Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
Vastagbél daganatok szűrése

Napjainkban a daganatos halálozás a 3. legjelentősebb népegészségügyi probléma szív- és érrendszeri megbetegedések és krónikus tüdőbetegségek után. Ezek közül is kiemelkedik a vastagbélrák, ami a halált okozó daganatok közül a második leggyakoribb.

 
Olyan daganatos betegségről van szó, amely szűrővizsgálattal időben felfedezve, egyike a legjobban kezelhető daganatos betegségeknek (korai stádiumban 75%-uk sikerrel gyógyítható). Az esetek több mint 90%-ában megtalálható egy rákmegelőző állapot, a mirigyes polip, ebből több év alatt fejlődhet ki a rosszindulatú daganat. Már a kezdetektől előfordulhat, hogy kis mennyiségű, szabad szemmel nem is látható vérzés származik belőlük. Amennyiben a betegség ebben a stádiumban kerül felfedezésre, a polip eltávolítható, s megelőzhető a súlyos, halálos betegség.
 
vegbel1_400
 

2013. óta Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyékben, majd 2015-ben Csongrád megyében zajlanak mintaprogramok, amely során 2 lépcsős szűrést végzünk, 50-70 év közötti nők és férfiak körében. Ez azt jelenti, hogy az érintett korosztály kétévente kap meghívót népegészségügyi szűrésre. Első lépésként székletvér teszt történik az esetleges rejtett vérzés kimutatására, majd a nem negatív esetekben tisztázó vastagbéltükrözésre kerül sor.
 
vegbel2_400
 
 
Az endoszkópos vizsgálatok egy része a Vasútegészségügyi NK Kft. Szegedi Egészségügyi Központjában történik. Az eddig elvégzett vizsgálatok eredményei egyértelműen mutatják, hogy az alkalmazott székletvér teszt jól működik, a nem negatívnak jelzett esetek nagy részében megtaláltuk a vastagbélben a vérzésforrást, a betegek felében egy vagy több mirigyes polipot észleltünk, de kisebb arányban számos más betegségre is fény derült: rosszindulatú rákos elváltozások, ill. teljesen jóindulatú vérzésforrások (aranyerek, diverticulumok-vastagbél falából kitüremkedő tasakok, gyulladások) formájában.
 
A vastagbélszűrés fent részletezett lépései jelenleg komoly megterhelést jelentenek az egészségügyi ellátórendszerre, de pár év múlva a mostani munka megtérül, hiszen a rákmegelőző állapotot jelentő polipok eltávolításával a rosszindulatú vastagbél daganatok arányának csökkenését várhatjuk.
 
Megkezdődött a vastagbélszűrés országos kiterjesztésének előkészítése is, ezen szűrést 2017-2018 során az OTH országos kiterjesztésűvé kívánja tenni. Így hasonlóan a mammográfiás emlőrák és a nőgyógyászati méhnyakrák szűréshez, az érintett korosztályban az ország teljes lakosságának esélye lesz élni a megelőző orvoslás eme nagy lehetőségével.
 
vegbel3_400
 
Amennyiben többet szeretne tudni a témáról, forduljon kérdésével a Vasútegészségügyi NK Kft illetékes területi központjához (www.vasuteu.hu). Belgyógyászati, gasztroenterológiai rendeléseinken bővebb információt kaphat.
 
Dr Korom Tímea
 
orvosigazgató helyettes
Szegedi Egészségügyi Központ.
 Utolsó frissítés:  2016-10-19