Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Fűben-fában orvosság
Milyen gyógynövényeket fogyasszunk tavasszal?

„ Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a gyógynövényt, amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette a Földön.”  (Paracelsus)
A hosszú tél után már nagyon várjuk a tavaszt, a meleget és a sok napsütést. Ilyenkor sajnos számolni kell a tavaszi fáradtsággal, kimerültséggel. Számos gyógynövény, gyümölcs, zöldség áll rendelkezésünkre, amelyek segítik a szervezetet feltölteni vitaminokkal, nyomelemekkel, illetve energiával. A tavaszi energiafeltöltés után következhet a tavaszi salaktalanítás. Számtalan kiváló gyógynövény van a természetben a méregtelenítésre, amelyek segítik a szervezetünkben a lerakódott káros salakanyagok kiürülését és a máj regenerálódását.
 
Szakemberek szerint a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem hiányállapot. Mivel a tél során kevesebb napfényhez és friss növényi táplálékhoz jut a szervezet, így feléli a vitamin-és ásványi anyag tartalékát, energiakészletét. Sokan vitamin tablettákkal védekeznek ez ellen, azonban sokat segíthetnek a gyógyteák, gyümölcsök, zöldségek fogyasztása. A kimerültség elleni védekezésben fontos szerepe van a csipkebogyónak. Húsa jelentős C-vitamin forrás, de ezen kívül rengeteg értékes anyag, úgymint nyomelemek, ásványi anyagok megtalálhatók benne. A teából napi 1 litert is elfogyaszthatunk, de fontos szabály, hogy csak langyos áztatással készítsük el a teáját, mert hő hatására a C-vitamin nagy része elbomlik. A fizikai- és szellemi teljesítőképesség fokozásra, így energia feltöltésre szolgál a ginzeng. A ginzeng fogyasztható teaként, illetve kivonatait ivóampullaként, kapszulaként.
 
A tavasz a természetben az újjászületés időszaka. Ilyenkor a természet megújulásával mi is szeretnénk felfrissülni, a felhalmozódott méreg- és salakanyagoktól megszabadulni. A salaktalanító kúra idején fokozottan oda kell figyelni a folyadékbevitelre, ezzel támogathatjuk a salakanyagok távozását a szervezetből. Fontos a mozgás is, hiszen az izzadással is rengeteg méreganyag távozik. A salaktalanító teakeverékek gyógynövényei vizelethajtóak, nyirok- és vértisztítóak, májregeneráló hatásúak.
  • Veseserkentő gyógynövények: csalán, aranyvesszőfű, gyermekláncfű, mezei zsúrlófű, kukoricabajusz, tarackbúza.
  • Nyirok- és vértisztító gyógynövények: bíbor kasvirág, vöröshagyma, fokhagyma, medvehagyma. Az utóbbi hármat nyersen is fogyaszthatjuk.

A legfontosabb májregeneráló gyógynövényünk a máriatövis. Silymarint tartalmaz, mely a ma ismert egyik legerősebb májvédő anyag. A gyógynövény nemcsak a máj károsodását akadályozza meg, de hozzájárul az új, egészséges sejtek termelődéséhez is. Ezt fogyaszthatjuk teaként, illetve étrend kiegészítőként és gyógyszerként is forgalomba hozzák a kivonatát.

A salaktalanító gyógyteákat külön-külön is fogyaszthatjuk, de célszerű teakeverékekben. Mindig csak kúraszerűen igyuk, naponta 2-3 csészényivel, maximum 3 hónapig. Nem szabad alkalmazni e teákat, ha valakinek epehólyag gyulladása, epevezeték- vagy bélelzáródása, illetve epeköve van. A teakeverékeket mi magunk is összeállíthatjuk, de mindig érdemes tanácsot kérni szakembertől, hogy milyen gyógynövényt, és milyen adagban fogyasszunk.
Ha további információra, tanácsra van szüksége, forduljon bátran a vasútegészségügyi egészségügyi központok gyógyszertáraihoz Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, és Szombathelyen, vagy lásd még: www.vasuteu.hu !
 

  Dr. Tóth-Vas Kata, szakgyógyszerész (Szegedi Egészségügyi Központ, Alma Gyógyszertár)
 Utolsó frissítés:  2013-03-28