Anyatej helyettesítő, anyatej kiegészítő és speciális gyógyászati célra szánt tápszerek

Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény értelmében az egészség- és önsegélyező pénztárak a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása körében az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerekről szóló jogszabályban meghatározott tápszerek megvásárlásának támogatását és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekről szóló jogszabályban meghatározott tápszerek megvásárlásának támogatását is nyújthatják.

Az anyatej-helyettesítő tápszer olyan különleges táplálkozási célú élelmiszer, amely önmagában kielégíti a csecsemők tápanyagszükségletét a születést követő hónapokban, a megfelelő kiegészítő táplálás bevezetéséig.

Az anyatej kiegészítő tápszer olyan különleges táplálkozási célú élelmiszer, amely csecsemők táplálására szolgál a megfelelő kiegészítő táplálás bevezetésekor, és amely a fő folyadék elemet alkotja ezen csecsemők fokozatosan változatosabbá váló étrendjében.

A „speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer”: olyan különleges eljárással vagy összetétellel készült élelmiszer, amely betegek – köztük csecsemőkorú betegek – étrendi ellátására szolgál, és kizárólag orvosi felügyelet mellett használható; ezen élelmiszer olyan betegek kizárólagos vagy részleges táplálására szolgál, akiknél a normál élelmiszerek vagy bizonyos azokban lévő tápanyagok vagy metabolitjaik felvétele, emésztése, felszívódása, feldolgozása vagy kiválasztása korlátozott, csökkent vagy zavart, vagy akiknél más orvosilag meghatározott tápanyagszükséglet áll fenn, amelynek étrendi ellátása nem oldható meg kizárólag a normál étrend megváltoztatásával.

A speciális gyógyászati célokra szánt tápszereket és az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszereket Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) minősíti. A termékek az 5 %-os ÁFA körbe tartoznak.

Hivatkozó jogszabályok:
20/2008. (IV. 14.) EüM rendelet az anyatej-helyettesítő és az anyatej-kiegészítő tápszerről
36/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről