Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
A reumatikus betegségek diétás kezelése

Hazánkban a lakosság 20-30 százaléka szenved reumatológiai megbetegedésben.

Hazánkban a lakosság 20-30 százaléka szenved reumatológiai megbetegedésben. A reumatikus betegségeknek nagyon sok változata ismert, melyek a mozgás-szervrendszer kötőszövetében lejátszódó kóros folyamatokból adódnak. Ide sorolható például a csontlágyulás, a csontritkulás, a krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) és a köszvény.  Elnevezése a görög rheuma = folyás szóból származik, amely jól kifejezi a kórkép változékonyságát vándorló jellegével. Jellemző tünetei a fájdalom, a deformitások és a mozgáskorlátozottság. A reumás betegségek terápiája komplex kezelést igényel, vagyis nagyon fontos szerepe van a mozgásgyakorlatok mellett az étrendnek is.

A szervezet elsavasodása és a mozgásszervi betegségek közt összefüggés van. Fontos ezért figyelmet fordítani a sav-bázis egyensúly fenntartására. A szervezetben felgyülemlő salakanyagok kikristályosodnak és az ízületekben lerakódnak. A savas méreganyagok elsősorban a túlzott mértékben elfogyasztott fehérjékből származnak. Magas fehérjetartalma elsősorban a húsoknak, húskészítményeknek van. Az állati eredetű táplálékok bomlása során húgysav is termelődik, mely kristályos formában rakódik le az ízületek közé, és gyulladást, reumatikus betegségeket okoz. Az elsavasodás másik oka, ha kevés zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, mivel ezek elősegítik a savak közömbösítését, a lúgosítást. Savképző ételek közé tartoznak a fehér lisztből készült ételek és a fehér cukor, amik az elhízás kialakulásához is hozzájárulnak. A reumás betegeknél az étrend alapvető tényezője a húsok, a tojás, a hal és a cukor fogyasztásának mérséklése vagy teljes kizárása. Kezdetben érdemes kerülni a tej és tejtermékeket is. A dehidrált állapot az ízületekre is káros hatással van, valamint az alacsony folyadékbevitel savas irányba tolja el a szervezet PH egyensúlyát. Emiatt fontos a napi 2-2,5 liter folyadék bevitel. Előnyben kell részesíteni a „barna” ételek fogyasztását, mint barnarizs, teljes kiőrlésű kenyér.

Csontritkulás ( osteoporosis)

reuma1_240 Korunk leggyakoribb betegségei között tartjuk számon. Nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. A csontok minőségét, szerkezetét, teherbírását a fiatal korban elfogyasztott táplálék mennyisége és minősége határozza meg, ebben az időszakban felvett kalcium mennyiségével erőteljes csontrendszer alakulhat ki. A csontritkulás megelőzésében, kezelésében fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a kalciumban gazdag nyersanyagok, élelmiszerek fogyasztása, a kalcium beépülését gátló szenvedélyek (dohányzás, túlzott alkohol-és kávéfogyasztás) csökkentése vagy elhagyása. 

Lényeges a szükséges D-vitamin biztosítása, a rendszeres fizikai aktivitás, valamint az ideális testtömeg elérése és megtartása. A tej-és a tejtermékeknek a legmagasabb a kalcium tartalma. Ezek azért is előnyösek, mert D-vitamint tartalmaznak, ami elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. Jelentős kalciumforrások még a szójabab, hüvelyesek (bab, borsó), olajos magvak (szezámmag, mák, dió), tengeri halak, sötétzöld leveles zöldségek (pl.: brokkoli, kelkáposzta, petrezselyemzöld). Felhívnánk a figyelmet arra, hogy a túlzásba vitt kalcium fogyasztás se jó, mert túladagolása vesekövet, székrekedést okozhat. A kalciumban gazdag étrend megvalósítása során törekedni kell a megfelelő testsúly elérésére. A gyors, villámfogyókúrák, különböző divatdiéták alultápláltsághoz, a kalcium felszívódás zavarához vezethetnek. A D-vitamin a kalcium felszívódását és beépülését szabályozza. A szervezet D-vitamin ellátottsága nagyobb mértékben a napfényen töltött óráktól, kisebb mértékben az elfogyasztott tápanyagok D-vitamin tartalmától függ. Jelentős D-vitamin források: búzacsíra, halak, máj, tojás, tej és tejtermékek, hidegen sajtolt olajok, D-vitaminnal dúsított margarinok. Az oxálsav nagyobb mennyiségben gátolja a kalcium beépülését a csontokba. Különösen magas az oxálsav tartalma a parajnak, csokoládénak, mogyorókrémnek, így ezek fogyasztására érdemes odafigyelni.

Köszvény


A köszvény betegség esetén megemelkedik a vér húgysavtartalma. A túltelített oldatból a húgysav a szövetek közé áramlik, és gyulladás alakul ki. A húgysav a purinbázisok lebontásának végterméke, amely a vizelettel ürül ki a szervezetből. Az étrendi kezelés célja a szérum húgysavszint csökkentése. Különösen magas purintartalmú a szardínia, hering, belsőségek, élesztő, hüvelyesek (szárazbab, lencse), spárga. A kakaópor, csokoládé sem ajánlott. A tojás kevés purint tartalmaz, de akinek magas a koleszterin szintje, annak érdemes a tojás fogyasztását korlátozni. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, 2-2,5 liter naponta. A kissé alkalikus hatású ásványvizek jótékony hatásúak, pl. Parádi, Balfi (naponta 2-3 dl). A kávé és tea is tartalmaz purint, ezért naponta legfeljebb 1 gyenge kávé vagy 1 gyenge teafőzet fogyasztható.
reuma2_286


Összefoglalásképpen elmondható, hogy a mozgásszervi betegségek kialakulása elleni küzdelemben fontos az elhízás megakadályozása. A korszerű táplálkozás, a hízás elkerülése a megelőzés egyik fontos tényezője. A diéta célja, hogy segítse a beteg gyógyulását, de kielégítse a szervezet igényeit teljes mértékben. Ha többlet információkra van szükségük, forduljanak a vasútegészségügyi rendelőintézetek, fekvőbeteg intézmények dietetikus szakembereihez (www.vasuteu.hu).

Társaságunk erőfeszítéseket tesz, hogy ennek a fontos és hiánypótló szakmának a reprezentánsai minden intézményünkben elérhetők legyenek.


Szöginé Polgár Diána élelmezésvezető, dietetikus
Veczák Ibolya, dietetikus
VNKK Kft, Harkányi Rehabilitációs Intézet

Felhasznált irodalom:
1. Dr. John Briffa: Gyógyító ételek, Holló és Társa, 1999.
2. Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat, Medicina Könyvkiadó, Budapest, 2005.
3. Veresné Bálint Márta: Gyakorlati dietetika, Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, Budapest, 2006.
 

 Utolsó frissítés:  2013-02-15