Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Hasznos tanácsok influenzajárvány előtt, alatt és után

A természet rendje szerint előbb utóbb beköszönt az ősz, és ezzel együtt egyre több híradás foglalkozik az influenzával. Kisebb nagyobb rohamokban, de mindig megjelenik hazánkban is, de nem törvényszerű, hogy mi is áldozataivá váljunk. Hogyan lehet megelőzni az influenzát? Hogyan lehet csökkenteni a fertőzésveszélyt? Mit tegyünk, ha mégis utolér a betegség?

Az influenza nem új keletű betegség, már a XII. században is feljegyzések tanúskodnak arról, hogy időről időre járványszerű megbetegedések voltak. Sokkal ismertebb 1920-as években kitört és egész Európán végigsöpört ”spanyolnátha” mely 20 millió ember halálát okozta. Az elmúlt években sok ismerettel gazdagodtunk az influenza vírusokkal kapcsolatban és az újabb kutatások eredménye az évről évre megújuló védőoltás. A vírus ugyanis nem állandó, különböző kombinációkban jelentkezik, ezért folyamatosan figyelni és kutatni kell ahhoz, hogy mindig hatásos védőoltást tudjanak készíteni.

Hogyan tudjuk megelőzni a megbetegedést?


Nagyon fontos, hogy lehetőség szerint kerüljük azokat a helyeket, ahol sok ember szűk helyen tartózkodik. Ha mégis elkerülhetetlen, igyekezzünk minél kevesebb időt tölteni ezeken a helyeken (bevásárló központok, üzletek közlekedési eszközök, mozik, stb.)
 
Fejlett kultúrájú országokban a járványok idején az emberek a lakásukon kívül szájmaszkot viselnek. Ha mi is követjük ezt a mintát, jó tudni, hogy a maszkot sokszor kell cserélni.
 
Nagyon fontos, hogy influenzás időben sokkal gyakrabban mossunk kezet, használjuk papír zsebkendőt, de ne felejtsük el, hogy egy zsebkendő csak egyszeri használatra való. A vászon zsebkendővel könnyen visszafertőzhetjük magunkat, használata közben a környezetet fertőzhetjük.  Fontos a régi szabály betartása: zsebkendőbe köhögj, tüsszents!
 
Tartózkodjunk minél többet a friss levegőn, sokat sétáljunk, lehetőség szerint sportoljuk a szabadban (síelés, korcsolyázás, szánkózás, kocogás). A gyakori szellőztetés rendkívül fontos, főleg ott, ahol többen tartózkodnak hosszabb ideig.
 
Fordítsunk nagyobb gondot a család étrendjének összeállítására. Fontos a nagymennyiségű C-vitamin bevitele, leginkább friss zöldség, gyümölcs formájában. Amennyiben ez nem biztosított, a gyógyszertárakban sokféle vitamin készítmény között válogathatunk. Az újabb kutatások a D vitaminra irányították a figyelmet.  Úgy tűnik a D vitamin szerepet játszik a szervezet immunháztartásának szabályozásában, hiánya befolyásolhatja a szervezet védekező képességét. Tanácsos a csecsemők, kisgyermekek D vitamin ellátása mellett a várandós kismamák, a krónikus betegségben szenvedők ellátására is figyelmet fordítani. A táplálék  összeállításával is segíthetjük a szervezet D vitamin ellátását: a tojássárgája, a máj, az olajos halak, a tej a tejtermékek a vaj és sajtfélék tartalmaznak  D vitamint.
 
Az influenza elleni védőoltást tanácsos mindenkinek beadatni. Amennyiben a lakosság nagy száma védett a kórokozóval szemben, valódi nagy járvány nem tud kialakulni. Mindenképpen tanácsos a gyermekek, krónikus betegek és idősek évenkénti oltása, mert ők fokozottan érzékenyek, és a betegség náluk súlyosabb formában zajlik le, nem ritkán szövődményekkel. Az oltás a veszélyeztetettek számára ingyenes.

Mit tegyünk a járványos időszakban?


Ha tombol a járvány kerüljük a tömegrendezvényeket. A zsúfolt helyeken könnyen megfertőződhetünk. A halasztható bevásárlásokat, színház- és mozi látogatásokat, s mindazt, ami elkerülhető, halasszuk a járvány lezajlása utáni időszakra. Fertőzésveszélyes helyeken (kórházak, rendelők) viseljünk szájmaszkot. Igyekezzünk kerülni a közvetlen kontaktusokat, s minél gyakrabban mossunk kezet. Otthon váltóruhát viseljünk, fogyasszunk vitamindús friss, ételeket, mozogjunk sokat.

Ha mégis betegek lettünk….


A vírusok legyengítik a szervezetet, izomfájdalmakat, rossz közérzetet, elesettséget okoznak. Ezek kivédésére ágynyugalom szükséges.
 
Nem ritka a magas láz, amelynek csillapítása szükséges. A 38 feletti tartós láz nagyon igénybe veszi a szívet, megterheli a szervezetet, a gyomor működése csökken, a légzés felületessé válik. A szalicilsav származékok, az ibuprofen tartalmú gyógyszerek fél-egy órán belül csökkentik a lázat, enyhítik a fájdalmat. Az aminophenazonok gyors hatású lázcsillapítók, tartós lázas állapot esetén a paracetamol tartalmú gyógyszerekkel felváltva három óránként adhatók. Csecsemők és kisgyermekek, de nagyobb gyermekek esetén is jó hatásfokú, és korlátlan alkalommal használható a hűtőfürdő vagy a borogatás. Hűtőfürdőhöz 40 fokos vizet készítünk, amelybe a beteg belefekszik, majd lassan, fokozatosan kb. 20 perc alatt hűtjük a vizet 26-28 fokosra.  A borogatás alkalmazásakor állott vizes törülközőbe, lepedőbe burkoljuk a testet, de amint a borogatás átmelegedett, azonnal cseréljük. Négy-öt alkalom elég lehet, a jól alkalmazott hűtőfürdő, vagy borogatás egy egész fokkal csökkenti a lázat.
 
A lázcsillapítás mellett fontos a képződő orrváladék eltávolítása. Gyermekeknél jól használható az „ porszívó-orrszívó” előtte azonban érdemes a beszáradt váladékot orrspray-vel fellazítani, szükség esetén orrcseppet használni. Minél gyakrabban távolítjuk el a felgyülemlett váladékot, annál hamarabb gyógyulnak az orrtünetek.
 
Fontos a sok folyadék fogyasztása, hiszen a láztól is, a nagyfokú váladékozástól is sok folyadékot veszít a szervezet.
 
A lábadozás időszakát nem szabad lerövidíteni. Csak teljesen egészséges ember mehet dolgozni, egészséges gyermek mehet közösségbe, így csökkenthető a szövődmények előfordulása és nem terjed tovább a fertőzés
 
A gyógyulás után sem hagyhatjuk abba a vitaminokat, friss zöldség és gyümölcs fogyasztását. A sok mozgás erősíti az ellenálló képességet, amire szükségünk lesz még, hiszen a hosszú tél még előttünk van, és messze még a sok napsütést ígérő tavasz.

További tanácsokért, esetleg ellátásért forduljanak bizalommal a Vasútegészségügyi háziorvosukhoz vagy a rendelőintézetekhez (www.vasuteu.hu).
 Utolsó frissítés:  2013-10-29