Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Védőoltással a méhnyakrák ellen

Mérföldkőhöz érkezett a magyar egészségügyi ellátás, amikor 2014 őszétől kezdve az országban élő, 12. életévüket betöltött kislányok szülei kérhetik ingyenesen az egyik HPV védőoltást gyermeküknek.

2008 őszén ismerték el orvosi-élettani Nobel díjjal az akkor 72 éves, Németországban született Harald zur Hausen professzor tevékenységét, aki már a 70-es évektől kezdődően kutatásokat folytatott az általa gyanított vírus kimutathatóságáért. Kitartó és megalapozott munkáját siker koronázta, amikor 1983-ban első alkalommal tudta kimutatni a HPV 16-os vírustörzsét bizonyítottan rákos méhszájsejtekből. Egy évvel később már a 18-as törzs is ismert volt, így a világon előforduló méhnyak rákos esetek 70%-át okozó két vírustörzs ismertté vált. Jelenleg már megközelítőleg 130 HPV vírustörzset azonosítottak. Sok törzs kimutatására teszt is elérhető. Besorolásukat tekintve a magas rák kockázatot hordozókat (high risk angolul) HR-nek nevezzük, (ide tartoznak pl. a 16-os és 18-as törzsek), az alacsony rákkockázatú csoport jelzése (low risk) LR (például a 6-os és 11-es törzs).

A HPV vírus a világon előforduló rákos megbetegedések 5%-ért felelős. A nemi úton történő fertőzések között a leggyakoribb, a népesség 50-80%-át érinti. A méhnyak rákos nők több mint 99,7%-ban van jelen valamely HPV vírus törzs, és tudjuk, hogy világszerte évente 500 000 az általuk okozott megbetegedések száma. Ezek után érthető, hogy milyen nagy jelentőséget tulajdoníthatunk annak a ténynek, hogy ezzel a betegséggel szemben védőoltást fejlesztettek ki.

Két védőoltás típus van a piacon, az egyik két törzs ellen véd (bivalens), a 16-os és 18-as törzsek ellen véd, a másik a négy törzs ellen véd (quadrivalens) a 6-os, 11-es, 16-os, 18-as törzs ellen hatásos. Az első a méhnyak, hüvely, és szeméremtesti rákokkal szemben nyújt védelmet, a második az előbbiek mellett a nemi szervi szemölcsök és a végbélnyílás körüli rák kialakulása ellen véd.

 

hpv_537
 

 

Fontos tudnunk, hogy a védőoltás nem tartalmaz vírust, hanem egy különleges, mesterséges úton előállított fehérje az immunrendszer „tanítómestere”, mely ezután képes felismerni a fertőző HPV vírusok DNS-ét és védekezni ellenük.  A védőoltás beadását követően helyi irritáción kívül igen ritkán figyeltek meg más mellékhatást.

 Természetesen a tény tudatában, hogy minden ismert és még ismeretlen törzs ellen nem lehetséges kifejleszteni újabb és újabb kombinációjú védőoltást, nem lehet eléggé hangsúlyozni továbbra is az évenkénti, - a nőgyógyász szakorvos által elvégzett, - citológiai szűrés és  ultrahangos vizsgálat fontosságát.

Úgy gondolom, sok-sok család a következő évtizedekben tud majd megbizonyosodni, arról, hogy az orvostudomány ismét a megelőzés segítségével tudott előrelépni a kínos tűzoltási kísérletek helyett. Ha a témában további információkra van szüksége, látogasson el a www.vasuteu.hu honlapra, és foglaljon időpontot 6 regionális egészségügyi központunk egyikében, ahol nőgyógyász kollégáink várják kérdéseiket, illetve szükség esetén az oltást is be tudják adni.

 

Dr. Gróf Endre
szülész-nőgyógyász főorvos, Szeged

 Utolsó frissítés:  2015-10-01