Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Veszélyes fertőzés a természetben - a kullancs encefalitisz

A kullancs encefalitisz vírus által okozott idegrendszeri betegség, Európában növekvő közegészségügyi problémát jelent. Terjesztője a kullancs (vérszívó ízeltlábú), mely általában fűfélék-, cserjék levelein várakozik alkalmas „gazdára” annak különböző anyagait (CO2, vajsav, hő, pára) érzékelve. Emberen általában a könyök- hónalj- és térdhajlatban, valamint a deréktájon keresi a megfelelő helyet.

A közönséges kullancs (latin nevén Ixodes ricinus) a bőrbe fúródik (speciális szájszervével rögzíti magát) és vérszívás közben gyomortartalmát is bejuttathatja a vérkeringésbe, mely a betegséget okozó vírust tartalmazhatja. (Fertőzött területen a forralatlan kecsketej fogyasztása is veszélyes lehet). Életciklusa általában 2-3 év; minden stádiumában (lárva – nimfa – imágó) csak egyszer táplálkozik. A megtermékenyített nőstény 2000-4000 petét rak le, melyekből – a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően – általában 15 nap alatt kelnek ki a hatlábú lárvák, majd vérszívás után nimfává alakulnak át,  nem sokkal később hímmé vagy nősténnyé változnak (a hímek azonban hamar elpusztulnak).

A kullancs encefalitisz szezonális megbetegedés; főleg tavasszal és ősszel tapasztalható halmozódása.

kullancs1_169 kullancs2_268 

 

A fertőzés tünetmentes 2-28 napos lappangási ideje után láz, fejfájás, végtagfájdalom, fáradtság jelentkezik. Ezt egy-két hétig tartó láztalan időszak követi, majd ismét lázas állapot alakul ki; ez a betegség második fázisa, amelynek során az esetek felében a központi idegrendszeri betegség jelentkezik (agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, kb. 40 %-ban bénulások). A betegek 5%-a igényel  intenzív osztályos ellátást súlyos tudatállapot-változás, vagy a  légzőizmok  bénulása miatt. Az európai kullancs encefalitiszek mindössze 1-2%-a végződik halállal, míg a Távol-keleti variáns okozta halálozás meghaladhatja a 20%-ot is.

A megbetegedés gyógyításának speciális gyógyszere nincs, de a hatékony védőoltással megelőzhető ez a kiszámíthatatlan következményű idegrendszeri betegség.
A ma rendelkezésre álló védőoltások:

  • Encepur Junior (gyermekeknek), Encepur Adult (felnőtteknek)
  • FSME Immun Junior (gyermekeknek) FSME Immun 0,5 ml

A védőoltással alapimmunizálást (három oltás), és emlékeztető oltás végzünk (3-5 évente). A leggyakoribb eljárás az alapimmunizálásra a kullancsmentes időszak (február–március). Van lehetőség arra is, hogy a kullancsveszélyes időszakban oltsanak, de akkor az ún. „gyorsított” sémát kell alkalmazni.

Természetesen arra is gondolni kell, hogy a kullancs nem csupán az encephalitis vírusát terjeszti, hanem minden mikróbát, melyet vérszívásával hordoz; a leggyakoribb ilyen betegség a Lyme-kór (borreliosis), melyet baktérium okoz. E betegségnek többféle megjelenési tünete van (bőr, idegrendszeri, ízületi, szív, stb.), de megfelelő antibiotikummal és azt megfelelően hosszú ideig szedve, gyógyítható.


A kullancs terjesztette betegségek megelőzésére igen hasznos:

  • kullancsveszélyes területen tartózkodásnál bokán és csuklón záródó, világos, jól szellőző ruházat és sapka viselése célszerű,
  • a séta, kirándulás után alaposan át kell tekinteni a testfelület és a kullancsokat el kell távolítani,
  • ha valaki bőrén tüneteket (bőrpír, stb.) észlel, vagy lázas állapot keletkezik, akkor fel kell keresni a háziorvost, aki a szükséges vizsgálatokat elvégezteti és gyógykezelés indítja,
  • célszerű házi kedvenceinket (kutya, macska) is átvizsgálni és a kullancsaikat eltávolítani.

Végül egy „hasznos” térképet mutatunk, mely a kullancsveszélyes területeket ábrázolja.

 

kullancs3_563
 

 

Ha további kérdése-kérdései vannak, kérjük forduljon bizalommal háziorvosához, végső esetben a vasútegészségügyi rendelőintézetek egyikéhez. További információ: www.vasuteu.hu.

Dr. Kopjár Gábor
foglalkozás-egészségügyi igazgató
Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft

 

 Utolsó frissítés:  2014-04-02