Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Pitvarfibrilláció

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar.

A pitvarfibrillációban a szív szabályos ütemét biztosító elektromos központ, az ún. szinusz csomó működése kiesik, és egy, a pitvarokból eredő kaotikus, szabálytalan elektromos tevékenység veszi át a szívösszehúzódások vezérlését. A kamrák szabálytalan ritmusban és legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze Átlagos előfordulási gyakorisága 1-2 % (ez tehát Magyarországon nagyjából 100-200 ezer lakost érinthet). Az előfordulás az életkor növekedésével nő: a 65 év feletti népességben 3-5 %-ban fordul elő, 80 év felett pedig közel 8%.

Egyes betegségek, állapotok hajlamosítanak pitvarfibrilláció kialakulására:
 • Magas vérnyomás
 • Koszorúér-szűkület
 • Kéthegyű (mitrális) billentyű betegség
 • Szívműtét után korai szak
 • Veleszületett szívhiba
 • Tüdőgyulladás
 • Tüdőrák
 • Tüdőembólia
 • Pajzsmirigy túlműködés
 • Túlzott alkoholfogyasztás 

A pitvarfibrilláció gyakran okoz panaszokat: szívdobogás (általában gyors és szabálytalan ritmus), fáradtság, fulladás, szédülés, mellkasi fájdalom, nagy vérköri (leggyakrabban agyi) embólia. Egyes esetekben a pitvarfibrilláció lehet teljesen tünetmentes és csak rutin orvosi vizsgálat esetén ismerik fel. Sajnos, az embóliaveszély ilyenkor is fennáll. Ezért fontos, hogy tapintással tudjuk ellenőrizni a pulzusunkat, amivel felismerhető a szabálytalan szívverés.

A pitvarfibrilláció típusai

 • Első alkalommal felismert
 • Visszatérő (rekurrens) - két vagy több alkalommal fellépő

Paroxizmális pitvarfibrilláció - a szívritmuszavar 48 órán, de legkésőbb 7 napon belül spontán megszűnik
Perzisztens pitvarfibrilláció - 7 napnál tovább fennáll,
Hosszan perzisztáló - több, mint egy éve fennálló

 • Permanens pitvarfibrilláció - a szívritmuszavar legalább legtöbb esetben élethossziglan fennáll, többé nem törekednek a szabályos ritmus helyreállítására

A nem, vagy nem megfelelően kezelt pitvarfibrilláció szövődményekhez vezethet, mint a szívelégtelenség vagy a szélütés (stroke) - ami legsúlyosabb szövődmény. A stroke a szívből kiinduló vérrög (trombus), embólia következtében alakulhat ki, mely elsősorban a bal pitvarban és a pitvari fülcsében keletkezhet. Létrejöttét a rendszertelen szívműködés teszi lehetővé. Pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti.
Fizikális vizsgálattal a ritmuszavar az esetek nagy részében, EKG vizsgálattal az esetek döntő többségében felismerhető.  24 órás Holter EKG vizsgálat segíthet a panaszmentes ritmuszavar kiderítésében, laborvizsgálat pedig esetleg az eredetre (pl.: pajzsmirigy betegség) utalhat. Az esetleges trombus létrejöttét szív ultrahang (ECHO), vagy nyelőcsövön keresztül végzett szív ultrahang (TEE) vizsgálat tisztázhatja.

A pitvarfibrilláció kezelése

A kezelés során először a tromboembóliás kockázatot kell csökkenteni véralvadásgátlókkal, majd ez után az orvos dönt arról, hogy megkísérlik-e a szabályos (szinusz) ritmus helyreállítását vagy csak a szívfrekvencia kordában tartására törekszenek.
 
Jelenleg nem eldöntött, hogy a sinus ritmus visszaállítása és fenntartása, vagy a kamrai frekvencia kontrollja és az életfogytig tartó vérrögösödés gátló kezelés a kedvezőbb a halálozás, illetve az életminőség tekintetében. Minden beteg esetében egyénileg kell mérlegelni a kezelés lehetséges hatásait a társuló betegségek, az életkor, a szív ultrahang kép a kiváltó okok ismeretében. Figyelembe kell venni azt is, hogy a normál ritmus megszüntetésére és fenntartására adott gyógyszerek mellékhatásokkal bírnak.
A pitvarfibrilláció kezelésnek egyik legfontosabb célja a vérrögösödés, az agyembólia (stroke) megelőzése véralvadásgátló (antikoaguláns) kezeléssel. Ez persze növelheti a vérzések előfordulását, ezért rendszeres vérvételt (INR) igényel. Orvosi vizsgálat, fogászati kezelés során meg kell említeni, hogy a beteg ilyen gyógyszert szed.
Új fejlesztésű tablettás véralvadásgátlók, melyeknél nem szükséges a rendszeres vérellenőrzés már elérhetők, egyelőre a kevés tapasztalat és a magas áruk gátolja elterjedésüket.

Nem-gyógyszeres kezelés

 • Elektromos kardioverzió (ECV): .Rövid altatásban a megfelelően előkészített betegnél a mellkasra helyezett elektródákkal elektromos impulzussal ugrasztják vissza a szabályos ritmust. Hibrid kardioverzióban az elektromos impulzus hatásosságát gyógyszeres előkezeléssel növelik meg.

 

 

ekg_458
 

 

 • Katéter abláció A rádiófrekvenciás energiával elroncsolják a szabálytalan ingereket adó gócot vagy meggátolják a szabálytalan inger tovaterjedését.  Elsősorban fiatal, időnként pitvarfibrilláló, vagy nem rég óta pitvarfibrilláló betegeknél jön szóba.

Ha háziorvosuk kivizsgálást tart szükségesnek kardiológiai témában, akkor forduljanak bizalommal a Vasútegészségügyi NKK Kft egészségügyi Központjainak kardiológusaihoz, illetve Balatonfüredi Szív-Érrendszeri Rehabilitációs Intézetünkhöz.

Elérhetőségeinket  megtalálják a www.vasuteu.hu címen.


                                    Dr Kiliti Róbert
                                    orvosigazgató

 

 Utolsó frissítés:  2013-04-16