is láthatók: a szemhéjak megereszkednek, “táskássá” válnak a szövetek folyadékvesztése, a kötőszövetek megnyúlása, rugalmasságuk  elvesztése miatt. Gyakori, hogy ilyenkor a szemhéj befelé vagy kifelé billen, mely ha nagyobb mértékű csak plasztikai műtéttel lehet helyreállítani. A szemhéj kifelé billenése, a szélén nyíló könnycsatornácska működésének kiesése által egyik oka lehet a könnyezésnek, mely szintén az öregedés egyik szembetűnő, igen gyakori zavaró tünete. A könnyelvezetés elégtelensége mellett a könnyezés okai a szervezetben zajló egyéb öregedéssel járó változások - pl. hormonműködés - melyek befolyásolják a könny minőségét és mennyiségét, s melyre a szervezet a maga módján , híg reflexes könny túlzott termelésével reagál. Mindezt azért, hogy szemünk ne száradjon ki, s a látásunk ezen az úton ne sérülhessen. Ilyen esetekben sokszor a műkönny használata segíthet: ha a szemet mesterségesen folyamatosan nedvesen tartjuk, a zavaró reflexes könnyezés alábbhagy, megszűnhet a kellemetlen törő érzés.
 
Az idősödő emberek rettegett betegségként tartják számon a hályogbetegségeket. A szürkehályog ( katarakta ) a szemlencse átlátszóságának elvesztése. Ez a betegség fájdalommal nem jár, de a látást kinél lassabban, kinél gyorsabban fokozatosan gyengíti. Gyógyszeresen nem befolyásolható, de  műtéttel gyakorlatilag meggyógyítható. A műtét lényege, hogy a saját elszürkült lencsemagot kicsi seben keresztül elfolyósítják, leszívják, s a helyére kiváló optikai tulajdonságú műanyag lencsét ültetnek be.Vannak olyan multifokális  műlencsék is, melyek nemcsak a távoli, de a közeli látást is képesek korrigálni.
A másik hályogbetegség a “zöldhályog” vagy glaucoma. Ez a betegség a szem folyadékkeringésének, s végső soron a látóideg vérellátásának zavarát jelenti, mely fokozatosan a látótér beszűkülésével és legrosszabb esetben teljes vaksággal járhat. Emiatt a súlyos kimenetel miatt áll a figyelem középpontjában annak ellenére, hogy a felnőttkorúak mindössze 2-4 %-át érintő betegségről van szó. Van olyan típusa, mely hirtelen, igen erős fájdalommal, látásromlással,szempirossággal járó rohammal kezdődik, mely azonnali ellátást igényel. Másik formája tipikus panasz híján szűrővizsgálat, vagy egyéb betegség kapcsán történő szemvizsgálat során úgymond’ véletlenül derül ki. Ha bizonyítást nyert ez a betegség, akkor folyamatos, élethosszig tartó gondozás ill. kezelés szükséges. A mai korszerű gyógyszeres vagy műtéti kezelésekkel az esetek legnagyobb részében megelőzhető  a rettegett vakság.
 
A látóideghártya öregedéssel jelentkező, sajnos gyakori elváltozása az időskori maculadegeneráció. Ennek során a központi éleslátás romlik meg. A beteg azt észleli, hogy amire ránéz, ott mosódottságot, majd homályos később sőtét foltot lát, olvasni nem tud, az arcokat nem ismeri fel. Gyakran általános érelmeszesedés része a szem érintettsége. Egyes tipusainál van remény a látás javítására, de klasszikus értelemben véve nem gyógyítható. Kialakulását késleltetheti a dohányzásmentesség, a vitamindús rostokban gazdag étkezés, az aktív életmód. Vígasztaló lehet ebben a betegségben az a tény, hogy a perifériás látás megmarad.
 
Az öregség nem betegség, hanem egy olyan állapotváltozás, melyben a betegségek gyakrabban fordulnak elő. Manapság a betegségek kezelésére sok korszerű módszer áll rendelkezésre, de mindent nem lehet meggyógyítani. Ha kérdései vannak a fenti elváltozásokkal kapcsolatban, de akár más problémákkal is, forduljon – akár egészségpénztári forrásból is – a Vasútegészségügyi Kft. szakrendelőinek szemész szakorvosaihoz. Időpontot a www.vasuteu.hu honlapon - az Előjegyzés  menüpontban - kérhetnek.
 Utolsó frissítés:  2012-06-14