Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Egészséges embernek nem fáj a feje!

Szégyen-e a neurologus ajtaján bekopogtatni??

A közhiedelem gyakran összekeveri az ideggyógyász és az elmeorvos feladatkörét, és a felmerülő betegségek gyógykezelésének mikéntjét. Az ideggyógyászati betegségek sokszínűek, számtalan tünet formájában jelentkezhetnek, melyek közül egyet, a fejfájást emeljük ki ebben az összefoglalóban. Lehet önálló kórkép, de megjelenhet különböző ideggyógyászati és nem ideggyógyászati betegségek tüneteként is.

Sokan nem is foglalkoznak a fejfájással, hiszen a reklámok is szinte „természetes” jelenségként mutatják be, amellyel szemben a gyógyszergyáraknak csodaszereik vannak. Persze azért kötelezően azt is meg említik, hogy kockázat és mellékhatás sem kizárható.
 
A legfontosabb leszögezni: egészséges embernek nem fáj a feje.

A fejfájás tünet, talán az egyik leggyakoribb tünet, a szervezet „jajkiáltása”: figyelj, baj van, felborult az egészséges egyensúly! Erre mindig oda kell figyelni, megtudni az okát, az okot megszüntetni. Ez sok esetben egyszerű, például túlfáradás, másnaposság, szem túlerőltetése – ami gyakorta előfordul. Több esetben azonban a beteg, (mert akinek fáj a feje, az beteg) nem tudja, hogy miért. Ilyenkor soha ne hanyagolják el, jelentkezzenek az orvosnál!
 
Az első orvos, akit fel kell keresni, a választott háziorvosa, aki a beteg és családjának ismerete birtokában, a beteg vizsgálatát követően sokszor már meg is találja az okot, és életmód változtatással, szükség esetén gyógyszerrel, ha kell, gyakori ellenőrzéssel segít, és a fejfájás megszűnik. Néha előfordul, hogy az alapvizsgálatokkal nem sikerül tisztázni a problémát, ilyenkor a háziorvos szakorvosi rendelőintézetbe, elsősorban ideggyógyászatra, más néven neurológiára ad beutalót, mivel a neurológia beutaló köteles szakrendelés. Ilyenkor fontos, hogy kellő felkészüléssel jelenjen meg a beteg, természetesen előjegyzési időpont kérését követően.

Milyen információkat kér az ideggyógyász:
 • családban előforduló fejfájás, illetve krónikus betegség
 • beteg heveny és krónikus betegségei
 • a beteg életvitele (szokások, konfliktusok, túlterheltség, élvezeti szerek, gyógyszerek)
 • van-e kísérő panasz – megelőzően, fejfájás alatt, illetve utána: pl fogyás, elhízás, fáradtság, láz, szédülés, fájdalom máshol, orrdugulás, könnyezés, látászavar, emlékezetzavar, fény-hang túlérzékenység, bénulás, eszméletvesztés, vagy bármi más
 • fejfájásra vonatkozóan:
  • kialakulásának gyorsasága
  • lokalizáció (fejfájás helye)
  • napszaki jelentkezés, ingadozás
  • jellege
  • gyakorisága
  • fájdalom csökkenthetősége, provokálhatósága
  • eddigi kezelések, próbálkozások hatékonysága
  • zavaró-e a mindennapi tevékenységben
  • mióta jelentkezik a fejfájás, illetve változott-e a jellege
Például: Édesapámnál magas vérnyomás, apai nagyapámnál STROKE és magas vérnyomás áll fenn, édesanyám cukorbeteg. Én eddig egészséges voltam, gyógyszert nem szedek, nem dohányzom. Gyakran éjszakázom, munkahelyi mindennapos stressz ér, párkapcsolatom harmonikus, családi életem rendezett. Eddig fejfájásom nem volt. Kb két hete gyengén kezdődő, egyre fokozódó tompa tarkótáji fejfájás jelentkezik, mely állandó, nyomó jellegű. Reggel már ezzel ébredek. Fejfájás miatt nehezen alszom el, éjszakáim nyugodtak. Időnként szédülés, homályos látás társul. Algopyrin szünteti átmenetileg rövid időre. Saridon nem használt. Egyre nehezebben tudok figyelni a munkámra. Orvosnál fejfájásommal korábban nem voltam.

Súlyos, akár életveszélyes betegség gyanúja esetén a háziorvos közvetlenül fekvőbeteg intézetbe utalja a beteget.

Veszélyre utaló panaszok, melyek bármelyikének jelentkezésekor haladéktalanul fel kell keresni a háziorvost: hirtelen kezdet, egyre fokozódó erősség, fizikai megterhelést, erőlködést követ, illetve aközben kezdődött, kísérő panaszként emlékezetzavar, szédülés, zsibbadás, aluszékonyság, látótérkiesés, izom-izületi fájdalom, bénulás, elesett állapot, magas láz, magas, illetve kiugró vérnyomás jelentkezett.

Végezetül, de nem utolsósorban: bármelyik orvosi beavatkozás és terápia csak akkor lesz igazán sikeres, ha panaszainkkal idejében a megfelelő szakorvoshoz fordulunk, és betartjuk az utasításokat. Ebben segíthetnek a Vasútegészségügyi Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft szakellátó rendelői. Előjegyzést a www.vasuteu.hu honlapon, vagy az ott megtalálható telefonszámokon kérhetnek. Forduljanak bizalommal az orvos kollégáinkhoz!

 

Dr. Csapó Éva
neurologus főorvos
fejfajas_322 
 Utolsó frissítés:  2012-09-12