Hírek, aktualitások Kártya aktiválás Írjon nekünk Oldaltérkép
Bemutatkozunk
Elérhetőség
Jogszabályok
Szabályzatok
Tagjainknak
Munkáltatóknak
Szolgáltató partnerek
Egészségmegőrzés
MNB Pénzügyi Navigátor
 
A gyomor- és béltükrözés (gasztroszkópia és kolonoszkópia) jelentősége, elvégzése a járóbeteg szakellátásban
Az endoszkópos vizsgálatok során egy vékony, hajlékony fényforrást és videokamerát tartalmazó eszközt vezetünk testnyílásokon át a belső szervekbe, hogy ezen szervek falán lévő elváltozásokat megkeressük, ezekből szükség esetén mintát vegyünk, és bizonyos esetekben az elváltozásokat ott helyben kezeljük.
 
trukkozes1_400
 
 
Gasztroszkópia, vagyis gyomortükrözés során a szájüregen és a torkon keresztül lejutva a nyelőcsövet, gyomrot és a nyombél  kezdeti szakaszát vizsgáljuk, ha a páciens panaszai felső tápcsatornai betegségre utalnak, pl. gyomorfájdalom, hányinger, hányás, nyelészavar, más eltéréssel nem magyarázható köhögés, súlyosabb esetben véres-fekete hányás, fekete székletürítés esetén. A vizsgálattal felderíthető fekélybetegség, reflux betegség, esetleges szűkületek, nyelőcső véna tágulatok, nyelőcső-gyomor daganatos betegségei és a Helicobacter pylori nevű baktérium jelenléte (szövettani mintavételből).
 
 
trukkozes2_403
 
A gyomortükrözés éhgyomorra történik, legalább 6 órával előtte nem szabad enni és 2 órával előtte inni. Ha a beteg nem Lidocain érzékeny, akkor Lidocain spray torokba való befújásával kezdődik a vizsgálat, bár ez rossz ízű és kellemetlen gombócérzést okoz a torokban, a természetes garatreflex csökkentésével könnyebben elviselhetővé teszi a procedúrát. A vizsgálat során bal oldalán fekszik a beteg, az eszköz levezetését nyelési mozdulat segíti, a levegő útját nem zárjuk el. Ott megyünk lefelé, ahol egyébként a lenyelt falat is, gyorsan haladunk előre, a nyelőcsövön, gyomron át a nyombélbe, miközben levegőt fújunk be. Ez okozhat kellemetlen feszülő érzést, de fájdalommal általában nem jár. Az eszköz kihúzásakor nézünk szét az éppen áttekintett területen, keressük a falon az elváltozásokat, melyekből mintát is tudunk venni. Ez nem fáj, mert a nyálkahártya legfelső rétegéből történik csak, ahol még nincsenek idegvégződések. Összességében kb. 5 percig tart a beavatkozás, mely alatt a mély, lehetőleg lassú légvételt javasoljuk, nyelni nem szabad, és az eszköz kihúzása után még kb. 10 percig nem ajánlott a nyelés és folyadékfogyasztás, 20 percig pedig az evés sem.

trukkozes3_400


Colonoszkópia, vagyis vastagbéltükrözés során a végbélen keresztül a vastagbélbe vezetjük az eszközt, keresve a hasi panaszokat, fájdalmat, székrekedést vagy hasmenést, véres-fekete székletet vagy laboreltéréseket (vérszegénység, vashiány, széklet vér teszt pozitivitás) okozó eltéréseket, mint a szűkületeket, rosszindulatú rákos elváltozásokat, jóindulatú polipokat, aranyereket, gyulladásos szakaszokat, divertikulumokat (a bélfal kiboltosulásával kialakuló tasakokat).

trukkozes4_320


A vizsgálat több napos előkészületet igényel, pár napos salakmentes (rostmentes) étrend tartása után, a vizsgálatot megelőző napon hashajtás szükséges, mert csak így lesz tiszta a bél, jól látható-vizsgálható a bélfal. Az előkészítés részleteit az orvos vagy az asszisztens ismerteti a beteggel, megbeszélve bizonyos gyógyszerek alkalmazását (pl. véralvadásgátlók, inzulin). A vizsgálat előtt friss laboreredmény szükséges, vérkép, véralvadási faktor-szint meghatározásra, felkészülve terápiás beavatkozásra, pl. poliplevételre. A polip egy jóindulatú elváltozás, melyből az esetek egy részében rosszindulatú daganat alakulhat ki, így eltávolításával egy esetlegesen súlyosabb, életveszélyes betegséget előzhetünk meg.
 
trukkozes5_400
 
 
A vastagbél kb. 90-100 cm hosszú, természetes kanyarokkal rendelkezik, elsősorban a bal oldali alhas területén és mindkét bordaív alatt. A vastagbéltükrözés során célunk, hogy a vastagbél kezdeti szakaszáig, a vakbél szintjéig eljussunk, ez jelenti azt, hogy az egész vastagbelet áttekintettük. A kanyarokon való áthaladás során az eszköz nyomhatja a bél falát, a bélfal izomrétegében található idegvégződések ilyenkor működésbe lépnek, kinek enyhébb kellemetlen érzést, kinek erősebb, nyomó, szúró vagy görcsös fájdalmat okozva. Emellett a befújt levegő is feszítheti a bélfalat, mint szélgörcs idején. Az eszköz kihúzása során ítéljük meg a bél falát, keressük a korábban felmerült betegségeket, a vizsgálat általában 15-30 percig tart. Van lehetőség bódítás alkalmazására is, a fájdalomérzet enyhítése érdekében, ekkor vénás injekció formájában adjuk be a bódító szert, melynek hatása órákon át fennáll, ezért gépjárművezetés a vizsgálat napján tilos, a beteget csak kísérővel engedhetjük haza. Intézetünkben a vizsgálat után elkülönített szobában, mosdóban van lehetőség a befújt levegő kiengedésére, pihenésre, így páciensünk jó általános állapotban tudja elhagyni endoszkópos laborunkat.
 
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy bár a vizsgálat kellemetlen és sokszor fájdalmas is, segítségével számos később nagy veszélyt okozó betegség mutatható ki. További felvilágosítással a vasútegészségügyi rendelőintézetek munkatársai szolgálhatnak (www.vasuteu.hu)
trukkozes6_400
 Utolsó frissítés:  2016-09-06