Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
A feledékenység

Mindenkivel előfordult már, hogy nem jutott eszébe hova tette a kulcsát, elfelejtette miért indult el a szobába, az utcán összefutott egy régi ismerőssel, de az illető neve nem ugrott be. Ilyen és ehhez hasonló panaszokkal gyakran jelentkeznek az orvosi rendelésen a betegek.

A feledékenység a megjegyző memória zavara. Ez azt jelenti, hogy nehezen tudunk új információkat tárolni. Ez nem feltétlenül jelez betegséget. Normális esetben is „szelektál” az agyunk, azaz azokat az információkat, amelyekre nincs állandóan szükségünk, nem jegyezzük meg. Amikor az új információk tárolásának képessége olyan mértékre csökken, hogy a beteget a mindennapi tevékenységek elvégzésében gátolja, - akkor már valószínűleg a demencia egyéb tünetei is észlelhetőek (felidéző emlékezet zavara, absztrakt gondolkodás képességének csökkenése, térbeli tájékozódás zavara, ítélőképesség romlása, személyiségváltozás).
 
A feledékenységre panaszkodva általában 60 év feletti betegek jelentkeznek. A tünetek jelentkezése többnyire egybeesik a nyugdíjba vonulással. Az időskori feledékenység hátterében leggyakrabban az agyi erek elmeszesedése talaján kialakult keringési zavar áll. Emellett természetesen egyéb okok is lehetnek: pl. túlzott alkoholfogyasztás, korábbi sztrók, agysérülés, gyógyszerek (altatók, nyugtatók) mellékhatása, és több neurológiai betegség tünete is lehet (Alzheimer kór, diffúz Lewy-testes betegség, Parkinson kór, szklerózis multiplex, Pick betegség). Fontos mielőbb elkülöníteni a pseudodemenciatól, melynek hátterében a depresszió áll, és nem valódi kognitív zavar. Ebben az esetben a depressziót kell kezelni, és ennek javulásával együtt várható a kognitív tünetek javulása. A feledékenység, illetve a demencia mértékének objektív meghatározásához több teszt áll rendelkezésre: mini mental teszt, módosított MMT, órarajzolási teszt. A kivizsgálás magába foglalja vérvételt, (rutin labor mellett B12, folsav, pajzsmirigyfunkció vizsgálat), vese-, májbetegség kizárását, kardiológiai vizsgálatot, koponya képalkotó- lehetőség szerint MRI vizsgálatot.
 
A feledékenység ellen jelenleg nincs hatékony oki terápia. A rendelkezésre álló gyógyszerek hatásmechanizmusában nincs lényeges eltérés: a kis erek keringésének javítása, szabadgyök fogó képesség, neuroprotektív hatás. Alzheimer kórban adható gyógyszerek alapja a kolinerg ingerület-átvitel javítása a kóros amiloidképzés gátlása.
A gyógyszeres terápiánál a beteg gyakran többet tehet: lényeg „agyunk karbantartása”: Folyamatosan törekedni kell arra, hogy új információkat rögzítsünk: minden nap egy új szó, név megjegyzése, rövidebb- hosszabb szövegek memorizálása, verstanulás, rejtvényfejtés.
 
Ha végképp szükségét érezzük a kapacitás beszűkülése miatt az orvosi vizsgálatnak, mindenképpen javasoljuk a Vasútegészségügyi NKK Kft. járóbeteg szakrendeléseinek a felkeresését, neurológia, kardiológiai szakmákban (www.vasuteu.hu).
 
memoriazavar_400
 
 Utolsó frissítés:  2012-10-18