Anyatej helyettesítő, anyatej kiegészítő és speciális gyógyászati célra szánt tápszerek

Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény értelmében az egészség- és önsegélyező pénztárak a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása körében az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerekről szóló jogszabályban meghatározott tápszerek megvásárlásának támogatását és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekről szóló jogszabályban meghatározott tápszerek megvásárlásának támogatását is nyújthatják.

Az anyatej-helyettesítő tápszer olyan különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszer, amely az egészséges csecsemő táplálására szolgál életének első 4-6 hónapjában és önmagában kielégíti az ilyen korú gyermek táplálására vonatkozó követelményeket.

Az anyatej-kiegészítő (elválasztási) tápszer olyan különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszer, amely 4 hónaposnál idősebb egészséges csecsemő táplálására szolgál, és az egyre változatosabb táplálékbevitelnek a fő folyadékelemét alkotja.

A speciális gyógyászati célokra szánt tápszer az élelmiszerek olyan csoportja, amely különleges eljárással vagy összetétellel készült, betegek diétás ellátására különleges táplálkozási célokat szolgál, és kizárólag orvosi felügyelet mellett használható. Olyan betegek kizárólagos vagy részleges táplálkozására szolgál, akiknél a mindennapi élelmiszerek vagy bizonyos bennük lévő tápanyagok vagy metabolitok felvétele, emésztése, felszívódása, feldolgozása vagy kiválasztása korlátozott, csökkent vagy zavart, vagy más orvosilag meghatározott tápanyagszükséglet fennállása esetén, és olyan betegek táplálkozására, akik diétás ellátása nem oldható meg kizárólag a hagyományos étrend megváltoztatásával, más különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerekkel vagy a kettő kombinációjával.

A speciális gyógyászati célokra szánt tápszereket és az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszereket Magyarországon az OÉTI minősíti. A termékek az 5 %-os ÁFA körbe tartoznak.

A mellékelt dokumentum az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által kiadott, anyatej-helyettesítő, anyatej-kiegészítő és speciális gyógyászati célokra szánt tápszer készítmények hivatalos listáját tartalmazza.

Hivatkozó jogszabályok:
20/2008. (IV. 14.) EüM rendelet az anyatej-helyettesítő és az anyatej-kiegészítő tápszerről
36/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről