Összeállításunkban az Ügyfélszolgálatra érkezett leggyakoribb kérdésekre adunk választ.

Meddig lehet beküldeni a 2017. évi készpénzes számlákat?

A Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztárban az egészségpénztári szolgáltatásokkal kapcsolatos készpénzes számlák a tagsági jogviszony fennállása alatt, a számla kiállításának dátumától függetlenül később is benyújthatók. Az egészségpénztári egyéni számláról történő kifizetés időpontjában érvényes szabályok szerint tudja Pénztárunk elszámolni. A 2017. december 31. előtt kiállított számlákat akár 2018-ban, vagy 2019-ben is be lehet nyújtani.

Kinek a nevére kérjem a számlát?

A készpénzfizetési számlát az egészségpénztári szolgáltatásként elszámolható termékek (pl. gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, babaápolási cikkek, gluténmentes élelmiszerek, sporteszköz) vásárlása esetén a pénztártag vagy az igénybe vevő hozzátartozó nevére kell kérni. Egészségügyi szolgáltatás (pl. fogorvos, gyógymasszázs, bőrgyógyász stb.) igénybevétele esetén a számlát a Vasutas Egészségpénztár nevére és a 1144 Budapest, Kőszeg u. 26. címre kérjük, és lehetőség szerint az igénybe vevő (pénztártag, a pénztárban is bejelentett) közeli hozzátartozó nevét is tüntesse fel a kiállító.

Saját magamnak csináltattam szemüveget, a Pénztár azonban jelezte, hogy jogszerűtlen szolgáltatást vettem igénybe. Mi lehet a probléma?

A jelzett problémakor lehetséges, ha a Pénztár nyilvántartásában nem szerepel orvosi javaslat arra vonatkozóan, hogy a pénztártagnak szemüveg viselése szükséges (vagy a korábban megküldött javaslat érvényessége lejárt). Orvosi javaslatként megfelel a szemészeti ambuláns lap, szemész szakorvos vagy optometrista szakember által kiállított és aláírt szemvizsgálati lap megküldése is. A szemüveg elszámolásához az igazolást csak egyszer kell beküldeni a pénztárba (amennyiben az orvos annak érvényességét nem korlátozza).

Gyermekem részére csináltattam szemüveget, a pénztár azonban jelezte, hogy jogszerűtlen szolgáltatást vettem igénybe. Mi lehet a probléma?

Számlaellenőrzésnél gyakran találkozunk azzal, hogy a pénztártag megküldi közeli hozzátartozója nevére szóló orvosi igazolást arról, hogy szemüveg vásárlása indokolt, a hozzátartozóját bejelenti szolgáltatásra jogosultként a Pénztárban, azonban az optikai szaküzlet a számlát a pénztártag nevére állítja ki és a számlán nem jelzi, hogy a szemüveg a pénztártag hozzátartozója részére készült. Ilyen esetben – mivel a számla a pénztártag nevére szól – azt kell feltételezzük, hogy a szemüveg is részére készült. Ha a pénztártagnak nincs orvosi javaslata, akkor a szolgáltatás orvosi javaslat hiányában jogszerűtlen lesz. Kérjük, figyeljenek arra, hogy a jogszerű elszámoláshoz a számlán szolgáltatást igénybe vevőként megnevezett személynek kell orvosi javaslata legyen a pénztár nyilvántartásában!

Egészségügyi szolgáltatások elszámolása

Egészségügyi szolgáltatások kifizetése akkor lehetséges, ha a szolgáltató és a Pénztár között érvényes szolgáltatási szerződés áll fenn, vagy a szolgáltató a számlán megjelölt tevékenységi körében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szerződött szolgáltatója. Nem szerződött és Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött szerződéssel sem rendelkező egészségügyi szolgáltatók számlája esetén a kifizetés nem történik meg. A szerződéssel rendelkező szolgáltatók listája a www.epenztar.hu honlapunkon, a Szolgáltató kereső menüpontban elérhető. Nem szerződött, azonban Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel szerződésben álló szolgáltatók esetén célszerű kérni, hogy a szolgáltató a számlán a szerződés számát feltüntesse. Pénztárunk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltatók nyilvántartásához minden esetben az Alapkezelő honlapján (www.oep.hu) közzétett aktuális listát fogadja el.

Gyakran előfordul az is, hogy a pénztártag (hozzátartozó) gyógytornát, gyógymasszázst vesz igénybe, azonban a számla „Egyéb egészségügyi szolgáltatás”-ról lesz kiállítva.
Gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelések esetén az írásos szerződéskötést nem írja elő a jogszabály, így a szolgáltatást bármely, e tevékenységet nyújtó szolgáltatónál igénybe vehető, azonban az igénybe vett szolgáltatást csak akkor tudjuk – előzetes szerződéskötés nélkül – elszámolni, ha a számlán a ténylegesen igénybe vett szolgáltatás megnevezése szerepel.