Az elszámolható vitaminokról

Ügyfélszolgálatunkon gyakran kérdezik tagjaink: milyen vitaminkészítményeket fizethetnek egészségkártyával a gyógyszertárakban? Sok vitamin elszámolható, viszont előfordul, hogy olyan vitaminkészítmény kifizetése történik egészségkártyával, amely nem finanszírozható az egyéni számláról, és ezért jogosulatlan szolgálgatásnak minősül.

Íme néhány jó tanács, amire érdemes odafigyelni a vitaminkészítmények vásárlásakor:
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által gyógyszernek, vagy gyógyterméknek (gyógyhatású készítménynek) minősített termékek adómentesen elszámolhatók. A termékek aktuális adatbázisa az ogyei.gov.hu honlapon elérhető, illetve érdeklődhet a gyógyszertárakban is.

Praktikus tanács: vásárlás előtt nézze meg a dobozon lévő feliratot:

  • ha OGYI-T számot lát, az gyógyszerként bevizsgált termék, elszámolható, így akár vénykötelesen, akár vény nélkül kapható, elszámolható (az ÁFA kulcsa 5 %);
  • ha OGYI-HG számot lát, az homeopátiás gyógyszerként bevizsgált termék, elszámolható (az ÁFA kulcsa 5 %);
  • ha OGYI számot lát, az gyógyhatású készítményként bevizsgált, elszámolható;
  • ha OGYÉI engedélyszámot, vagy bejelentés számot lát, az étrendkiegészítő terméknek minősül, ezért az egészségpénztári számláról nem finanszírozható, ÁFA tartalma 27 %;
  • az anyatej pótló, anyatej helyettesítő, valamint a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek szintén OGYÉI minősítéssel rendelkeznek, azonban 5 %-os ÁFA körbe vannak sorolva.

A gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek (OGYI-s) és a vény nélkül kapható gyógyszerek bárhol megvásárolhatók.

A Hasznos információk menüpontban az anyatej pótló, anyatej helyettesítő, valamint speciális gyógyászati célra szánt tápszerek listája is megtalálható.

Fontos: a számlán pontosan fel kell tüntetni a termék megnevezését és beazonosításához szükséges adatokat.